Annons
Annons
Foto: WWF.

Foto: WWF.

Nyhet

Var fjärde svensk kan vara ovetande smugglare

Var fjärde svensk uppger att de kan tänka sig att ha föremål av elfenben hemma och ett lika stort antal (25 procent), vet inte om att det kan vara illegalt att föra in elfenben till Sverige.

Text: Johanna Jackson • 2014-11-18 Uppdaterad 2014-11-18

Läs också vår gransking: Smugglar du utan att veta om det?

Varje kvart skjuts en elefant.

– Vi står inför den största krisen för så kallade flaggskeppsarter någonsin, det är riktigt illa, säger Håkan Wirtén, generalsekreterareför WWF.

På bara 40 år har beståndet av den afrikanska elefanten minskat dramatiskt på grund av tjuvjakt. Från att det uppskattningsvis fanns omkring 10 miljoner afrikanska elefanter vid början av 1900-talet till 1,3–1,5 miljoner vid 1970-talet, så finns det idag endast 400 000 individer kvar.

En ny undersökning från Världsnaturfonden har kartlagt svenska resenärers attityder och kunskap om handel med hotade djur. I undersökningen genomfördes intervjuer med 1 004 svenskar som under de senaste fem åren har rest till Afrika, Kina, Malaysia, Vietnam eller Thailand.

28 procent av de tillfrågade uppgav att de hade köpt med sig souvenirer från vilda djur hem till Sverige. De som riskerar att bli ofrivilliga smugglare är de som köper produkter utan att veta om det finns regleringar för att ta in souveniren i Sverige eller om arten i fråga är hotad.

– Men tydligen så chansar många och tar hem ändå, säger Mats Forslund, expert på handel med vilda djur och växter.

Fyra procent uppgav av det medvetet tagit hem en souvenir av en hotad djurart som till exempel elfenben, noshörningsprodukt eller tigerskinn. Tidigare kartläggning av handeln har även visat att mycket av det elfenben från självdöda Asiatiska elefanter som går att köpa lagligt i Thailand i själva verket är olagligt elfenben som smugglats in från Afrika.

– För att inte riskera att bli en ofrivillig smugglare och åtalas för smugglingsbrott är det viktigt att vara försiktig. Köp aldrig elfenben och avstå från souvenirer av vilda djur, säger Mats Forslund.

Studien visar också att åtta procent av de tillfrågade ägde ett föremål av elfenben varav 27 procent utgjordes av föremål inköpta under en utlandssemester. 32 procent uppgav att de hade haft möjlighet att köpa elfenben under sin resa.

– Man får komma ihåg att undersökningen bara visar en liten andel av alla hundratusentals svenska resenärer som åker till dessa länder varje år. Det blir många elefanter i slutändan, säger Mats Forslund.  

För att uppmärksamma och förhindra den utbredda handeln med hotade arter arbetar Världsnaturfonden främst på två fronter. Bland annat med att försöka stoppa tjuvjakten på plats och genom bevakning och parkvakter men också genom att försöka minska efterfrågan bland köparna.

– Då kommer restenav smuggelnätverken att kollapsa av sig själva hoppas vi, säger Allan Carlson som är WWF:s Afrikaexpert. 

Världsnaturfondens råd

Köp inte elfenben – Afrikas elefanter hotas av hela världens elfenbenshandel. ”Thailändskt elfenben” kommer ofta från en illegalt skjuten elefant i Afrika.

Köp inte snäckor eller koraller, vare sig hela eller i bitar – storskalig handel hotar de lokala naturliga bestånden av snäckor och de viktiga korallreven.

Köp inte fjärilar, skorpioner och spindlar – flera av de mest populära arterna hotas av olaglig handel. Levande vilda dur och växter är förstås inga souvenirer. De ska vara kvar i sitt hemland.

Köp inte varor som består av delar från vilda djur, till exempel päls, skinn och läder. Det gäller också orientaliska mediciner med djuringredienser. Är du osäker, köp inte!

Kom ihåg: Om du köper souvenirer av djur- och växtdelar, exempelvis av trä, kontrollera via officiella webbsidor eller tryckt text att arten som de är gjorda av är tillåten att ta ut ur landet och fÙ�ra in till EU och Sverige. Det kan vara lagligt att sälja hotade djur och växter i turistlandet men förbjudet att ta med föremålet ut ur turistlandet och/eller in i hemlandet. Om man smugglar in en olaglig souvenir och avslöjas beslagtas souveniren med böter som påföljd eller i grova fall fängelse. 

Läs mer om smuggling:

Smugglar du utan att veta om det?

 


Text: Johanna Jackson • 2014-11-18
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen