Karins värld

Pulau Weh

2013-05-02 21:31 1 kommentar

Turisterna som har vägarna förbi Aceh är lätträknade. Jag räknade till femton, på flighten från Kuala Lumpur till Banda Aceh, och ja – jag använde mig av den fördomsfulla räknemetoden "Västerländskt utseende = Turist".
Men sen, under nära en vecka i stan, var de där turisterna jag räknat ihop som försvunna. Inte var de på kaféerna, inte satt de i någon becak (motorcykel med sidovagn), inte promenerade de längs Jalan Jend A Yani när mörkret föll och alla matvagnarna ställdes ut. Nä.
Men de fanns på tsunamimuseet.
Många utländska besökare åker raka vägen från flygplatsen till museet, ställer ifrån sig väskorna en stund, lär sig mer om katastrofen som inträffade annandagen 2004, tar sedan en tur förbi båtarna som spolats upp på land – och avslutar den lilla rundturen i hamnen, där det vankas båtfärd mot resans verkliga mål: Pulau Weh.

Pulau Weh (eller Sabang, som ön ofta kallas här, efter dess enda stad) ligger 45 minuters båtfärd från Banda Acehs hamn. Hit har dykare lockats i decennier. Under några år i början av 2000-talet, gjorde konflikten mellan gerillan och indonesiska armén att undantagstillstånd rådde och Acehprovinsen var avstängt för utländska besökare. Efter ett tag började man utfärd specialtillstånd för just dykarna, som med särskilda papper kunde flyga till Banda Aceh och sedan få poliseskort ut till hamnen och vidare till Pulau Weh.

Snorklingsmöjligheterna är fantastiska eftersom reven ligger alldeles nära stranden, och vattnet är lugnt. Det är en fridfull plats att vistas på, och naturen är otroligt vacker, grön och kuperad. Jag gjorde två dyk under vår helg på Weh, och såg många roliga fiskar, även en stingrocka. Tyvärr har korallerna blekts en del på senare år, men det syns att de börjat återhämta sig så sakteliga.

IMG_20130420_132751.jpg
En strålande dag på Gapang Beach. Snart ut och dyka!
IMG_20130421_180129.jpg
Pulau Weh med sina höjder, stränder, sin grönskande djungel och utstickare och småöar. En vansinnigt vacker del av Sumatra.

2013-05-02 21:31 1 kommentar

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842