Skiathos

Världsdel: Europa · Land: Grekland · Valuta: euro · Lokal tid: 02:24

Kontinent
Land
Städer & områden
 

Skiathos är Greklands svar på Mallorca – minus grisfester, plus bouzoukispel. Vitt, vackert och trendigt. Charterturism och hotell backar upp stränder och lågt sorl från innovativa tavernor. Här finns det mesta man kan vänta sig av ett komplett semestermål: massor av vattenaktiviteter, restauranger med alla tänkbara menyer, ett pulserande nattliv, bra shopping; ön är dessutom barnvänlig. Nackdelen är prislappen. Alla vill till Skiathos, och Skiathos har lärt sig ta betalt. Ön tillhör de dyrare i den grekiska övärlden, även om den inte ligger i paritet med superdyra Mykonos.

Skiathos är inte bara shopping, fest och bad. Det finns faktiskt mer, även om man får anstränga sig en del för att hitta det. För den som tar sig bort från Skiathos stad och undviker den hotellspäckade sydkusten finns några halvöde stränder att upptäcka, liksom ett gäng spännande promenader och ett och annat kloster.

Skiathos är perfekt som bas för strandhugg bland Sporadernas småöar. Ön har flygförbindelse med Aten, direktcharter från Skandinavien och dessutom livlig hamn. Har du minsta anlag för klaustrofobi bör du undvika Skiathos under högsäsongsmånaderna juli och augusti.

Historia

Det är medeltid och orostider i Egeiska havet. Skiathos är under bysantinskt styre, men Konstantinopel blir allt svagare och ute till havs härjar ottomanska flottstyrkor och pirater. Skiathos folk söker nu skydd. Ute på en hög klippavsats, avskuren från ön med en vindbrygga och med bergväggar stupande ner i havet på tre sidor, byggs en ny stad (nu för tiden kallas den Palaiokastro, gamla fästningen, eller bara Kastro, fästningen). När staden står klar faller Konstantinopel och i fyra århundraden trängs människorna av fasa för attacker från havet på denna lilla fläck. 1538 belägras staden framgångsrikt av Barbarossa, övergår till det ottomanska riket och så förblir det tills det grekiska frihetskriget bryter ut 1821.

Ta sig dit

Båt: Det går en till tre färjor per dag till Agios Konstantinos (2,5 timme), Volos (2,5 timme) och Skopelos (1,5 timme). Fyra färjor i veckan till Alonissos (2 timmar) och Thessaloniki (6 timmar). Två gånger i veckan går det också färja till Mykonos (8,5 timme), Tinos (7,5 timme), Paros (10 timmar), Santorini (13,5 timme), Syros, Naxos, Ios och Kreta (18 timmar) Snabbfärjor går dagligen till Agios Konstantinos och Skopelos samt fyra till fem gånger i veckan till Alonissos och Thessaloniki.

Katamaraner och flygbåtar går under sommarsäsongen fyra dagligen till Volos (knappt en och en halv timme), tre–fem per dag till Alonissos (1 timme) samt till Glossa och Skopelos stad på Skopelos (20 respektive 35 minuter). Det går även två båtar per dag till Agios Konstantinos (1,5 timme).

Flyg: Charterflyg från bland annat Sverige. Inrikesflyg till Aten (cirka 50 euro), omkring två avgångar per dag.

Ta sig runt

Notoriskt överfulla bussar var 20:e minut från nya hamnen i Skiathos stad till Koukounariesstranden. Dessa går från 07.00 på morgonen till 01.30 på natten. Linjen passerar de flesta av sydkustens stränder. Det går inga bussar till och från flygplatsen.

Taxistationen ligger i hamnen. Fasta priser finns på anslag. Till och från flygplatsen omkring 8 euro. Under högsäsong bör du boka taxi minst en dag i förväg.

Båt: Badbåtar till stränderna i söder utgår från gamla hamnen i Skiathos stad. 10.00 brukar gälla för avfärd. Utflyktsbåtar går även till det jungfruliga norr med Lalariastranden och Kastro. Ön runt kostar 15 euro. Vill du åka till Alonnissos Marine Park, vid grannön Alonissos, kostar det 35 euro. Bästa sättet att upptäcka ön och dess undangömda badvikar är att hyra en egen båt. Du får köra en båt med upp till 25 hästkrafter utan licens. Kostnad omkring 80 euro per dag exklusive bensin. Båt finns att hyra i nya hamnen eller hos någon av resebyråerna.

Boende

Mouria Hotel, Papadiamantis, tio meter in på en tvärgata, tel 24270-211 93, mouria@hotmail.com. Utmärkt läge vid huvudgatan. Alla gäster har tillgång till ett gemensamt kök för att ha möjlighet att göra frukost, laga lunch med mera (för den late finns annars ett fik samt en taverna på hotellets innergård). Prisläge: Mellan

Villa Elena, tel 24270-236 57. Beläget på höjden ovanför Skiathos stad med fenomenal utsikt. Perfekt för den som vill stanna länge och göra sig hemmastadd. Här finns pool, grill, bar, mysiga soffor och trådlöst internet. Lite isolerat och passar därför perfekt för familjer, par eller större kompisgäng som vill umgås på plats, ha grillfest vid poolen eller bara betrakta stjärnorna och njuta av tystnaden. Ring ägarna så hämtar de dig vid flygplatsen eller i hamnen eller ger vägbeskrivning om du kör själv. Taxi upp kostar 17 euro. Prisläge: Dyrt.

Restauranger

Undvik turistfällorna kring hamnen och huvudgatan Papadiamantis. Där får du betala överpriser för medioker mat, vänta länge och trängas vid borden med andra turister. Testa någon av restaurangerna nedan eller sök dig in i de små gränderna och upp i gamla delen av staden, där äkta grekiska specialiteter serveras på mysiga tavernor och kvarterskrogar, ofta till tonerna av bouzoukispel.

Amfiliki. Familjeägd restaurang med vacker havsutsikt. Utsökta traditionella, grekiska rätter. Särskilt duktiga på fisk och skaldjur. Testa gärna räkor med krämig spenat eller med svamp. Ligger mitt emot sjukhuset.

Jailhouse, tel 24270-210 81. Fantastiskt god mat med inspiration från Asien, England och Medelhavet. Smarriga revbensspjäll och vårrullar med anka. Restaurangen drivs av välkomnande engelska Jane och tyske Martin. Skön musik ur högtalarna och bra läge i gamla hamnen, utan att vara mitt i smeten.

Bonaparte. Svenskägd restaurang på en tvärgata till huvudgatan. Något dyrare, något lyxigare och något mer romantisk än många av Skiathos andra turistrestauranger. Många skandinaviska charterturister bland gästerna. Menyn är grekisk och internationell. Du kan bland annat beställa Skagen Toast. Testa gärna lammsteken. Smaskens!

Nattliv och nöjen

Den som hamnat på Skiathos för att partaja lär inte bli besviken – på nätterna släpper ön alla hämningar och håller krampaktigt tag i sina besökare till långt framåt morgonen.
Vid den gamla hamnen i Skiathos stad ligger en rad barer, många av dem med mysiga uteserveringar. Två av de populäraste är Casablanca och Slip Inn, som båda har utsökta drinkar och kuddförsedda orientaliskt inspirerade uteserveringar. Casablancas specialitet är cocktails på färska frukter.

Rock'n Roll Bar, Blue Bar och Bar Fly ligger alla vid hamnpromenaden, bredvid ovan nämnda barer. Rock'n Roll Bar är vad det låter som, en skön rockbar med musik från 70-, 80- och 90-talen. Blue Bars kubanske bartender är suverän på cocktails och Bar Flys Passion Fruit Cocktail är ökänd på Skiathos.

Ice Bar ligger precis nedanför Jailhouse Restaurant längst bort i gamla hamnen och är det perfekta stället för kvällens första drink. En riktig myshörna precis vid vattnet vars soffkuddar är smyckade med färgglada fiskar. Ofta 70-talskvällar.

Albatross Bar ligger mitt på huvudgatan. En riktigt skön rock- och sportbar vars väggar är täckta av gamla vinylskivor. Perfekt ställe för dig som vill ta en öl, lyssna till grym musik och kunna prata utan att skrika dig hes.

Kahlua och BBC är Skiathos populäraste nattklubbar och ligger på Club Strip, gatan där alla de stora klubbarna är samlade. Den senaste topplistemusiken i högtalarna och partyglada turister och öbor på dansgolvet.

Pure, Remezzo och Arena är andra heta klubbar på Club Strip. Pure är nytt och fräscht och drar en blandad publik. Greker och italienare trivs på Remezzo och till Arena går du om du vill dansa till bouzoukispel.

Stränder

Stränder nära Skiathos stad:
Solstolar, parasoller och strandtavernor slår följe med Megali Ammos, som inte på något sätt är märkvärdig. Här finns uthyrning av vattenskidor och bananbåtar.

Tsougria ger en bort-från-alltsammans-känsla. Klart vatten, lugn strand och en liten taverna. Ön ligger tre till fyra kilometer rakt söder om Skiathos stad. Båtar går från den gamla hamnen i Skiathos stad.

Stränder i norr:
Lalaria. En av öns vackraste och mest fotograferade stränder. Klart vatten och mjuka klapperstenar. Nås enbart med badbåt (som utgår från Skiathos stad).

Stränder i sydväst:
Du tar dig hit med buss från nya hamnen. Ändhållplats vid Koukounaries Beach. Ibland också badbåtar från Skiathos stad.

Vromolimnos Beach. Partystrand med liv i både ljus och mörker. Finkornig sand och tätt, tätt mellan badgäster.

Koukounaries. Flera hotell, exploaterat, men också ett begrepp med anspråk på titeln Medelhavets bästa strand. Döm själv!

Banana Beach och Little Banana Beach. Två stränder som du når till fots från Koukounaries. Banana Beach möter efter en kvarts promenad med krämgul sand och långgrunt, barnvänligt vatten. Mycket ungdomar. Runt udden väntar lillebror, nudiststranden Little Banana Beach.

Agia Eleni, ungefär en kilometers promenad från Koukounaries, är en av öns längsta sandstränder. Lite mindre folk här. Ibland ganska höga vågor. Favorit bland vindsurfare. Taverna. Skön strandbar.

Mikro Asselinos på den avlägsna och isolerade kusten i nordväst. Bred och långsträckt strand med finkornig sand. Knappast barnvänlig. Taverna. Nås med taxi eller badbåt.

Sevärdheter

Papadiamantis museum, huvudgatan i Skiathos stad. Författarlya och bostad åt Alexandros Papadiamantis, en av Greklands mest älskade författare och poeter. I dag är 1800-talshuset museum och litet titthål mot Skiathos förflutna.

Evangelistria. Detta kloster, bortom oliv- och pinjelundar, ligger dramatiskt på kanten av en ravin. Helgedomen stod färdig 1794. Du går till Evangelistria på drygt en timma. Börja med att gå mot stans flygfält. Ungefär en halv kilometer utanför stan följer en skyltad avtagsväg till vänster. Även åtta bussar om dagen från Skiathos stad.

Kastro. Högt upp på en klippa ruvar Kastro, öns gamla, förfallna huvudstad. Mer än 300 hus och 20 kyrkor utgjorde kärnan i den plats som ansågs ointaglig för Egeiska havets sjörövare och pirater. Nu är allt, sånär som på två kyrkor, i ruiner. Enda sättet att ta sig hit är via havet.

Läsning om Skiathos