Australienbloggen

Canberra - annorlunda huvudstad

2013-08-29 09:28 Kommentera
Kategori: ACT, Canberra, Historia, Politik, Restips

canberra1.jpg

När Australien blev självständigt 1901, kunde man inte komma överens om vilken stad som skulle bli landets huvudstad. I Sydney ansåg att man att den äldsta och största staden var det självklara alternativet, medan man i Melbourne tyckte att det passade sig bättre att Australiens huvudstad var en "vanlig" stad och inte som Sydney, som från början var en straffkoloni.
Efter mycket käbbel kom man fram till att enda acceptabla lösningen var att bygga en helt ny huvudstad: Canberra. Melbourne fick dock äran att vara temporär huvudstad från 1901 fram till 1927, då Canberra var färdigt för inflyttning.
De amerikanske arkitekten Walter Burley Griffin fick det prestigefyllda uppdraget att rita staden. Resultatet kan du själv se om du tar dig till Canberra, som förresten betyder mötesplats på det lokala, aboriginska språket.

I hyrd minibuss reser vi genom ett gulgrönt landskap mot Canberra. Nyfikna på huvudstaden, som beskrivits som sömnig, tråkig och stel, har vi vikt ett veckoslut för att göra Canberra. Från Sydney får man räkna med ungefär fyra timmar med bil. Givetvis går det att åka tåg, buss eller flyg också.
Vi har på förmiddagen kört från Katoomba i Blue Mountains och kommer fram ett par timmar in på eftermiddagen. Vi beger oss direkt till det som väl ändå får kallas stadens kärna: Parlamentshuset.

parlamenthuset1.jpg

Det är svårt att inte imponeras av den något annorlunda arkitekturen. Australiens parlament ligger nämligen halvt nedgrävt i en kulle. Jag kommer för ett ögonblick tänka på Hobsala medan jag tar fram min kamera. Vårt fotograferande avbryts ganska snart av en vakt som plötsligt dyker upp. Vi befinner oss tydligen för nära eller i alla fall på fel plats, men blir vänligt eskorterade tillbaks till tillåtet område. Efter ytterligare några bilder beger vi oss bort till gamla parlamentshuset som ligger nästgårds. Där huserar numera premiärministern och regeringen; ett australiskt Rosenbad så att säga.

parlamenthus1.jpg

Vi har fått tips om att man från Australian War Memorial får en bra fotovinkel ner mot parlamentshusen, och efter några minuter med bilen är vi där.

war-memorial1.jpg
Australian War Memorial

Krigsmonumentet är en plats som får en att fundera. Innanför valven finns namnen på australier, som fallit i strid. Australien har skickat soldater till båda världskrigen, Korea- och Vietnamkrigen, båda Gulfkrigen samt Afghanistan. Det är många namn ingraverade; alldeles för många.

Canberra ligger 15 mil från kusten i landet den kallaste delen av New South Wales. Somrarna är förvisso relativt varma och torra, men vintrarna i är i gengäld dimmiga och frostiga. Snö faller åtminstone ett par gånger varje vinter, men blir sällan liggande någon längre tid.
Området runt Canberra kallas Australian Capital Territory och den vedertagna förkortningen är ACT. Detta territorium ett visst självstyrande med ett Territory Government precis som Northern Territory och Norfolk Island.
Halvön Beecroft, som ligger ute vid kusten, nästan rakt österut från Canberra, tillhör också ACT. Detta arrangemang härstammar från 1915, då det ansågs viktigt att även ACT skulle ha en liten bit kust. En stor del av Beecroft peppras regelbundet med granater, eftersom flottan använder den som övningsmål.

När man kommer in i Canberra slås man av hur grön staden är. Parkområdena känns väldigt stora och det är ju enbart trevligt. Canberra är präglas också av de konstgjorda sjöarna, över vilka broar förbinder de olika delarna av staden.
Gatorna och avenyer är raka och fortsätter i evigheter. Det finns ett ofta berättat skämt om Canberras centrum: Blinka och du missar det. Det visade sig stämma; åtminstone nästan. En av kompisarna i baksätet hade somnat för att ett par kvarter senare vakna och begära att få en chans till. En U-sväng och en minut senare hade vi kört genom centrum åt andra hållet.

De flesta människor som bor i Canberra arbetar med styret av nationen. De är politiker eller tjänstemän. De flesta är inte från staden utan får jobb där, flyttar dit, arbetar några år och flyttar tillbaka hem. Dessutom åker många hem till Sydney, Melbourne eller någon annan del av landet under helger och lov. Kanske är det en anledning till att Canberra känns lite anonymt; som om staden saknar själ. Man kan nog inte vänta sig annat från en stad, som just har kommit till enkom för att bli huvudstad och inget annat.
Nu över 100 år efter stadens tillblivelse finns det små tecken på att dess ställning inte är ohotad. Många ser Canberra inte bara som en kompromiss utan en olycklig kompromiss. En smärre skandal blev det 2005 när det uppdagades att dåvarande premiärministern, John Howard, hade hållit ett regeringsmöte i Sydney och inte i Canberra.
Det ska ändå sägas att man åtminstone försöker. Det ordnas diverse festivaler och kulturevenemang i Canberra. Hör med vandrarhemmet eller hotellet, där du bor, om det är något på gång. Den officiella turistsiten (se länk här nedan!) är en annan bra källa för aktuell information.

black-mountain.jpg
Black Mountain med tillhörande torn. Foto: Wikipedia

Vårt sista stopp blir Telstra Tower/Black Mountain Tower. Uppe i tornet befinner man sig 200 meter ovanför toppen av Black Mountain, som i sin tur 256 meter högt. Det behöver knappast sägas att utsikten över Canberra är mycket fin. Det finns även en roterande restaurang. Vi återvänder dock ner mot centrum för att fixa lite att äta i vandrarhemmets kök.

Är det värt att åka till Canberra, undrar du kanske. Mitt svar är ett försiktigt ja. Det bör nog inte hamna alltför långt upp på din önskelista över platser i Australien, som du vill se. Har du å andra sidan vägarna förbi så varför inte? Det kan bli ett naturligt stopp mellan Sydney och Melbourne för dig, som inte har så bråttom.
Är du intresserad av att gå på museer, besöka bibliotek och titta på olika länders ambassader, så har du verkligen kommit rätt.
Kommer jag att besöka Canberra igen? Måhända om jag är i krokarna. Det sägs att Botaniska Trädgården ska vara mycket sevärd.

Web
Visit Canberra

Black Mountain Tower

YHA Canberra

2013-08-29 09:28 Kommentera
Kategori: ACT, Canberra, Historia, Politik, Restips

Johan Drejenstam

Hej, jag heter Johan Drejenstam och kan inte sluta att tänka på Australien. Jag räknar om penningsummor till flygbiljetter som det står Sydney på, jag spelar didgeridoo och drömmer ständigt om nästa resa till Down Under.
Kommentera gärna det jag skriver.
Vill du kontakta mig nås jag på johan.drejenstam(at)australienbloggen.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206