• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide: 24 timmar i Sydney

  Dygnets timmar räcker inte till för att täcka hela Sydney. Här är en snabbguide till det bästa, snyggaste och godaste inom räckhåll från city.

  Guide: 24 timmar i Sydney
  Operaklassiker, gör sig bäst från vattnet.

  08.00 FRUKOST I MANLY

  Strunta i utslitna Bondi Beach och ta istället en färja från Circular Quay i Sydneys hamn till fina Manly (35 minuter med slow ferry eller 18 minuter på en fast cat). Ät frukost eller brunch på mysiga Interpolitan (Darley Rd/Victoria Pde) – en favorit hos det bofasta Manly­folket. Slappa på stranden eller hyr en bräda på någon av surfbutikerna och testa din balans, om du vågar.

  10.30 ZOOLOGISK UTSIKT

  Ta bussen till Spit Junction och byt till buss 247, eller ta färjan tillbaka till Circular Quay och hoppa på båten direkt till Taronga Zoo (taronga.org.au). Koalor, kängurur och andra märkliga inhemska djur är givetvis den stora at-traktionen, men den som hellre tittar på utsikten blir inte heller besviken. Centrala Sydney, omgivet av glittrande vatten, ligger som en tavla nedanför zooberget.

  13.00 LUNCH I WOLLOOMOOLOO

  Tillbaka i Circular Quay har du en trevlig promenad framför dig, förbi operahuset och genom botaniska trädgården, till Finger Wharf i Woolloomooloo. Jo, stadsdelen heter så, och bara namnet gör den ju värd att besöka. Den in­glasade piren på vattnet är full av bra restauranger. Otto (ottoristorante.com.au) eller Manta (mantarestaurant.com.au) är två bra val.

  14.30 KONSTRUNDAN

  Ta buss 301, 302 eller 303 till den kände australiske konstnärens egen hall The Brett Whitely Studio (2 Raper St, brettwhiteley.org) i Surry Hills – ett riktigt måste för den konstintresserade. På väg tillbaka mot Botaniska trädgården pas­serar du Art Gallery of NSW (artgallery.nsw.gov.au) som visar både ny och gammal australiensisk och internationell konst av högsta klass.

  17.00 FLORA OCH FAUNA

  Promenera tillbaka till Botaniska trädgården (rbgsyd.nsw.gov.au) och se till att gå på gräset. Det är något man uppmanar till här. Har du inte fotboll eller frisbee med dig kan du ändå roa dig med mer än att titta på exotiska växter. Håll ögonen öppna för kakaduor och andra papegojor som flaxar omkring, och se upp när skymningen faller. Då vaknar flyghundarna, och täcker himlen som jättelika fladdermöss. Kakaduorna blir inte glada när deras fruktmarker invaderas, det hör du på skriken.

  18.30 HISTORISKA PUBAR

  Sydneys äldsta område, The Rocks, är en pittoresk och pubtät stadsdel strax intill hamnen. Afterwork-folket samlas på stiligt inredda baren The Argyle (18 Argyle St, theargylerocks.com).

  20.00 KÄNGURUPAJ

  För att få ett riktigt Crocodile Dundee-skrovmål i magen fortsätter du till The Australian (100 Cumberland St), en trivsam The Rocks-pub, där både kängurupaj och krokodilpizza finns på menyn. Fortsätt med en pint på Sydneys äldsta pub, Lord Nelson (19 Kent St), som brygger sin egen ale.

  23.00 KINESISK TVÄTT

  I city finns ett gäng barer och natt­klubbar, och vill du uppleva en riktig Sydneyklassiker ska du gå till Chinese Laundry (111 Sussex St), nära Darling Harbour, där flera dansgolv och barer plus en skön trädgård ryms innanför samma port. För den som inte vill gå hem vid stängningstid 04.00 finns alltid de dygnsöppna Jackson's on George (176 George St) där man kan möta
  morgonen lutad över ett biljardbord.

  Missa inte!

  Gå på specialbio. Sommartid är det utomhusbio både i Centennial Park (www.moonlight.com.au) och på Mrs Macquarie's Chair (www.stgeorgeopenair.com.au). Året runt kan man ligga ner och se på bio på indiska restaurangen Govindas (www.govindas.com.au) i Darlinghurst, eller imponeras av interiören i art deco-bion Hayden Orpheum (http://orpheum.com.au) i Cremorne.

  Missa gärna!

  Darling Harbour. Ja, eller gå dit en liten stund, men bli inte kvar. Skinande blankt är det, och fullt av restauranger och upplevelsemuseer. Men atmosfären är lika härlig och hjärtlig som en uppblåsbar Barbara.

  Zoologisk utsikt. Foto Lorinda Taylor.

  Zoologisk utsikt. Foto Lorinda Taylor.

  Finger Wharf.

  Finger Wharf.

  Restaurangen Manta by night.

  Restaurangen Manta by night.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!