• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Checklista för resor med husdjur

  9 saker att tänka på innan du tar med dig husdjuret på resa.

  Checklista för resor med husdjur

  Kanske tycker du att Fido skulle uppskatta en vandringstur i de österrikiska alperna lika mycket som du och vill ta med honom? Eller tar du hellre med dig katten till semesterhuset i Spanien istället för att skaffa kattvakt? Att resa med husdjur kan vara relativt smärtfritt, särskilt inom EU, men det finns några att tänka på när du väljer att ta med dig din fyrbenta vän på äventyr utanför gränsen.

  Karl Prytz är vd för webb-shoppen Animail, här är hans checklista för en semester med husdjur i EU. 

  Ska ni flyga?Och i så fall: är ditt husdjur tillräckligt lugnt för att klara en flygresa? 

  – Det första rådet är att noga tänka igenom om ditt husdjur kommer klara av att flyga utan att bli alldeles för stressad, uppjagad och skrämd. En flygresa innebär en helt ny miljö för ditt husdjur; nya dofter, nya ljud och många timmar i en bur placerad på en plats dit du inte har tillgång till under färden. Tänk därför först och främst igenom beslutet ordentligt. Är det värt att ta med husdjuret på resan eller mår den bättre av att stanna hemma hos goda vänner, släktingar, eller kanske till och med ett hundpensionat.

  Kontrollera med flygbolaget om husdjur är välkomna. 

  – Alla flygbolag tar inte emot husdjur på sina resor, varför det är viktigt att kontrollera detta innan du bestämmer resmål och bokar din biljett. Eftersom varje land och flygbolag har sina egna regler är det bäst att man som hund- eller kattägare först kollar vilka regler som gäller för att ta in djuret i det land som man planerar att resa till. Det är alltid ert ansvar att alla papper är i ordning. När man väl fått det klart kan man börja titta på flygbiljett. Jag  rekommenderar att man går in till sin resebyrå för att få hjälp då dessa typer av flygbiljetter i praktiken är omöjliga att boka på nätet.

  Var ute i god tid

  – Det bästa rådet vi har till er som planerar att resa med djur är att vara ute i mycket god tid. Kom ihåg att det är djurägarnas skyldighet och ansvar att ta reda på vilka fullständiga regler som gäller för just er resa och att regler snabbt kan ändras.

  Skaffa ett EU-pass

  – Alla sällskapsdjur som ska resa inom EU behöver ett eget pass. Passet är en personlig handling som följer djuret hela livet. Ett EU-pass för sällskapsdjur kan man köpa hos veterinären. Hunden måste vara ID-märkt samt vaccinerad mot rabies och vara fullt behandlad för bandmask. Utifrån djurets olika förutsättningar så kan det ta upp till 6 månader att få ett EU-pass utfärdat, återgien: var därför ute i god tid innan din planerade resa.

  Köp av IATA-godkänd transportbur.

  –  Beroende på ditt husdjurs storlek gäller olika regler för olika flygbolag. De flesta bolag tillåter mindre djur i kabinen medan större djur får resa som incheckat bagage och placeras i transportkabinen. Varje bolag har olika gränser för hur stora burar de accepterar i kabinen, kontakta därför det bolag ni tänker resa med innan ni ordnar med en bur. Reser ni med exempelvis SAS finns information och riktlinjer tydligt beskrivet här.

  Vänj ditt husdjur vid buren i god tid innan avresa. 

  – Att flyga kan ibland vara stressande för husdjuret, varför det är viktigt att de känner sig trygga i den bur som de ska transporteras i. Om buren dessutom ska placeras i transportkabinen dit du inte har tillgång under färden är det ännu viktigare att den känns som en trygg oas för djuret. Lägg gärna in en filt som doftar "hemma" så skapar du en tryggare tillvaro för ditt husdjur. Det finns även sprejer Adaptil (för hund) eller Feliway (för katt) som innehåller naturliga, lugnande feromoner och som kan öka trygghetskänslan.

  Lugnande medel innan avresa?

  – Det finns olika lugnande medel för husdjur, både receptfria och receptbelagda, ifall du känner att det skulle vara bra för ditt husdjur innan flygresan startar. Rådgör dock alltid med din veterinär ordentligt innan då en hund kan känna stress trots allt. Ifall du planerar att prova med lugnande medicin innan, se till att testa på husdjuret i hemmamiljön först och främst och se hur det reagerar. 

  Rasta djuret ordentligt innan du checkar in buren på flygplatsen

   – Tänk på att ditt husdjur ska checkas in i god tid innan avresan och att det kan bli många timmar innan djuret får röra på sig och uträtta sina behov, särskilt om det blir förseningar. Därför är det ytterst viktigt att du rastar djuret extra mycket timmarna innan avresa.

  Vad ska du fylla buren med under resan? 

  – Husdjuret ska ha tillgång till vatten under hela resan. Särskilda skålar anpassade för transport finns att köpa. Golvet i buren ska dessutom täckas med absorberande material ifall en olycka skulle ske. Är det en lång resa kanske det även bör finnas lite mat och godis i buren.

  Läs även:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!