Annons
Annons
Foto: Youri Barn

Foto: Youri Barn

Restips

24 timmar i Bilbao

En burdus hamnstad som blivit en kosmopolitisk metropol. Häng med till Bilbao i spanska Baskien.

Text: Sophia Paulin • 2009-02-02 Uppdaterad 2009-02-02

08.00 Tid för frukost

Vakna upp på något av hotellen i Casco Viejo (gamla stan). Då Bilbao liksom många spanska städer lever upp först efter siestan på
eftermiddagen är det ingen idé att du skyndar dig iväg på morgonkvisten. Ta dig tid att njuta av en god hotellfrukost.

09.00 Megamarknad

Du tar dig ner mot floden och matmarknaden La Ribera. Marknaden är Spaniens största i sitt slag och här kan du hitta alla möjliga lokala produkter. På nedervåningen säljs fisk i alla färger och former och på nästa våning finns grönsaker, kött, oliver, fisk och annat smarrigt.

10.00 Flodflanera

Strosa västerut längs floden som delar upp staden i gammalt och nytt. På ena sidan kommer du att se antika byggnader som pampiga Teatro Arriaga och Ayuntamiento. På andra sidan floden stoltserar imponerande modern arkitektur som Guggenheimmuseet.

11.00 Höga höjder

Ta bergbanan från Plaza de Artxanda upp till en fantastisk panoramautsikt över staden och Atlanten. Slå dig ner en stund i gräset och njut av tystnaden och den friska luften med stadsbullret på behörigt avstånd.

12.00 Mat i magen

Dags att äta lunch och hämta lite nya krafter. Du tar dig över det arkitektoniska mästerverket Zubi Zuri, som även kallas den hängande bron, och promenerar till Guggenheimmuseet. Här finns både en kafeteria och en restaurang som serverar ett brett urval av luncher och gudomliga Riojaviner. Passa även på att läsa museets broschyr för att få en överblick över de aktuella utställningarna.

13.00 Guggenheim

Att avvara några timmar till det världsberömda konst-museet Guggenheim är ett måste. Arkitekturen är mycket imponerande såväl utvändigt som invändigt och museet visar framför allt amerikansk och europeisk 1900-talskonst.

15.30 Shoppa loss

Den bästa shoppingen i Bilbao hittar du på avenyn med det tungvrickande namnet Gran Vía Don Diego López de Haro. Affärer som Diesel, Max Mara och Replay lockar med sina kreativa skyltfönster och det är svårt att hålla plånboken stängd.

16.30 Kaffepaus

Legendariska Café Iruña i hörnet av Jardines de Albia är ett perfekt stopp för en kopp kaffe. Kaféet har funnits sedan 1903 och är därmed ett av stadens äldsta. Arabeskmotiv, smyckade tak och en stor samling väggmålningar gör kaféet till ett museum i sig. Ta dig tid att sitta ner här ett tag, beskåda detaljer och låt dig fÙ�rflyttas tillbaka i tiden.

17.30 Trånga gränder

Ta dig tillbaka till Casco Viejo. Strosa omkring bland smala gränder och historiska byggnader och ta pulsen på Baskiens huvudstad när den vaknar till liv. Slå dig ner på någon av Plaza Nuevas utomhusserveringar och betrakta folkmyllret med ett glas rosé i handen.

19.00 Baskisk tapas

Casco Viejo kryllar av tapasbarer. Visst finns det restauranger med vita dukar som serverar trerätters men att Ù�ta tapas på stadens olika barer är en mycket roligare upplevelse. Gå en tapasrunda istället för att äta dig mätt på ett och samma ställe. På så sätt blr du en tapasexpert samtidigt som du upptäcker nya restauranger och barer. Gatz på Calle Santa Maria gör tapas till en konstform. Ett annat tips är Café Bilbao på Plaza Nueva vars laxmoussetapas med hallonsylt och mandelflarn smälter i munnen.

22.00 Barrunda

Känner du för att fortsätta kvällen finns trevliga barer på alla Casco Viejos gator, speciellt runt Plaza Nueva. Här finns uteställen för alla smaker. Dörren står ofta öppen så låt dig dras in på de ställen där stämningen eller musiken lockar. Är du ute efter en riktigt genuin baskisk upplevelse är ett av stadens cidrerie (cidertillverkare) det bästa stället att avsluta kvällen på.

Tips: Plugga baskiska
Lär dig några ord på baskiska innan du åker för att vinna respekt bland Bilbaoborna. Eskerrik asko betyder till exempel tack.

Missa inte: Låna cykel
Att låna en cykel är ett perfekt sätt att upptäcka Bilbao på. De finns att hämta på tolv olika platser i staden. Fråga på turistinformationen efter närmaste ställe att hämta en cykel så får du låna en helt gratis.


Text: Sophia Paulin • 2009-02-02
RestipsSpanien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen