Frida-i-Buenos-Aires

Underbara vardagsmystik

2014-09-02 15:20 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Traditioner, Vardagsliv

Samtal i lunchrummet på jobb:

Arbetskamrat 1 (nyinflyttad): Vet ni var jag kan få tag i palo santo? (palo santo betyder bokstavligen helig påle. Det är ett träslag som växer i Sydamerika och som anses ha helande krafter. Träbitar från detta träd används bland annat som rökelse för att rena atmosfären i ett rum. Red. anm.)

Arbetskamrat 2: Ja, du kan köpa det på hippiemarknaden här i kvarteret på lördag. Vaddå, har du inte renat din lägenhet än?

Arbetskamrat 1: Nej, jag använde all palo santo jag hade i den gamla lägenheten, vi var så stressade över flytten så vi ville rena den när vi flyttade ut.

Arbetskamrat 3: Vi borde nog skaffa lite palo santo till chefens kontor, där är alltid så dålig energi. Tror ni han går med på att rena det?

Här sitter tre i andra sammanhang fullt rationella människor och diskuterar hur man städer ut dåliga vibrationer ur rum. Jag älskar vardagsmystiken i Argentina. Det är helt naturligt att tro att svart magi existerar, att någon kan kasta det onda ögat på dig och att avundsjuka och negativ energi påverkar dig på olika sätt.

Att städa ut eventuell gammal dålig energi från en plats man flyttar in på anses av många som nödvändigt. Det finns folk som ägnar sig åt detta, så kallade curanderos, häxdoktorer, men man kan även göra det själv, till exempel genom att skura golvet med vatten och vinäger inifrån och ut, eller genom att tända en palo santo-träpinne och svepa den runt dörr- och fönsterkarmar. Rena huset gör man även om man bråkar mycket med sin partner – för att få bättre vibrationer – eller efter att man ha haft besök av någon riktigt otrevlig människa.

Usch vad här är dålig energi, brukar vi sucka ibland på kontoret när vi känner oss sega och trötta en torsdagseftermiddag. Och ja, det känns faktiskt skönt att skylla kontorströtthet på andra människors dåliga vibbar. Livet blir så mycket enklare och mindre tråkigt med lite magi.

Palosanto (1).JPG
Palo santo, heligt trä, håller dåliga vibrationer borta...Foto: http://urandia.blogspot.com.ar
2014-09-02 11.38.01.jpg
...fast hederlig gammal vanlig vinäger går lika bra...

2014-09-02 15:20 Kommentera
Kategori: Argentina, Buenos Aires, Traditioner, Vardagsliv

Anonym 371072741

Jag är journalist och bosatt i Argentinas huvudstad sedan tolv år tillbaka. Följ med till mitt Buenos Aires och upptäck smultronställena bortom de stora turistmagneterna. På den här bloggen hittar du bland annat skildringar av vardagslivet på andra sidan Atlanten, tips, praktisk information och reseberättelser från andra platser i Argentina och Latinamerika.

Blogroll

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842