• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Extra plats i reseväskan? Ny tjänst gör det lättare att jobba som kurir

  Skulle du vilja dela med dig av platsen i din reseväska mot betalning? Den nya tjänsten Carry vill göra det lättare för privatpersoner att hyra ut sitt överflödiga utrymme för att leverera paket till främlingar.

  Extra plats i reseväskan? Ny tjänst gör det lättare att jobba som kurir

  Carrys affärsidé går ut på att matcha ihop de som är i behov av att skicka ett paket, men vill betala mindre än vad det skulle kosta med traditionella logistikföretag som till exempel FedEx, med de som har möjlighet att leverera det.

  Ersättningen för leveransen varierar men i ett test som gjordes landade medelersättningen på 500 dollar, cirka 3800 kronor, för en transport. Samma test visade också att kostnaderna för avsändaren var betydligt billigare – cirka 60 procent.

  Företaget är nyligen lanserat och än så länge finns det inga beställningar från Sverige, men till exempel kan den som ska resa från New York till London nu på söndag fylla ut sin resekassa med cirka 2000 kronor genom att transportera en bunt med juridiska dokument.  

  Förutom en billigare service vill Carry erbjuda mer information och bättre insyn för både avsändaren och kuriren. Det ska ske genom kontroller av den som skickar paketet, omdömen och användarprofiler.

  Läs också: Var fjärde svensk kan vara ovetande smugglare

  Och risken för att bli utnyttjad av kriminella som använder dig för att smuggla knark eller andra förbjudna gods är enligt företaget relativt liten. Ilya Rekhter, som en av grundarna till företaget lovar att kuriren skyddas av regler som innebär att han eller hon inte är ansvarig för innehållet.  

  – Resenären har möjlighet att inspektera allt de transporterar innan de accepterar uppgörelsen. De kan också tacka nej till paket eller personer som de är inte bekväma med, säger han till sajten Cnet. 

  Här kan du kolla på alla beställningar som finns just nu. 

  Du som läste det här är kanske intresserad av:

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!