Kos

Kos

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Invånare: 30 000 · Lokal tid: 09:59 · Hemsida: http://www.kosgrekland.se/

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Kos är stort, Kos har allt: gröna skogar, fina stränder, moskéer och minareter, turkisk mat, stora områden med lämningar från antiken, en korsriddarborg, italiensk arkitektur, ja, och så allt det grekiska; kyrkorna, de vita husen, de svarta oliverna. Det som du hittar på andra öar i Grekland.

Under sommarhalvåret domineras Kos stad totalt av charterturister, framför allt skandinaver, britter och tyskar. Kos är ett väloljat turistmaskineri och huvudbyn har hundratals restauranger, barer, kaféer, diskon och nattklubbar. Kos är därmed ett av de bästa resmålen i Medelhavet om du vill ha fartfyllt nöjesliv hela natten lång.

Kos är lika med massturism, men till skillnad från de spanska turistorterna (Playa de las Americas, Benidorm, Torremolinos etc) har Kos behållit småskaligheten. Här finns inga jättelika höghushotell, inga miljonprogramsområden med strand. Hotellkvarteren norr och söder om stan är lummiga och rofyllda och känns mer som välmående övre medelklassområden i vilken medelhavsstad som helst.

Kos invånare lever nästan uteslutande lever på turism. Tack vare charterturismen har man en längre säsong, april-oktober, än de grekiska öar som bara lockar öluffare. Det gör att många Kos-bor klarar sig hela året genom att jobba dubbelt under den långa turistsäsongen och sedan ta det lugnt under vintermånaderna.

Historia

I det gamla Grekland gick man till speciella tempel om man blev sjuk. Där kunde man bli botad av läkekonstens gud via templets präster. Men på 400-talet f Kr föddes en man på Kos som senare blev känd som Hippokrates. Han förkastade dåtidens uppfattning att sjukdomar var ett straff från gudarna. Hippokrates menade i stället att läkarens uppgift var att understödja kroppens förmåga att självläka. Hippokrates började också undersöka sina patienter, vilket var en nyhet inom läkarkåren, och när pesten bröt ut lär han ha sagt att kläderna borde brännas och dricksvattnet kokas, vilket i så fall skulle tyda på en revolutionerande insikt i förhållanden som det skulle dröja åtminstone 2 000 år till innan läkarvetenskapen fick kläm på. Hippokrates är känd för sin stränga etik, där tystnadsplikten bland annat ingick, en etik som han tyckte att alla läkare borde följa. Etiken uttrycktes i den så kallade hippokratiska eden som ligger till grund för den ed som medicinstuderande på universiteten i Europa fick avlägga fram till förra seklet. Eden ligger också till grund för FN-organet Världshälsoorganisationens läkaretik.

Kos var känt som hälsoö redan innan Hippokrates föddes. Asklepion hette sjukhuset. Hälsohemmet på sluttningarna ovanför Kos stad lockade patienter från hela Grekland. Här låg också ett tempel tillägnat Asklepios, läkekonstens gud och Apollons son.

Ta sig dit

Charterflyg direkt från Sverige. Reguljärflyget går via Aten eller någon större stad. Färjor går varje dag från bland annat Pireus, Rhodos och Kalymnos. Flygplatsen ligger 26 kilometer sydväst om staden. Olympic Airways har en buss som går från flygplatsen in till Kos stad och några lokalbussar stannar till i närheten av flygplatsen.

Ta sig runt

Bra förbindelser med stadsbussar i Kos stad - hållplats på hamnpromenaden. Även skapliga bussförbindelser mellan de olika samhällena och stränderna på Kos - dock tätast trafik på morgonen och eftermiddagen. Busshållplatsen för landsvägsbussarna ligger tre-fyra kvarter ovanför hamnpromenaden, nära Casa Romana, tel 222 92. Självklart ett stort utbud av cykel-, moped-, mc-, bil- och minibussuthyrare. Mördande konkurrens. Det lönar sig att fråga hos flera innan du slår till.

Boende

Titta på hemsidan www.gnto.gr för en lista på hotell och telefon till lokala resebyråer som kan boka hotell.

Stränder

Paradise Beach, Kos bästa och längsta strand. Ligger på sydkusten med fin sand, långgrunt, solstolar, vattensporter, gott om utrymme, nästan ingen kommers.

Marwari, en flera kilometer lång, jättefin sandstrand uppbackad av sanddyner och grästuvor. Vindsurfingbrädor och katamaraner för uthyrning. Mycket tyska turister.

Tigaki, en lång strand med mycket sjögräs, solstolar, tavernor och vattensporter. Barnvänligt.

Empros Thermae, 11 kilometer från Kos stad. Varma källor som värmer havet.

Mastihari, har en bra sandstrand och avskilda platser kan hittas på den västra kanten.

Mat

Dolmádes, fyllda vinblad med köttfärs och ris.

Melitzánes tiganités, friterade skivor av aubergine.

Saganaki, stekt ost.

Melitzanosaláta, dip gjord av grillad aubergine, lök, olja och vitlök.

Bourdéto, vit fisk i en sås av tomat, paprika och olivolja.

Kleftiko, ugnsrostat lamm.

Sofríto, skivor av biff eller kalv i en sås av vitt vin, vitlök och vitvinsvinäger.

Keftedes, grekiska köttbullar på köttfärs eller lamm med lök och kryddor.

Adani kebab, starka köttfärsbiffar med kall yoghurt, rödlök och färsk persilja, på en bädd av strimlat pitabröd.

Sevärdheter

Turistkontoret ligger på Vassileos Georgiou, tel 2242-02 44 60.

Platani, en mycket ovanlig grekisk by där en turkisk, muslimsk minoritet bor sida vid sida med de grekisk-ortodoxa kristna grekerna.

Asklepion, sjukhuset och templet som brukar förknippas med Hippokrates. Omgivet av doftande pinjeskog, vidunderlig utsikt mot turkiska fastlandet.

Zia, en pittoresk bergsby med tavernor, souveniraffärer och hantverksbutiker. Åk tidigt på morgonen innan busslasterna kommer.

Moni Agiou Theologou, södra halvön har ett vilt och taggigt landskap med fantastiska solnedgångar.

Zipari, en attraktiv by vid den gröna och skogsklädda, alpliknande bergskedjan.

Shopping

Keramik. Ett gammalt hantverk som fortfarande är levande på Kos.

Antikviteter. De bästa inköpsställena för bysantinska konstverk och nytillverkade ikoner är museer och kloster. Det krävs utförseltillstånd för alla föremål som är äldre än från 1821.

Konst. Handgjorda föremål håller hög kvalitet. Många av öarnas museer har utmärkta små butiker.

Kläder och lädervaror. Sandaler, läderstövlar och fiskartröjor.

Mattor. Flokati är långhåriga grekiska mattor som är mycket populära. Betalning sker per kilo. Tagari är mattliknande axelremsväskor som åter blivit populära.

Smycken i guld och silver tillverkas efter gammal tradition.

Porslin och alkohol är billiga skattefria varor.

Säkerhet

Kriminaliteten är låg i Grekland, men var försiktig med dina värdesaker på stranden och på hotellrum. Polis tel 100, ambulans tel 166 och brandkår tel 199.

Läsning om Kos

Det finns tyvärr inga artiklar