Annons
Annons
World Animal Protection fick pris för årets bästa djurskyddskampanj.

World Animal Protection fick pris för årets bästa djurskyddskampanj.

Nyhet

Världens bästa ekoturism

Alltmer tryck sätts på turistorter, arrangörer och resenärer att ta ansvar för lokalbefolkning, miljö och djur. Årets mest reko researrangörer har korats – och vinnarna är …

Text: Helle Kikerpuu • 2014-12-03 Uppdaterad 2021-06-23

Världens bästa ekoturism
The Great Runn of Kutch i västra Indien är en jättelik saltöken där tiotusentals flamingofåglar häckar.

The Responsible Tourism Award startades 2004 för att inspirera till förändring inom turistindustrin och sporra till mer ansvarstagande för bland annat lokalbefolkning, miljö och djur. Nomineringar skickas in av allmänheten och vinnarna bjuds till en ceremoni på World Responsible Tourism Day under World Travel Market i London. Läs om några av årets vinnare i olika kategorier.

Här är 2014 års utmärkelser:

1. Bästa djurskyddskampanj

World Animal Protection
För arbetet att motverka utnyttjandet av vilda djur inom turistnäringen tilldelades djurrättsorganisationen World Animal Protection priset för kampanjen ”Innan de bokar” som uppmanar turister att tänka sig för innan man bokar elefantridning och andra aktiviteter som kan skada djuren. Vagabond har tidigare skrivit om organisationens kampanj som handlar om att göra turister medvetna om djurplågeri inom turistnäringen.

South African Animal Sanctuary Alliance (SAASA)
World Animal Protection delar priset med det sydafrikanska reservatet SAASA för deras arbete som handlar om att djuret kommer i första hand i alla lägen. Reservatet har liknats vid en supermodell för hur reservat bör fungera. Här får djuren inte klappas eller kelas med – ett initiativ som tagits för djurens bästa och för att undvika utnyttjandet av djur på reservat. I den här filmen från SAASA kan du se hur man gör:

2. Bästa satsningen på folk & kultur

Kutch Adventures, Gujarat, Indien
Kuldip Ghadvi, grundare till Kutch Adventures India, är född och uppvuxen i Bhuj i Kutchregionen i delstaten Gujarat i västra Indien. Efter att jordbävningen 2001 förstörde stora delar av området arbetade han med hjälporganisationer i området och studerade i Birmingham. Idag guidar han turister och ordnar boenden hos lokalbefolkning för resenärer med målet att bryta sig loss ur modellen av guidade turer som exploaterar områden på lokalbefolkningens bekostnad. Kutch Adventures arbetar tillsammans med folket i byarna i öknen för att alla ska kunna ta del av turistnäringen.

4. Bästa film för ansvarstagande turism

Travel Oregons film ”John Day River Territory”
Den här filmen handlar om människorna och omgivningarna i John Day River Territory, i östra Oregon, USA. Det här är den tredje kortfilmen i serien ”Communities Powered by travel” och handlar om hur området fått nytt liv genom turismen och den gemenskap som föds ur att arbeta mot samma mål. Se filmen från Oregon:

Läs om alla vinnarna:

Responsible Tourisms hemsida.

Läd Vagabonds artikel om elefantridning:

Rid en elefant – bidra till djurplågeri


Text: Helle Kikerpuu • 2014-12-03
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen