Annons
Annons
,

,

Nyhet

Den sista kampen

Dag 6 i Thailand: Triathlon och avslutningsmiddag.

Text: Per J Andersson • 2015-03-05 Uppdaterad 2021-06-23

Svenska silverlaget i Vagabond Thailand Challenge: Johanna, Bea, Minna och Hampus. #vagabondthailandchallenge

A photo posted by Resemagasinet Vagabond (@vagabondmagasin) on

Den sista kampen
Hampus simmade i full fart för svenska laget i mini-triathlon.

Sista tävlingen. Det var nu det gällde. Ta hem segern och slå danskarna eller falla på mållinjen. Man kunde nästan känna stämningen vibrera i luften i den thailändska hettan.

Första grenen var simning, alla lagen hade laddat upp med sina bästa simmare i starten och Team Norway hade till och med förberett sig med en privatlektion dagen innan.  Trots en stark insats från det svenska laget räckte det inte och redan från början slackade vi efter. Därefter gick det nedför.

Vid cyklingen tog Norge i kapp det lilla försprånget vi hade efter simningen och när det kom till löpningen var Sveriges krafter slut. VI FÖRLORADE.

Den sista kampen
Svenska, norska och Danska Vagabond samlade på friidrottsstadion på Thanyapura Sport Hotel på Phuket efter sista grenen på sjätte tävlingsdagen.

En stark insats från våra nordiska grannländer gjorde att Danmark knep förstaplatsen i triathlonet och Norge tog hem en andraplats – vilket ledde till en dansk seger av Vagabond Thailand Challenge.

På kvällen firade vi veckan med medaljutdelning och en avslutningsmiddag på Blue Siam i Bangtao – ett område med flera exklusiva restauranger.

Den sista kampen
Glada kämpar. Foto via: Bea Malecki.

Imorgon väntar båtutflykt och snorkling innan det är dags för hemresa och vi säger hej då till Thailand – för den här gången. 

Den sista kampen
Den sista kampen
Bea från Sverige och Anders från Norge inför den tuffa tävlingen på hinderbanan.

Blod, svett, tårar – och dårar

Dag 5: Besök i historisk stad och hård kamp på slagfältet

Det hettar tillrejält nu när Vagabond Thailand Challenge närmar sig slutet och avgörandet.

Nästa sista tävlingsdagen bÙ?rjade ändå lugnt med guidad stadsvandring i Phukets gamla stad där de kinesiska tennbaronerna en gång i tiden ankrade sina båtar i kanalerna och sedan gav sig in i staden för at göra affärer.

Tenngruvorna på Koh Phuket var lönsamma och rikedomarna hägrade sig. Mindre populära släktingar fick någon värdelös palmkantad ö med ljusa sandstränder att förfoga över, medan alfahanarna la beslag på Phukets inland där tennet utvanns och pengasäckar fylldes.

De svarta fåren och mobboffren som fått mindre olönsamma öar, utan mineralfyndigheter, jublade dock på 70-talet när tenngruvorna hade sinat och turismen tog fart. De blev de rika – och deras stöddiga far- och morbröder fattiga.

På On On Hotel i gamla stan finns en skärva av tennbaronernas la belle epoque: springbrunn, mörkt trä, antika vaser, fläktar – allt i en kinesisk-portugisisk-kolonial blandstil.

I gamla stan finns också kulturarvsklassade kinesiska apotek, tradtionella kaféer där du dricker kopi (traditionellt thailändskt kaffe) och en myllrande matmarknad som börjar klockan två på morgonen slutar innan klockan slagit tolv på förmiddagen.

Den sista kampen
Taggade svenskar, danskar och norrmän inför dag fems tävling: hinderbana.

Under den brännande solen och i den bakugnsheta eftermiddagsvärmen gick så starten för näst sista tävlingen Vagabond Thailand Challenge: hinderbana eller military boot camp som den kallas på engelska.

Sverige ställde upp med läsarna Bea, Minna och Hampus redaktören Johanna. Ett supertaggat lag som man nästan fick hålla i så att de inte for iväg före startskottet.

När tävlingen var igång gick danskarna först bäst och ledde. Lyfta timmerstockar, springa i bildäck, krypa i tunnel, klättra uppför rep, gå balans på lina över en damm, fira sig upp med rep för en grässluttning, hoppa över trästaket, klättra upp och nerför nät, gå som en spindel på en barr …

Efter första varvet för svenskarna såg det lite mörkt ut. Johanna låg ner på maken och flämtade, medan hon stirrade upp i taket med apatisk blick … såg totalt utslagen ut. Skulle svenska laget ens kunna fullfölja tävlingen? Men när det var dags för Bea och Johanna att springa sitt andra varv var Johanna pigg igen och for iväg som en kanonkula.

På andra varvet sackade både norrmännen och danskarna medan svenskarna fortsatte i nästan oförändrat tempo. Spurten från sista hindret till mål var makalös.

Norrmännen gick in på drygt 20 minter, danskarna på 19 minuter och 32 sekunder och Sverige på – tamtaratam – 19 minuter och 30 sekunder.

Det blev alltså svensk seger – med bara två sekunders marginal.

Men det var en tävling med offer. Danska Pamela stukade foten och mådde illa av utmattning. Svenska Minna skrapade smalbenet och svenska Hampus sträckte en bröstmuskel – och danska Julius fick blåsor i händerna.

Resultatet efter dag 5: Sverige och Danmark i delad ledning med sju poäng var och Norge på andra och sista plats med fyra poäng. Norrmännen får trösta sig med att landsmannen Petter Northugg snodde guldmedaljen för Johan Olsson på femmilen hemma i kalla Sverige, 900 mil bort.

Imorgon gäller det. Sista tävlingen. Helt avgörande minitriathlon med simning, cykling och löpning.

Hej Sverige!

Den sista kampen
På väg från Ao Nang till Koh Yao Yai och sedan vidare med båt till Phuket.
Den sista kampen

Lyxigt öliv och avkoppling

Dag 4 i Thailand: Transfer med båt till Phuket och paus på lyxresort på Koh Yao Yai

Idag började dagen med en båttur till Koh Yao Yai för välbehövd återhämtning och strandhäng. Väl på ön kördes vi till Santhiya, en anläggning för barfotaliv deluxe dÙ�r vi stannade till för lunch.

Innan vi åt fick vi kika på en av deras makalösa strandvillor. Just den vi såg kostade från 25 000 bhat per natt och var ett tvåvåningshus med en evighetspool, utomhusbadkar, veranda, egen trappa till stranden och överdådliga trädsniderier.

 

Den sista kampen
Den sista kampen
Den sista kampen

När vi sedan badade i havet blev vi angripna av något sorts brännande smådjur (maneter eller sjölöss?). Ett litet brännande stick som sved och lämnade ett rött märke på huden men slutade att göra ont efter några minuter.

Eftersom det var en relativ lugn dag med lite aktiviteter så tänkte vi att det kunde vara bra att presentera våra medresenärer från Team Norge och Danmark.

Den sista kampen
Team Norge laddar.
Den sista kampen
Team Denmark med Veena och Karuna.
Den sista kampen

Team Norge representeras av Vagabondredaktören Anders och hans kollega Julie, samt deltagarna Åse, Lars Gunnar och Silje. Kämpar för Danmark gör Vagabondmedarbetarna Julius  och Marcus och läsarna Jacob, Henrik och Pamela. Här ser ni dem på Nopparat Thara Beach i Ao Nang.

Ett väldigt härligt gäng med massor av laganda och engangemang!

Dag 4 avslutades med middag på restaurang Tun-Ka på Khao Rang med utsikt över Phuket stad. Äter ni här får ni inte missa deras iskaffe – den är i världsklass!

Lästips: den som är intresserad av ett längre inlägg om kajakpaddlingen där Sverige fullkomligt briljerade kan gå in på Beas blogg där hon skriver om det.

 

Den sista kampen

Uppför ett berg och över ett hav

Den sista kampen
Team Sweden. Två av fem. Bea och Minna.

Dag 3 i Thailand: bergsklättring i
Riley och kajakpaddling till Ao Nang

Det finns en scen i den där halvtaskiga svenska komedin En gång i Phuket när huvudpersonen, spelad av Peter Magnusson, klippklättrar på såna där nästan utomjordiskt tokbranta thailändska raukar, medan arrangören av äventyret, spelad av David Hellenius, agerar motvikt genom att hÙ?lla säkerhetslinan spänd med sin egen kroppstyngd.

Men så tappar han koncentrationen, flirtar med nån snygg tjej, glömmer bort sitt uppdrag och … klippklättrarna tappar greppet och faller … och faller – innan han som spelas av David Hellenius i sista stund tar tag i säkerhetslinan och stoppar en säker resa ner mot döden. Den scenen var ju faktiskt riktigt rolig.

Den sista kampen
Kajaktävlingen är igång.

Roligt, men fruktansvärt om det hände i verkliga livet. Men just det hände som tur var aldrig när danska, svenska och norska Vagabondlagen tog sig an dagens första tävlingsgren: klippklättring uppför de lodräta klippväggarna vid East Riley Beach, där filmen också är inspelad.

Förutsättningarna: fyra i varje lag, samma 30 meter höga klippvägg för varje lag. Uppdrag: stafettklättring, när en är nere börjar nästa klättrare, snabbast totaltid vinner.

Norge var först ut. Sedan var det Sveriges tur och sist Danmarks. Åskådarna höll andan när klättrarna famlade efter grepp med sina vitkalkade händer på den håliga och vassa klippväggen som mer liknar en förstenad schweizerost än ett vanligt berg.

Danskarna föll och slog i knät. Norrmännen hade problem. Svenskarna kämpade på. Kanske svensk seger ändå …?

Det var svårt att avgöra vem som var snabbast, men tidtagarchefen Karuna visste vem som var det. Norges totaltid blev 10 minuter och 25 sekunder, Sveriges 9 minuter och 2 sekunder och så Danmark … deras totaltid blev 8 minuter och 23 sekunder. Jämnt så det förslår, men alltså dansk vinst.

Den sista kampen
Belöning efter kajakvinsten.

Sanden smekte fötterna på den lena strandgatan som går förbi bungalowhotell, souveniraffärer och restauranger, mellan East Riley och West Riley Beach.

Vagabondlagen traskade barfota från klippväggen mot båten som skulle ta dem till bungalowhotellet Centara vid den isolerade lilla stranden mellan Riley och Aon Nang. Lite trumpna svenska miner. Det kändes ju så bra … Men havet låg lugnt och grönblått, vinden frasade i palmbladen, långsvansbåtarna brummade; vardag i turist-Thailand. Turistvardag för alla … utom för de tre Vagabondlagen, som nu intog sina platser i de röda havskajakerna för dagens andra gren: kajaksprint med målgång mitt på stranden i Ao Nang.

Varje lag fick två kajaker. En bemannades med tre paddlare och en med två.

Klara, färdiga, gå … där gick starten. Tumult och trängsel. Låsta paddlar, adrenalin, saltvatten som slog upp i ansikten, svordomar, spända muskler. Men så lösgjorde sig en kajak ur klungan och tog ledningen. Det var en av de svenska, paddlad av Vagabondläsaren Hampus och Vagabondredaktören Per. De drog ifrån och rundade klippan med stort försprång. Sista biten in mot mål i Ao Nang var ren transportsträcka. Solklar seger.

Den sista kampen
Istället för buss.

Nästa kajak var också svensk, paddlad av läsarna Bea och Minna och redaktören Johanna. De gick in som solklar tvåa.

Först därefter kom norrmännen, en av deras kajaker hade vält, vilket förstås sinkade dem. Och sist: Danmark. Ett muskelstarkt lag, som tyvärr inte klarade koordinations- och konditionsbitarna. Välte gjorde också en av de danska kajakerna.

Svensk kajakseger! Jubel!

– Sweden, Sweden, Sweden, skanderade det svenska laget, hoppade av glädje och gjorde fryntliga high five framför förvånade men roade turisterna som låg och solade på Ao Nang Beach.

Ställning efter dag 3: Danmark leder med 6 poäng, Sverge är tvåa med 5 poäng och Norge trea med 4 poäng.

Den sista kampen
Muralmålning i Ao Nang.

Muay thai och myggbett

– dag två i Thailand: besök på ett thaiboxningsgym och på äventyr i trädtopparna

– Tjejer. Om någon överfaller er så ger ni honom en kyss med armbågen. Paow!

Uppmaningen kommer från 53-åriga Zina Docto som förklarar att en diagonal sving med armbågen är ett av det bästa sättet att försvara sig på om man blir överfallen. Tipset kommer med utav farten när hon går igenom thaiboxningens “åtta lemmar” och i muay thai är det dessutom tillåtet att knäa, sparka och boxa sina motståndare.

Det kanske låter brutalt men om det är en sak som Zina och hennes man Daniel “Doc” Docto betonar sÙ? är det vikten av respekt i sporten. Man bugar sig alltid för sina motståndare och innan matcher utförs en sorts dans – wai khru där man för ihop sina händer i en bön för att tacka sina tränare och för att visa respekt.

– Man ska vara mjuk och ödmjuk, inte hård och stolt, säger Doc.

Den sista kampen
Henrik från team Denmark tar en match mot Doc.

Vi befinner oss på Ao Nang Stadium Gym och lär oss thaiboxningens grunder av paret som flyttade hit från Kalifornien för nio år sen och nu är tränare på gymmet.  

Var deltagarna på Vagabond Thailand Challenge inte vakna när vi först kom hit så är dem definitivt det nu. När det kommer till träningen är det ingen nåd som gäller och hettan gör att svetten fullkomligt rinner ner från deltagarna.  Vattenflaska efter vattenflaska töms och när ger oss iväg till nästa etapp på tävlingen så är vi ganska trötta och mörbultade.

Tree Top Adventure Park  ligger ungefär en halvtimmes biltur från Ao Nang.  Äventyrsparken där man åker på linor 30 meter ovanför marken, cyklar på hängbroar och svajar sig mellan plattformar högt upp i luften fastspända i säkerhetsselar ligger vid foten av ett berg och är uppslukad av tät djungel – när vi går på den smala stigen hörs plötsligt ett rassel uppe från bergskammen – först syns bara en pälsbeklädd arm som sträcker sig ut bland grenarna, men snart så träder en apa fram ur vegetationen. 

Ställningen efter dag två är som följande: Danmark leder, Norge ligger två och Sverige ligger sist – men inte länge till! Imorgon är det dags för klättring, kajak och revansch!

 

Den sista kampen
Den sista kampen
Tree Top Adventure Park

Vagabond Thailand Challenge: Hård kamp mellan nordiska grannländer

Den sista kampen
Läsare av och redaktörer för Vagabond i Norge, Danmark och Sverige tävlar om äran att vinna Vagabond Thailand Challenge.

Vagabond Thailand
Challenge – dag 1:

Vad sysslar de egentligen med, de nio nordiska Vagabondläsarna som svettandes och svärandes sitter på knä framför dubbelt så många kokosnötter i Ao Nang i thailändska Krabi.

De är utvalda bland flera hundra hoppfulla. De valdes inte bort. De valdes. Och nu är de här. Hettan och luftfuktigheten gör att svettdropparna rinner nerför kinderna på de nio Vagabondläsarna och sex Vagabondmedarbetarna från Danmark, Norge och Sverige, när de försöker skala fnösktorra kokosnötter med sina bara på händer. Det är inte lätt. Kokosfibrerna river i handflatorna.

Danskarna är taggade. Uppgiften är att först skala klart tio kokosnötter. Danskarna drar ifrån, deras ledning blir ointaglig och de vinner. En poäng till det danska Vagabondlaget och noll till det norska och svenska.

Vagabond Thailand Challenge är en lekfull tävling mellan läsare av och medarbetare för de tre nordiska versionerna av Vagabond, den danska, den norska och den svenska. Vinnarlaget får inga guldmedaljer, men äran, stoltheten och känslav av en vinnande laganda, och så är det väldigt kul så länge tävlingarna pågår.

Under veckan tävlar lagen i flera olika grenar. Bland annat klippklättring, kajakpaddling, mini-triathlon, hinderklättring och inte minst muay thai, alltså thaiboxning.

Den sista kampen
Kokosskalning med händerna. Svettigt och frustrerande svårt.

Första dagens två andra grenar handlar inte om snabbhet, utan om konstnärlighet och finess. En av uppgifterna är att måla mest kreativ och fantasifull batik på tyg. Den andra att rulla jämnast och finast kokosdegknyten runt kokossocker (juggery). En jury av thailändare från ett hantverkskollektiv i Ao Nang är enväldig jury.

De sammanträder länge med viftande händer och veckade pannor. De pratar med varandra, granskar föremålen noga, funderar, ser ännu mer bekymrade ut.

Men innan juryns beslut meddelas åker hela gruppen på utflykt till öarna som ser ut som sovande drakar där de ligger en bit ut i Andamansjön. Som utomjordiska naturformationer sticker raukarna upp ur havet, plötsligt, dramatiskt och … magiskt.

Lagunen på Koh Hong är som hämtad ur en piratfilm eller annan äventyrsfilm om en svunnen skatt. Den obebyggda naturstranden på Koh Phak Bia är en dröm för alla stelfrusna vintersvenskar som är lika less på att frysa som på trängsel och överturistifiering. Visst anländer det en och annan dagsutflyktsbåt, men så här strax före solnedgången en onsdag i februari ligger stranden öde. Men inte livlösa: svalor far som pilar på himlen, ödlor irrar på klippkanterna, fiskar stimmar i havet.

Den sista kampen
Kajakpaddling i den gyllengula skymningstimmen i lagunen på Koh Hong.

I den sammetsmjuka svarta tropiska natten, till doften av nywokad pad thai och grillade fiskspett, meddelas resultatet från dagens två andra grenar: den traditionella batikmålningen och kokosgodistillverkningen.

Juryns utlåtande är entydigt. Det svenska laget vinner båda, allt tack vare Vagabondläsarna Minna, Bea och Hampus, Vagabonds webbredaktör Johanna Jackson och undertecknad.

Ställningen i Vagabond Thailand challenge dag 1: Sverige leder med två poäng före Danmark med en poäng, medan Norge ligger sist med noll poäng.

Och imorgon är det thaiboxning, där Sverige har ett esse i rockärmen. Mer om det om det imorgon.

– Sweden, Sweden, Sweden, skorrar de lyckliga medlemmar i ledarlaget i den thailändska natten.

Den sista kampen

Sista deltagaren till Vagabond
Thailand Challlenge utsedd

Nu är Team Sverige komplett! Möt vår tredje och sista deltagare Minna Tran – eldsjäl från Stockholm och grundare till välgörenhetsorganisationen Pink Family som arbetar för mänskliga rättigheter och arbetstagarrättigheter i Vietnam.

Fakta: Minna Tran

Bor: Stockholm
Ålder: 30
Yrke: Försäljningsansvarig
Familj: Stor!

På en resa till Mui Ne i Vietnam 2013 lärde Minna känna två av lokala ungdomarna som arbetade på ett spa på andra sidan vägen av hotellet hon bodde på. En relation uppstod och när semestern var slut och hon tvingades lämna tjejerna som hon under tiden börjat känna så starkt för, blev hon förkrossad.

Samtidigt som hon fysiskt befann sig hemma i Stockholm var tankarna kvar i Vietnam – känslan som manade henne att agera växte och resultatet blev välgörenhetsorganisationen Pink Family Foundation. Idag driver organisationen bland annat ett spa med schysta arbetsvillkor och där 100 procent av vinsten går tillbaka till samhället och välgörande ändamål. Det är också där Minna Tran befinner sig när jag når henne med nyheten om att hon är den sista deltagaren i Vagabond Thailand Challenge. 

Den sista kampen

Hur känns det att få reda på att du är en av deltagarna i Vagabond Thailand Challenge?
– Såklart känns det galet bra! Jag förväntade mig verkligen inte att komma med! Jag är så taggad över tanken att få vara med och representera Team Sverige i denna prestigefyllda tävling. Det är också en perfekt avslutning på mitt stora äventyr här i Asien innan jag återvänder hem till Stockholm.

Vad kommer du att bidra med till Vagabonds team?
– Massor med vinnarpepp, skratt och kamparglöd!

Vad är du grym på?
– Grym vet jag inte, men jag ser mig som skapligt uthållig och jag älskar högintensiv traning. Jag är även rätt så snabb, liten och smidig.

Vad har du för förhoppningar på tävlingen?
– Jag hoppas såklart på olika grenar som verkligen utmanar lagen och där vi får utnyttja lagens alla olika styrkor, både enskilt och tillsammans.

Har du rest mycket förut?
– Jag har rest väldigt väldigt mycket. Att resa är min passion! Jag har också sedan ung ålder fått förmånen att resa mycket med mina jobb och jag har sett stora delar av världen. Det är jag väldigt tacksam över. Förutom Vietnam har jag den senaste tiden hunnit med New York, London och Santorini.

Berätta om någon minnesvärd resa som du har gjort.
– Det måste vara resan till Vietnam för 3 år sedan med två av mina bröder. De hade aldrig besökt vårt hemland tidigare. Hela den resan bestod av mycket starka ögonblick, tårar och känslor. Det är svårt och förklara, men första gången du sätter fötterna i ditt ursprungliga hemland så är det mycket tankar och känslor som far igenom kropp och huvud. Vad som gjorde denna resa extra speciell var också att vi fick möjlighet och träffa några av våra släktingar. De var några av de starkaste ögonblicken i mitt liv.

Berätta mer om välgörenhetsorganisationen som du startade?
– Jag arbetar på Forex Banks försäljningsavdelning som försäljningsansvarig men är tjänstledig från september förra året tills mars. PÙ� senare tid har jag varit väldigt engagerad i mitt välgörenhetsprojekt här i Mui Ne Vietnam. Jag startade organisationen för att hjälpa lokala ungdomar med rättvisa anställningsvillkor och levnadslöner – som är min hjärtefråga. Jag vill att anställda ska ha råd att betala sina måsten, ha råd att leva men framförallt, ha råd att spara pengar.Det skapar möjligheter för dem att långsiktigt kunna skapa sig en trygg framtid och förhoppningsvist kunna uppfylla sina drömmar. Jag vill ge dem hopp, inte bara att de känner att de överlever dagen. Min dröm är att de ska kunna uppfylla sina drömmar!

Hur kommer du att förbereda dig inför Vagabond Challenge?
– Träna, träna, träna! Jag kommer fortsätta med morgonlÙ?pning på stranden och massor med högintensiv träning.

Ni har ju inte fått veta tävlingsgrenarna, men finns det någon gren som du hoppas på?
– Jag ser gärna grenar som utmanar snabbhet, uthållighet och styrka! Någon form av hinderbana hade varit väldigt kul!

Någon som du INTE hoppas på?
– Simning! Jag är inte speciellt grym i vattnet.

Läs mer om Minnas välgörenhetsorganisation på pinkfamilyfoundation.com

Tidigare inlägg från Vagabond Thailand Challange:

 

Den sista kampen

Möt första deltagaren i Vagabond Thailand Challenge!

Han är den första deltagaren i äventyrstävlingen Vagabond Thailand Challenge! Möt Hampus Björklund – en 34-årig fotograf från Malmö och envis problemlösare som ständigt är på jakt efter nya adrenalinkickar.

 

Den sista kampen

Hon är Vagabond Thailand Challenges andra deltagare!

Möt Beata Malecki – den 23-åriga thaiboxningsfantasten från Stockholm som ska hjälpa team Sverige att besegra team Danmark och team Norge i den ultimata äventyrstävlingen Vagabond Thailand Callenge.

 

Fakta Vagabond Challenge:

I Vagabond Thailand Challenge utmanar tre läsare och två från Vagabonds redaktion lag från norska och danska Vagabond i en episk äventyrstävling. Tävlingen kommer att äga rum på en eller flera hemliga destinationer i Thailand under en veckas tid i februari 2015. Än så länge är tävlingsgrenarna hemliga.


Text: Per J Andersson • 2015-03-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top