• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så blir du resejournalist

  "Du måste ha drömjobbet!" Det är något vi på redaktionen ofta får höra. Och visst älskar vi våra jobb. Så här gör du för att bli resejournalist.

  Så blir du resejournalist

  18 tips till drömyrket

  Den bistra sanningen

  Det är tyvärr inga sötebröds­dagar i journalistbranschen och de senaste åren har redaktionerna runt om i landet snarare bantat än utökat sin personalstyrka. Samtidigt startas det fler journalistutbildningar än någonsin och varje termin pumpas det ut nybakade journalister till en mättad arbetsmarknad. Med detta sagt så vidhåller vi att för duktiga människor kommer det alltid att lösa sig. Ge inte upp drömmen nu.

  Skaffa en utbildning

  Resetidningarna har lyxen att kunna vraka och välja bland ansökningarna. De behöver inte titta åt den som saknar utbildning. Du ryker så att säga i första gallringen. Satsar du istället på att bli frilansjournalist gäller inga regler. Få redaktörer kommer att fråga efter din utbildning, det "räcker" med att dina texter är fantastiska. Om man nu bortser från att man faktiskt lär sig ett och annat nyttigt på journalistutbildningen.
  Var ärlig mot dig själv och ställ dig själv frågan om du vill bli resejournalist för att resa eller för att skriva? Om det första lockar mer än det andra så bör du satsa på något annat. Journalistrollen är den absolut viktigaste att bemästra. Resa klarar alla att göra.

  Skaffa erfarenhet

  Det kan kännas som ett mo­ment 22 i början av karriären – du får inga jobb för att du saknar erfarenhet. Du får ingen erfarenhet för att du saknar jobb. Tur för dig att det idag går att publicera sina texter ändå. Starta en blogg som du kan länka till som arbetsprov när du söker jobb eller frilansuppdrag. Då kan redaktörerna snabbt avgöra om de gillar din stil och ditt sätt att skriva.
  Om du är en obeprövad rese­skribent så kan det vara svårt att lyckas sälja in ett reportage till de stora och etablerade rese­­tidningarna på en gång. Vagabond har till exempel ett stall av inkörda frilansare som vi arbetar med regelbundet. Men visst händer det att vi tar in någon ny förmåga om artikel­förslaget är tillräckligt lockande eller om destinationen finns på vår önskelista.
  Många tidningar som inte är renodlade resepublikationer publicerar resereportage an­pas­sade för sina målgrupper. Det kan vara en bra väg att skaffa arbetsprover som du därefter kan visa upp hos resetidningarna.

  Vässa argumenten

  Det viktigaste av allt för dig som är frilansjournalist är att kunna sälja in dina idéer. Det är tyvärr inget man får lära sig på journalistutbildningen. En upptagen chefredaktör kommer inte att svara på en förfrågan som lyder: "Jag ska till Spanien, vill du ha nåt?". Den typen av förslag är otroligt nog mycket vanliga, vilket är bra för dig, efter­som du kommer att sälja in dina idéer mycket bättre. Tänk på tidningens målgrupp när du skriver sitt förslag, håll det kort och kärnfullt och tryck på varför just du bör skriva det här reportaget. Kanske har du specialkunskap i ämnet? In med det i pitchen! Argumentet "för att jag verkligen vill" är tyvärr inget som kommer att övertyga en redaktör om att du är rätt per­son för jobbet.
  Det bästa sättet att nå fram till en upptagen redaktör är att mejla ett kort och konkret förslag. Att ringa är näst bäst, men det är mycket svårare för redaktören att förhålla sig till ditt förslag på stående fot. Skicka inte fysiska brev, och skicka för allt i världen inte texter och foton som du sedan vill ha returnerat. Inga redaktioner tar ansvar för icke beställt inskickat material.

  Lär dig fotografera

  Det blir allt vanligare med enmansteam som både skriver och fotograferar. Blir det bättre? Nej, oftast inte. Men tuffa tider och tajta budgetar gör att många redaktioner inte har råd att betala arvode för både skribent och fotograf.
  Om du lär dig att fotografera blir du ännu attraktivare för tidningen. En intressant iakttagelse som vi har gjort på Vagabond är att det är vanligare att en skribent säger sig kunna fotografera än att en fotograf på­­står sig kunna skriva.
  Handen på hjärtat är det ofta skribenten som har lite för höga tankar om sig själv, medan fotografer ofta har stor respekt för journalistyrket.
  Hursomhelst. Har du ett brinnande intresse för fotografi så skaffa en bra digital system­kamera och gå en fotokurs,
  så tar du ett långt kliv förbi konkurrerande skribenter utan kamerautrustning.

  Myter om jobbet

  Många har fått för sig att jobbet som resejournalist innebär att man åker på semester hela tiden. Glöm det. Det är ett jobb, inte semester. Du kommer att bli tvungen att gå upp i ottan för att gryningsljuset är det bästa för foton, du kommer att få se många vackra stränder och takpooler, men du kommer inte att ha tid att bada i dem.
  Du jobbar med begränsad tid på destinationen och du kom­mer att behöva klämma in så mycket som möjligt på den tiden – intervjuer, research, misstag och nya stickspår. För att inte tala om all researchtid du måste lägga ner innan du åker.
  Att planlöst kasta sig iväg ger inte några initierade artiklar. Halva jobbet sker innan och du måste ha en bra plan för vad du ska hinna med på destinationen. Fortfarande intresserad? Bra! Det bästa med jobbet är nämligen alla fantastiska möten och platser som du aldrig hade fått uppleva om det inte vore för att du är resejournalist.

  Öva på semestern

  Passa på att leka resejournalist när du är på semester. Gör din research innan. Fundera på vinkel. Vill du göra en pub­guide, ett kulturreportage eller någon annan vinkel? Läs på om ditt ämne före avfärd så att du vet vad du ska söka upp på plats och kontakta potentiella intervjupersoner.
  Plöj en massa resetidningar för att lära dig hur man lägger upp en text. Försök fotografera. På så vis kommer du att känna på om detta är något för dig. Gick du igång på uppdraget eller var det bara jobbigt? Övning ger färdighet och arbetsprover. Publicera dem sedan på din blogg som du har startat vid det här laget.

  Gå en kurs

  Konsten att skriva resereportage är inte en kurs som ingår i standardutbudet hos journalistutbildningarna. Visst finns det många likheter med att skriva vanliga reportage – miljöbeskrivningar, dialog, situationsbetraktelse – men det finns även en hel del olikheter.
  Vagabonds reseskrivarkurser är unika i Sverige och har varit mycket uppskattade under åren, både bland hobbyskribenter och etablerade journalister. Nästa tvådagarskurs hålls i Solna 18–19 april 2015. Skynda att anmäla dig, antalet platser är begränsade och kursen blir snabbt fullbokad. Mer information finner du på vagabond.se/sidor/reseskrivarkurser.

  5 bra saker att göra

  1. Tänk foto. Hur kan redaktören få bra bilder till din text?
  2. Bifoga arbetsprover så att redaktören ser att du är en fantastisk skribent/fotograf.
  3. Var påläst om tidningen du vill skriva för och dess målgrupp. Vi på Vagabond blir inte smickrade av ett mejl som börjar "Hej Allt om resor!".
  4. Håll deadline.
  5. Leverera det som avtalats. Dubbelkolla kontraktet beträffande antal tecken, guidesida, tips och webbadresser.

  5 dåliga saker att  göra

  1. Mejlbomba inte. Det är en fin gräns mellan att vara ihärdig och att vara tjatig. Lär dig var den går.
  2. Slarva med deadline.
  3. Slarva med stavning, antal tecken, utebliven ingress – ja, det som överenskommits. Det händer förvånansvärt ofta att ofull­ständiga texter skickas in av ivriga/slarviga skribenter som bara vill få iväg sina alster.
  4. Att sura och skriva förnärmade mejl om du blir ombedd av redaktören att komplettera eller skriva om din artikel. Det ingår i jobbet.
  5. Att tjura över att du inte får svar direkt. Resetidningarna får hundratals mejl med artikelförslag varje vecka och det går inte att svara på alla.

  Läs också:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!