• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resetips - Västra Australien

  Resa dit Flyg från Skandinavien till Perth kostar från ca 12000 kronor med bland andra Qantas/British Airways, och går ofta att kombinera med stopp i exempelvis Singapore eller Bangkok. Tour Pacific, tel 042-179500 och My Planet, tel 08-4429880, 031-7740075, har stor erfarenhet av resor till Australien.

  Resa runt Visst finns det bra bussnät i Western Australia, men bil är oslagbart om man vill komma nära djur och natur. Gott om biluthyrare i Perth, men det lönar sig att jämföra priser. Var vaksam på det finstilta att försäkringen inte gäller på grusvägar. Vissa "vägar" går bara att köra med fyrhjulsdrivna bilar. Vänstertrafiken är lite läskig, särskilt rondellerna, men överraskande fort vänjer man sig, och någon vidare trafiktäthet utanför Perth kan man inte tala om. Be medpassagerarna i bilen ropa "håll vänster – titta åt höger" så fort ni hamnar i korsning eller rondell. Kul och funkar.
  Det har sagts tusen gånger förut, och det måste sägas igen: tänk på avstånden. Det är en sak att sitta hemma och peka på kartan vart man ska åka, en helt annan att sitta längs spikraka, mycket sövande vägar och köra tiotals mil utan att möta en enda bil, eller 20-tals mil utan en enda bensinmack, eller 30-tals mil utan ett enda hus. Gör en körplan som är realistisk, ta tid till ett hörn av Western Australia. Guiden och reportaget handlar om en resa i Southwest corner (syd-västra hörnet); Perth Albany, därifrån till Pemberton via Denmark och Walpole, vidare till Margret River, sedan mot Fremantle med stopp i Busselton och Bunbury, slutligen till Perth. Nio dagar och på gränsen till för mycket tid i bilen. På kartan ett litet litet hörn av Western Australia.

  Bo
  Australien har hög standard på boende, och ett brett utbud. Bo på bondgård eller i lyxig villa, på lyxhotell eller hemtrevligt bed&breakfast. Campingplatser är ett mycket bra alternativ, där finns ofta husvagnar att hyra, men också små enkla men fina hus (cabin).
  Viktigare än någon annanstans är att ha en bra guidebok (se separat rubrik). Glest mellan orterna men bra boende finns på de mest udda platserna. Snacka om överraskningar. På genomresa i denna ödsliga delstat är stugor (cottage) det bästa. Inte stugor som vi är vana vid utan rejäla hus ofta med fin köksutrustning, tvättmaskin, dvd-spelare och tilltagen veranda. Kostar mellan 300 och 600 kronor för ett helt hus där minst 4 personer får plats. Internet är den oändliga uppslagsboken, börja med www.westernaustralia.net, ladda ner broschyrer från de olika regionerna med mycket bra info.

  Äta
  På både strandgrillar och i restauranger tillagas välmarinerad barbeque, och på restauranger med beteckningen B.Y.O. (bring your own) går det bra att ta med egen flaska vin eller något annat att dricka. På små orter serveras pubmat som tagen ur den engelska menyn, men i minsta lilla by kan också asiatisk mat förekomma. Längs kusterna äter man skaldjur och fisk direkt från havet. Australisk seafood har en helt egen karaktär, lite mildare än den i Thailand, billigare än den här hemma. Känguru och emu serveras på vissa restauranger.
  Öl är skojigt att dricka down under, dels för att det finns så många sorter och storlekar, dels för att pubarna är rena rama kulturinstitutionerna. Små skitiga hål i väggen med plaststolar, eller inbyggda i bryggerier. Varje delstat har sitt öl, i Western Australia är det Swan Lager som gäller, men allra allra godast är Red Back, bryggs i Matilda Bay utanför Perth. En flaska öl på puben kostar cirka 25 kronor.
  Vinet i Australien håller världsklass, de mest kända distrikten är Barossa Valley i South Australia, och Margret River i Western Australia. För drygt 60 kronor kan man köpa ett riktigt bra vin på Bottle Shop, (lokala vin, öl och spritbutiken). Personligt tips: Viner från Rosemount Estate, 1999.

  Visum
  Krävs för svenskar. Resebyrån där du bokar biljett kan hjälpa dig med detta, australiska vänskapsföreningen har information om tillvägagångssätt och priser på tel 08-4429898 eller 031-13 26 80.

  Sevärdheter Rottnest Island – bilfri ö utanför Perth där sagolika öde stränder avlöser varandra med korallrev strax utanför. Heter Rottnest på grund av alla små pungdjur som hoppar omkring på ön – quokkos – inte helt olika råttor. Tama så de ibland äter ur handen.
  Hyr cykel i färjeläget, packa picknickkorgen på öns enda affär och gör en av de finaste utflykterna i ditt liv. Men se upp för ormar längs vägen…

  Albany – liten stad på Australiens sydspets, närmaste granne är Antarktis. Ta dig till havet, titta på klippformationerna The Gap och The Natural Bridge, vandringsled längs bautastenar och lågväxt bergsvegetation. Men se upp för ormarna…

  Walpole – två huvudattraktioner: Valley of the Giants med gångbroar 80 meter över marken mellan jättelika eucalyptus. Storslaget och hisnande. Inget för höjdskraja; Greenspool, naturligt formade bassänger med kri-stallklart havsvatten och mjuka släta klippor. Väldiga vågor alldeles utanför. Ett naturfenomen. Ta med badringen och plaska runt.

  Margret River – vinälskarens eldorado. Vingård efter vingård, liten charmig stad mitt i det gigantiska jordbrukslapptäcket med underbara restauranger. Bunbury –where dolphins play , är stadens slogan. Här kommer man nära de fascinerande djuren, ett bra alternativ till Monkey Mia som annars är mest känt vad gäller gulla med delfiner. Se djurguiden.

  Fremantle – en av Perths förorter, men glöm förortsprägeln, detta är en kanonstad, full med restauranger, klubbar med livemusik, marknad och en hel gata med kaféer – Cappucchino strip. Staden putsades upp då Fremantle blev arrangör för segeltävlingen Americas cup 1986–87. En feststad i bästa vildavästernanda.

  Säkerhet
  Solen är inget att leka med i Australien. Förtunnat ozonskikt gör den livsfarlig och ibland outhärdligt ljus, som en svetslåga. Var aldrig i solen utan solskyddsfaktor. Köp bra solglasögon och rejäl hatt. Det har alla.

  Mer info Australiens turistbyrå i Stockholm, broschyrbeställning (dygnet runt) tel 08-4451232, hemsida www.australia.com, aboriginer: www.crystalinks.com/aboriginals.html, nationalparker: www.atn.com.au/parks. Turistbyråer finns i nästan varje liten håla, mycket bra broschyrer, kartor och kunnig personal.

  Guideböcker
  Förlaget Lonely Planet har sitt säte i Australien och kan sitt land. Watching wildlife Australia är oumbärlig för den som siktar in sig på djurlivet. Journalisten Björn Nordström var under många år bosatt i Australien och har besökt varenda plats värt sitt namn. Hans guidebok Australien (Prisma förlag) är mycket detaljerad och en kanonbra vän på resan. Böckerna finns på Vagabonds Resebokhandel, Götgatan 95 i Stockholm, tel 08-555240 60, och på www.vagabond.se.

  Läs också:
  I pungen på mamma Ru (reportage från västra Australien).
  Australien - i djurens rike

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!