Australienbloggen

Australiens djur och natur

2013-07-01 08:00 11 kommentarer
Kategori: Djur och natur


Australien separerades för 50 miljoner år sedan från övriga kontinenter. Därefter utvecklades flora och fauna separat på den nya kontinenten och helt unika livsformer såg dagens ljus. Därav kommer att en mycket stor andel av flora och fauna är endemiska; dvs de finns bara i Australien.
När Kapten Cook 1770 som förste europé steg i land på Australiens östra kust, häpnades han och hans besättning av det de mötte. Växter och djur såg inte ut som någon annanstans på jorden. Biologerna Joseph Banks och Daniel Solander, som var med på resan var hänförda och skulle komma att bli berömda på kuppen, när de väl hemma i Europa berättade om vad de hade sett och visade teckningar och målningar.
När man några år senare tog med ett näbbdjur tillbaka England anklagades man för att ha sytt ihop flera olika djur till denna underliga varelse.


Du kommer också att bli hänförd. Allt är så annorlunda. Bara en sån sak som ljuden man hör från fåglar om man går i en park eller beger sig ut i naturen utanför städerna. Det låter mycket... annorlunda.
Australien förknippas med torrområden såsom savann och öken, men har också både tropisk och tempererad regnskog samt alper. Av det kommer att artrikedomen är stor och varierad. Varje biotop har sina specialiserade djur och växter.
I Australien är däggdjur med moderkaka ganska sällsynta medan pungdjuren dominerar. De mest välkända är givetvis kängurun och koalan.Man har tyvärr stora problem med arter som har introducerats i landet med flit eller av misstag. Dessa orsakar stor skada. Några av de största bovarna är faktiskt lösspringande katter; både huskatter och vildkatter. En ensam katt kan årligen döda hundratals mindre pungdjur och fåglar, vilket i vissa områden har inneburit att vissa arter blivit mycket sällsynta eller utrotats helt.

Jag kommer att inom kort publicera artiklar om Australiens farliga djur.

2013-07-01 08:00 11 kommentarer
Kategori: Djur och natur

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206