Karins värld

Grönkål och knark i Vancouver

2014-09-18 05:47 3 kommentarer
Kategori: Nordamerika

Tillbaka efter lång bloggtorka. Äntligen i Kanada. Äntligen med vettig uppkoppling och lite tid över att skriva.

Två veckors intensiv reportageresa i Vancouver med omnejd tillsammans med fotografen Sara Arnald går mot sitt slut. Sara åkte hem idag, och själv har jag unnat mig ytterligare två dygn - med tid att känna in stan och ta en extra tur till någon av favoriterna vi skaffat oss.
Vancouver, beläget mellan hav och berg i ett milt klimat, brukar hamna högt - om inte högst - i undersökningar om livskvalitet, och har flera gånger utsetts till "the world's most livable city".

Men staden är mer komplex än jag kunnat föreställa mig i förväg. Kontrasterna är enorma.

Å ena sidan den sportiga, naturnära och coola staden där man odlar grönsaker mitt i city, snaskar i sig grönkål i alla former och varianter man kan tänka sig, där yogamattan under armen är lika vanlig som en handväska slängd över axeln, där snöklädda berg med bra skidåkning finns inom synhåll från Downtown, där trendiga mikrobryggerier växer som svampar ur jorden och där björnar bokstavligen går på gatorna i norra änden av stan.

Å andra sidan det utbredda drogmissbruket som är så oerhört synligt. Jag har aldrig tidigare sett människor injicera öppet på gatan på det viset som sker längs Hastings Street mellan Main och Carrall. Även i övrigt är socialt utslagna människor en självklar del av stadsbilden. Problemen göms inte undan, och samtidigt som misären känns sorglig finns där ett uns av bevarad ömsesidig respekt och bibehållet människovärde, när den som är sårig i ansiktet och skakar av abstinens får samma service som alla andra på 7 Eleven.

Vancouver har gett mersmak, inte minst i kombination med alla otroliga möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser som finns i närheten. Vi har bland annat paddlat kajak vid Vancouver island, sett björnar, valar och delfiner, och vandrat upp till en turkosblå sjö i bergen utanför Squamish.
Mer om det och mycket annat senare!

FalseCreek1_webb.jpg
Glasade skyskrapor i Downtown, sett från Granville island. False creek har blivit så ren att delfinerna börjar hitta hit. Kajaker finns det redan gott om. Både såna man står på och sitter i.

2014-09-18 05:47 3 kommentarer
Kategori: Nordamerika

Anonym 1432375747

Jobbar som frilansjournalist och är krönikör i Vagabond. Gillar att gå, undviker att cykla, älskar att paddla. Kramar djur, tjuvlyssnar på folk, äter allt utom ostkaka.
Har en dragning till arktiska områden, men hamnar ändå ofta i solen. Följ mig på instagram: @karintravels - eller om du hellre följer min resande hund: @lovistravels
Bloggar också på resmedhund.se

Webbfrågan

  • Hur tränar du helst under resan?

Vagabonds nyhetsbrev

Över 20 000 läsare! Vagabonds nyhetsbrev är gratis och kommer till dig en gång i veckan. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842