Annons
Annons
Efter några år med minskat resande, väljer allt fler svenskar att boka en Thailandsresa i vinter, trots politisk oro och militärstyre. Foto: Thinkstock

Efter några år med minskat resande, väljer allt fler svenskar att boka en Thailandsresa i vinter, trots politisk oro och militärstyre. Foto: Thinkstock

Nyhet

Thailandsresandet ökar igen

Resandet till Thailand, som minskat i några år, ökar igen, trots politisk oro och militärkupp. Samtidigt blir vi mer självständiga i vårt resebeteende och kollar ofta Tripadvisor inför val av resa, enligt en ny rapport från Ticket.

Text: Helle Kikerpuu • 2014-10-23 Uppdaterad 2014-10-23

I rapporten Ticket Collection 2014/2015 presenteras resmönster, trendspaningar och statistik från bokningar tillsammans med undersökningar genomförda av Novus.

Trots en sommar med mycket sol och höga temperaturer har vår reslust inte slocknat. Bokningarna inför vintern har ökat med och även barnfamiljer väljer att packa väskan och bege sig utomlands.

– Det kan bero på att man ser resandet som en möjlighet att komma bort och umgås med familjen, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Norden.

Thailandsresandet, som minskat i några år, har tagit ny fart och ligger nu strax efter svenskens absoluta favoritresmål, Spanien. Vårens militärkupp i Thailand skrämmer inte svenska resenärer, och heller inte faktum att landet sedan dess inte styrs demokratiskt utan av militärens National Council for Peace and Order. Bland yngre resenärer ligger Thailand i topp, medan Gran Canaria är favoritresmålet för äldre resenärer och barnfamiljer. Vinterns resmål går oftast till varma platser med sol och bad, men bokningar till skiddestinationer i Alperna har också blivit fler.

Bokningarna av resor till USA ökar också hos Ticket: till Miami har det bokats 55 procent fler resor jämfört med förra året. Bland världens storstäder ligger New York i topp, tätt följt av London och Berlin.

– USA och New York är alltid favoritresmål för svenskar och det finns många orsaker som dollarkursen, landets goda mat, lättillgängligheten och att det är trevligt där, säger Christel Dahlberg, på Tickets butik i Nacka strax utanför Stockholm.

När vi väl reser har vi svenskar börjat inspirera oss mer och mer av andra resenärers omdömen och betyg. Internetforum som Tripadvisor och Yelp blir allt mer populära och flera medger att de påverkats av vad de läst på internet.

Enligt Tickets trendspaning listas mobilen som ett självklart verktyg på resan. Enligt Novus-undersökningen är det bara nio procent av resenärerna i åldern 18–29 som inte använder mobilen under utlandssemestern. I och med vår lust att bli våra egna reseledare har fler börjat förlita sig på omdömen på internetforum, vi läser och laddar ner egna guider – och vill absolut ha wifi på hotellet.

– Vi får ofta frågan om wifi från kunder. Det kan faktiskt helt och hållet styra val av hotell och resmål, säger Michel Henrysson, på Tickets butik i Sollentuna norr om Stockholm.

Flygbolag och hotell gör det möjligt att checka in online på flygplatser och boenden vilket leder till mindre mänsklig kontakt under semestern. Tickets undersökning visar dock att många fortfarande föredrar att checka in Ù?ver disken – en önskan om service och bekvämlighet där man slipper göra allt själv.

Att återvända till samma resmål har blivit mer populärt. I Novus-undersökningen uppger 70 procent att de någon gång återvänt till samma resmål.

– Förr har det funnits en slags ovilja till att återvända till ett resmål, kanske för att det uppfattats tråkigt, men den stämpeln har tvättats bort en aning och idag finns många fler skäl till att återvända, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Skälen är bland annat, enligt Ticket, att man vill uppleva mer av resmålet eller återvänder med en familj eller ny partner. Yngre resenärer ser återvändandet som en chans att träffa vänner och bo billigare.

Topp 10 enligt Tickets bokningsstatistik

(Förra årets placering inom parantes)

Resmål Reguljärflyg
1. Gran Canaria (1) 1. Bangkok (1)
2. Bangkok (2) 2. New York (2)
3. Phuket (4) 3. London (3)
4. Teneriffa (3) 4. Miami (6)
5. New York (7) 5. Phuket (5)
6. London (5) 6. Berlin (ny)
7. Miami (9) 7. Gran Canaria (7)
8. Krabi (8) 8. Krabi (10)
9. Cancún (6) 9. Paris (4)
10. Berlin (ny) 10. Malaga (ny)
Land Tio-i-topp storstadsresor
1. Spanien (1) 1. New York
2. Thailand (2) 2. London
3. USA (3) 3. Berlin
4. Storbritannien (4) 4. Paris
5. Tyskland (6) 5. Istanbul
6. Mexico (5) 6. München
7. Italien (ny) 7. Amsterdam
8. Förenade Arabemiraten (8) 8. Rom
9. Australien (ny) 9. Köpenhamn
10. Portugal (10) 10. Barcelona
  (finns inga siffror på fjol)

Läs mer

BBC: Vårens militärkupp i Thailand. Så gick det till!

Du kanske också är intresserad av

Vagabonds Resebarometer: Så reser svenskarna.


Text: Helle Kikerpuu • 2014-10-23
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top