• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 naturupplevelser i malaysiska Sabah

  Svettig djungeltrekking, krävande bergsbestigningar, djupdykningar i hajrika vatten – men också lata dagar på stranden. Sabah har allt.

  10 naturupplevelser i malaysiska Sabah
  Båttur på Kinabatanganfloden.

  Båttur på Kinabatanganfloden.

  1. Kinabatangan­floden

  Bekvämaste safarin

  En båttur på Kinabatangan­floden ger goda möjligheter att se näsapor, orangutanger, krokodiler och elefanter utan att behöva svettas och tampas med blodiglar.­ Med gott om näshornsfåglar, örnar och kungsfiskare är floden fan­tastisk för fågelskådare. Missa inte de enorma (men illaluktande) Goman­tong­grottorna på resan mellan Sandakan och Sukao.
  borneoecotours.com

  Gomantonggrottorna: vackra men illaluktande.

  Gomantonggrottorna: vackra men illaluktande.

  2. Danumdalen

  Kom nära de vilda djuren

  Efter Kinabatanganfloden är Danum­dalen den plats där du har störst chans att se vilda djur i Sabah. Här finns gott om orangutanger, gibbonapor och antiloper, och har du tur kan du få syn på sällsynta noshörningar och trädleoparder. Natte­tid tillhör dalen små­krypen: här finns fler grodor, spindlar, insekter, ödlor och ormar än de flesta vill före­ställa sig. Boende är begränsat till en lodge.
  borneonaturetours.com

   

  Kinabatanganfloden. Krokodiler är söta när de är i litet format.

  Kinabatanganfloden. Krokodiler är söta när de är i litet format.

  3. Maliau basin

  Ett riktigt djungeläventyr

  Det är varken lätt eller billigt att ta sig hit, men den som söker ett äkta djungel­äventyr och inte har något emot att svettas ska bege sig till Maliau Basin. Den van­liga vandringsslingan tar 3–5 dagar, boendet är enkelt och du måste ta med dig parkvakter, helst också guide och bärare. Belöningen: orörd regnskog, imponerande vatten­fall, fantastiskt växtliv – och du är antagligen den enda turisten inom tio mils radie.
  borneoecotours.com

  4. Sipadan

  Finaste dykningen

  Sipadan omtalas ofta som en av världens bästa dykplatser, och ryktet är välförtjänt.­ Här trängs du med hajar och manta­rockor, sköldpaddor och barra­cudor. Bor gör man bäst på ön Mabul, alternativt i staden Semprona. Ibland måste du stanna minst fem dagar för att få dyktillstånd. Men med sköna vattenbungalower och prisvärd massage är det inte jobbigt att stanna länge.
  borneodivers.info

   

  Sipadan: dykning i världsklass.

  Sipadan: dykning i världsklass.

  5. Sepilok

  Rehab för människoapor

  Vill du vara (nästan) helt säker på att få se åtminstone halv­vilda orangutanger finns det flera rehabiliteringscenter. Störst och bäst är Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Två gånger om dagen ställs mat ut, och det är då man har bäst chans att se våra håriga men charmiga kusiner.
  orangutan-appeal.org.uk

  6. Solbjörnar

  Mors lilla Olle i skogen gick

  Chansen att få se världens minsta björn i det vilda är mini­mal, oavsett om man befinner­ sig på Borneo eller någon annanstans i Sydost­asien. Ett bra alternativ är Sun Bear Conservation Centre. Det är lätt att kombinera med ett besök till Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre. Projekten ligger precis bredvid varandra.
  bsbcc.org.my

  Nyfiken orangutangtvååring vid namn Bidu-Bidu.

  Nyfiken orangutangtvååring vid namn Bidu-Bidu.

  7. Shangri-La Rasa Ria Resort

  Vackraste stranden

  Sabahs finaste strand, lyxigast hotell och godaste mat hittar du strax norr om Kota Kina­balu. Här finns dessutom ett litet men viktigt rehabiliterings­center för orangutanger som samar­betar med det i Sepilok­. Närheten till flygplatsen i Kota Kinabalu är en stor fördel, och man kommer faktiskt något närmre aporna här än i Sepilok.
  shangri-la.com

  Vit sand och blått hav vid Rasa Ria.

  Vit sand och blått hav vid Rasa Ria.

  8. Näsapor

  Fula och fascinerande

  De dyker ofta upp på listor över världens fulaste djur, men är onekligen fascinerande­ att se. Även om det inte är samma upplevelse som att se dem från en båt på Kinabatanganfloden kommer du betydligt närmre här på Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. Hanarna är roligast och har störst näsor.
  proboscis.cc

  Näsapan är starkt utrotningshotad.

  Näsapan är starkt utrotningshotad.

  9. Matanani

  Hängmatta på kritvit strand

  Sipadan har dykning i världsklass, men vill du hänga på stranden är det till västkusten du ska åka. På ön Matanani står tiden stilla – vita stränder, hängmattor och Mount Kinabalu på andra sidan vattnet. Passar utmärkt för ett par dagars slappande. Har du tur kanske du får sällskap av lekfulla delfiner under båtresan dit.
  traversetours.com

  10. Mount Kinabalu

  Häftigaste utsikten

  Bland tusentals orkidéarter reser sig Sabahs heligaste berg, och dessutom Asiens högsta mellan Himalaya och Papua Nya Guinea. Bestigningen är tuff. 2 000 höjdmeter upp och ner på mindre än 36 timmar, men utsikten från toppen lagom till soluppgången (ihop med den tunna luften) får pulsen att öka. För de äventyrliga och icke höjdrädda finns via ferrata på 3 800 meters höjd.
  mountaintorq.com (för via ferrata).

  Fakta: Sabah

  Sabah är en malaysisk delstat på den östra sidan av ön Borneo. 

  Missa inte:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!