• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lämna passet hemma – snart gäller nationellt ID-kort inom hela EU

  Från och med den 1 juli slipper du passet i samtliga EU-länder, även om du ska resa till länder utanför Schengensamarbetet som till exempel Storbritannien och Kroatien där man tidigare har behövt ha pass.

  Lämna passet hemma – snart gäller nationellt ID-kort inom hela EU
  Ett pass och ett nationellt ID-kort. Från 1 juli behövs inte passet inom EU.

  När man ska ut och resa använder många den gamla regeln 3P: pengar, pass och "piljett". Men från och med 1 juli kan du lämna passet hemma, så länge semestern håller sig inom EU:s gränser. 

  Istället för pass kan man då använda ett så kallat nationellt ID-kort med smidigt format i ungefär samma storlek som körkortet och kreditkort. Apropå körkort så är det värt att påminna om att det formellt sett inte är en godkänd resehandling, även om många som har tågluffat eller gjort en road-trip nog har rest både långt och länge utan behöva visa upp något annat än körkortet. 

  Ett nationellt ID-kort kan utfärdas på en passexpedition, vilket i de flesta fall är den närbelägna polisstationen. Nationellt ID-kort är giltigt i fem år och kostar 400 kronor att utfärda, normalt tar det fem arbetsdagar att tillverka ID-kortet. Ett godkänt ID-kort krävs, exempelvis ett svenskt körkort.

  Att de nya reglerna införs beror på krav från EU och det är tänkt att det nu ska bli både lättare och mer praktiskt att resan.

  Så vid månadsskiftet är alltså nationellt identitetskort godkänt som giltig resehandling och det gäller för hela EU, även länder som inte deltar i Schengensamarbetet och som svenskarna har behövt ha pass till förut – Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Storbritannien (inklusive Skottland) och Rumänien.

  För nordiska medborgare gäller även den nordiska passunionen, vilket gör att vi svenskar kan resa eller bo på hotell utan pass eller annan ID-handling i Danmark, Finland, Island, Norge och Färöarna. 

  När det gäller Turkiet, vars EU-ansökan fortfarande behandlas behövs passet dock för inresa.  

  Ska dina vänner eller släktingar ut och semestra i Europa under sommaren? Tipsa då om de nya reglerna och att passet inte längre behövs i de flesta länder.

  Läs även: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!