• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Underjordiskt museum öppnar i Helsingfors

  Helsingfors fortsätter att etablera sig som ett resmål av rang för konst- och designadoratörer. Nyligen öppnade megaprojektet Amos Rex – ett 2 200 kvadratmeter stort konstgalleri beläget under jorden.

  Underjordiskt museum öppnar i Helsingfors
  Foto: Amos Rex

  Museet som kostade drygt 500 miljoner kronor att färdigställa ligger på torget framför den funktionalistiska byggnaden Glaspalatset på en av Helsingfors huvudgator. Hela byggnaden har renoverats och eftersom ett sådant stort konstgalleri som ägarna önskade sig inte skulle få plats i den befintliga planlösningen och då staden inte tillät utbyggnader valde man att bygga ut neråt i stället, skriver designtidningen Dezeen.

  Nu är museet färdigställt efter fem års arbete. Enligt DN kommer Amos Rex att fokusera på samtidskonst och utställningar "som presenterar forna kulturer". 

  Foto från utställningen Massless. Foto: Amos Rex

  Premiärutställningen "Massless" kommer från det japanska konstnärskollektivet Teamlab och visas fram till 6 januari 2019. Här blandas psykedeliska föränderliga digitala installationer med virtuella interaktiva uppenbarelser. Enligt Dagens Nyheter är det lite "som att flyta omkring i en jättelik japansk animation."

  Läs mer på museets hemsida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!