Annons
Annons
Kvinna fotograferar zebror på savannen.

Hur fångar man de där magiska ögonblicken på resan? Och vad kan man tänka på för att bli en bättre fotograf? Se tipsen nedan. Foto: Unsplash

Restips

Så blir du en bättre resefotograf – Vagabonds digitala redaktör ger dig tipsen!

Att resa triggar fotolusten hos många. Men hur fångar man bäst känslan på plats? Vagabonds redaktör och fotograf Karin Wimark ger sina 8 bästa tips för dig som vill ta bättre bilder på resan.

Text: Karin Wimark • 2023-04-18 Uppdaterad 2023-04-18

1. Lär känna din utrustning

Detta är A och O när man fotograferar på resande fot. När ögonblicket dyker upp vill du inte lägga tid på att förstå kamerans funktioner. Lär känna din kamera och öva på bussen, tåget, båten eller flyget så att du väl på plats kan fokusera på miljön, ljuset, människorna och äventyren. Känner du dig osäker på alla inställningar? Börja med att fotografera i Auto-läge så kan du sedan gå över till halvauto eller manuella inställningar.

2. Ha alltid med dig kameran

Mitt allra bästa tips! Kanske tvekar du att ta med kameran till restaurangen på kvällen? Eller så ligger den noggrant nedpackad i väskan för det där perfekta ögonblicket? De mest fantastiska ögonblicken dyker oftast upp som hastigast och då vill du ha kameran tillgänglig.

3. Säg hej & var nyfiken!

Våga ta kontakt med lokalbor. Förutom att det är ett fint sätt att lära känna en kultur och en plats så blir de allra flesta glada över ens nyfikenhet. Säg hej och fråga om lov att ta en bild. Vissa blir lite obekväma och stela när de vet att man ska fotografera dem. Mitt tips då är att be personen fortsätta med vad de än höll på med och ta bilderna under tiden. Att prata med den du fotograferar och distrahera dem från kameran medan du fotograferar är en övningssak, men ett bra tips för att få personen att slappna av. 

Äldre kvinna säljer insekter på marknad
Var nyfiken och säg hej till lokalborna. Det är ett fantastiskt fint sätt att lära känna en plats och de allra flesta blir glada. Foto: Karin Wimark
Man rider på en kamel
Lek med perspektiven! En kamel underifrån eller en uteservering från ovan kan ge aha-upplevelser för betraktaren. Foto: Karin Wimark

4. Trotsa dygnsrytmen

Kliv upp tidigt, stanna uppe sent. Att vakna vid 05.30 för att fotografera den blodröda himlen i El Salvador eller stanna vaken till 03 på Atlanten för att fånga Vintergatans klara stjärnor ger en ny dimension till dagsbilderna. Ljuset är dessutom som allra vackrast i gryning och vid solnedgång.

5. Leta nya perspektiv & utsnitt

Ett tips för mer spännande bilder är att leka med perspektivet! Lägg dig ner på marken och fota rakt upp, klättra upp på det där berget för fågelperspektiv eller hoppa på en båt och fotografera in mot land. Att variera utsnitten skapar också dynamik till dina bilder. Gå riktigt nära för att fånga detaljer eller ta en översiktsbild på ett landskap.

6. Lek med skärpedjupet

Du har förmodligen sett bilder som är suddiga i bakgrunden? Då har bilden fotograferats med kort skärpedjup. En enkel grej att ta till och som idag finns på de flesta mobiler i ”porträtt-mode” eller genom att justera bländaren på kameran. Att fotografera med kort skärpedjup ger bilden en proffsigare känsla, men framför allt gör det bilden mer spännande och du som fotograf kan styra vad betraktaren av bilden ska se på. Passar oftast bra när du fotograferar porträtt och mat!

Mobilkamera riktad mot en gränd
Testa porträttfunktionen på telefonen eller använd kort skärpedjup på kameran för att skapa effekt och närvaro. Foto: Unsplash
Indisk man med skägg
Kort skärpedjup är tacksamt då man fotar porträtt. Foto: Frank Holleman

7. Gå vilse medvetet

Ett tips jag själv fick av en lokalbo under en resa i Bukarest. ”Gå vilse, och du kommer att upptäcka så mycket mer än du kunnat tro!” Så nästa gång du befinner dig i en stad – testa att ta den där sidogatan, prata med folk och utforska det som lockar där och då. Ett resetips lika mycket som ett fototips! Obs: Beroende på var i världen du befinner dig kan detta tips bli en fara. Se till att kolla upp säkerheten och områdena där du befinner dig.

8. Glöm inte detaljerna

Våga krypa nära och fånga detaljer på resan! Föreställ dig hur du i en bok läser en beskrivning av en plats med dofter, ljud, detaljer. Exakt så kan du tänka när du fotograferar. Hur fångar jag bäst en doft? Vad säger de där rynkorna på den där farbrorns händer, glöden från elden på stranden eller växternas mönster i regnskogen? Testa och lek!

Valar i havet
Kom ihåg detaljerna, stora som små. Det ger en rolig dynamik till din bildsamling. Foto: Roope Heikkila


Text: Karin Wimark • 2023-04-18
RestipsFotografiGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top