Australienbloggen

Qantas flying art

2013-08-11 10:51 Kommentera
Kategori: Flyg

Plötsligt såg jag det: Qantas-planet.
Fär några månader sedan gick flög jag kors och tvärs över Europa och ett av stoppen var Frankfurt, varifrån Qantas också flyger. När vi styrde in mot vår gate vred jag nästan huvudet ur led i min jakt på ett plan med vit kropp och klarröd stjärtvinge med en vit känguru, men allt jag såg var plan från olika europeiska flygbolag. Lufthansa var i en förkrossande majoritet.
Det var först när vi efter ett planbyte var på väg ut till startbanan, som jag skymtade planet. Det var säkert tre kilometer bort och syntes dåligt i soldiset, men att det var en av Qantas maskiner var det ingen tvekan om. Det var roligt att se men samtidigt infann sig en lätt känsla av frustration, eftersom att jag kunde konstatera att jag satt på "fel" flygplan.
Nåja, det kommer en tid för fler resor till Australien. Ganska snart, tror jag.

Hur flygplan ser ut är sällan något man reflekterar över någon längre stund. Oftast har de en vit grundfärg med några menlösa stripes utmed sidorna och flygbolagets emblem på stjärtvingen. Jag funderade ett tag på varför vit är en dominerande färg på flygplan. Min bror Svante visste varför:

"Det där med färgen har med vikten att göra seru. Pigmentet i färgen väger, och röd färg har mer pigment än vit. Mer pigment=högre vikt=högre bränslekostnad.
Vit färg reflekterar dessutom värme bättre och ett blått plan blir därför varmare än ett vitt. En plan som står på marken en varm sommardag kan bli jäkligt varmt. Högre värme=högre energiåtgång för att kyla det. Således en kostnadsfråga igen."

wunala-dreaming.jpg
Wunala Dreaming - Foto: Carsten Bauer

Alltså hajar man till desto mer, när man ser något som sticker ut lite. Vi är säkert flera här som har sett Qantas motivlackerade plan, ja några av er kanske rent utav har åkt i dem.
För närvarande finns det två stycken: Wunala Dreaming som är en Boing 747-400ER och Yananyi Dreaming; en Boeing 737–800.

yananyi-dreaming.jpg
Yananyi Dreaming - Foto: Ian Sharp

Team bestående av både aboriginer och människor med annat ursprung har hjälpts åt att måla planen. Wunala Dreaming har hämtat sina mönster och motiv från de norra och centrala delarna av Australien medan Yananyi Dreaming är inspirerad av Uluru och landskapet runt det mytomspunna berget.

Klippet visar Wunala Dreaming landa i Dallas, Texas.

2013-08-11 10:51 Kommentera
Kategori: Flyg

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842