Annons
Annons
Nyhet

Dags för indisk färgfest

På måndag 1 mars drar den färgsprakande vårfestivalen holi igång över hela Indien och i resten av världen där det bor hinduer. Under holi tänds stora brasor och man kastar färg i form av pulver och vatten på varandra.

Text: Redaktionen • 2010-02-23 Uppdaterad 2021-06-23

Dags för indisk färgfestPå måndag 1 mars drar den färgsprakande vårfestivalen holi igång över hela Indien och i resten av världen där det bor hinduer. Under holi tänds stora brasor och man kastar färg i form av pulver och vatten på varandra.

Holi, färgernas fest, firas runt om i Indien för att välkomna våren. Under festivalen upphör skillnader i klass, kast, kön och ålder.

Den första dagen i holi firas med en jättelik brasa som symboliserar brännandet av Holika. Som är syster till demonkungen och som inte kan skadas av eldens lågor, enligt legenden. Historien berättar att demonkungen bad sin son, Phralad, och syster, Holika, att sätta sig i elden. Elden slukade Holika men Phralad överlevde.

Historien symboliserar segern över det onda. Eldens aska sägs skydda mot sjukdomar.

Festivalen knyts också samman med den odödliga kärleken mellan gudarna Krishna och Radha.

Under festivalens andra dag, Rangapanchami, skvätter man färg på varandra. Dagen är också fylld av musik, dans och fest.

Holi firas annorlunda beroende på vart i Indien man befinner sig. I Västbengalen sammanfaller holi med gungfestivalen, Dolayatra. Under Dolayatra gungar man gudabilder på en sorts gunga till dans och musik.

Firandet av holi pågår i ett par dagar eller mer. I norra Indien firar man holi lite längre än i resten av landet.

Två platser med extra mycket firande är Pushkar i delstaten Rajasthan och Mathura i Uttar Pradesh.

Läs mer

Hemsida om holi


Text: Redaktionen • 2010-02-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen