• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Solsken i diktaturen

  Per J Andersson om det okritiska hyllandet av turistlandet Dubai.

  Solsken i diktaturen

  Per J Andersson, redaktör. Pers lösning: Etiska regler som rekommenderar
  arrangörerna att informera om politiskt förtryck

  Dubbelmoral är något som andra har. Inte jag inte. Jag är konsekvent. Så resonerar nog de flesta.

  Även Wallenberg och andra svenska näringslivstoppar som tror på demokrati och frihet, men anser att man inte ska höja rösten mot det land som kanske värst av alla kränker dessa värden. Även jag som propagerar för ett mer miljövänligt leverne, medan jag titt som tätt flyger till andra sidan jordklotet. Och även alla researran­görer som innerst inne är emot diktatur, tortyr och apartheid, det är jag övertygad om, men ändå glatt marknadsför det soliga framtidslandet Dubai.

  Dubai, som är ett av sju furstendömen i Förenade Arabemiraten, lockar med sol och stränder, men också med modernitet. Se på Mellanösterns Singapore och fascineras av skyskraporna som skjuter upp ur sanden, poff, poff, poff. Se på den hypermoderna ökenstaden med världens största luftkonditionerade affärsgalleria, världens högsta hus och den gigantiska konstgjorda ön utformad som en palm. Wow! Tänk vad människan kan!

  Det är bara det att lyxen och prakten är byggd av de 85 procent av landets invånare som utgörs av indier och andra asiatiska gästarbetare, som lever rättslösa som andra klassens medborgare. Det är bara det att man tapetserat staden med idolporträtt på landets styrande, ungefär som i Maos Kina och Stalins Sovjet. Det är bara det att det i fängelserna sitter oppositionella dömda för att de skickat brev och föreslagit försiktiga demokratiska reformer. Det är bara det att regimkritiker hängs upp i fotknölarna, blir slagna och får naglarna utdragna. 

  Bakom den glittrande och glamorösa fasaden finns en betydligt mer ondskefull sida av Förenade Arabemiraten, en repressiv stat där kritiker fängslas enbart för att de skrivit några opassande rader på Twitter, sammanfattar Amnesty International.

  Om Dubai ska liknas vid något måste det bli Metropolis, den både glänsande och mörka framtidsstaden i Fritz Langs klassiska sciencefictionfilm från 1927. Den överdimensionerade och tekniskt fascinerande staden där de olika samhällsskikten lever helt åtskilda, där det övre skiktet njuter av paradisiska förhållanden, medan arbetarna ses som mindervärdiga och lever i en undervärld i jordens djup.

  Skulle vi bara resa till schysta demokratier som inte bryter mot några som helst FN-konventioner skulle vår värld krympa. Det skulle bli till att resa runt i Norge. Ingen bra lösning. Vår ignorans och okunskap om världen skulle bli ännu större.

  Nej, jag tror att resor till grymma diktaturer till och med kan vara bra, så länge man läser på och är medveten om vad det är för sorts land man besöker. Orättvisor kan väcka tankar hos resenären. Besök av utlänningar kan väcka tankar hos de förtryckta invånarna.

  Nej, det som stör mig med Dubai är att omvärlden förträngt förtrycket, vilket lämnar fältet fritt för skrytet i turistreklamen om hur tjusigt, maxat och lyxigt allt är. Det stör mig eftersom jag vet att ståten är skapad av miljoner minder­värdiga och rättslösa gästarbetare. Det stör mig eftersom jag vet att även de fåtal riktiga medborgare, de som är födda i denna del av öknen, som så mycket som knystar ordet demokrati sys in och får spö.

  Burmas brist på demo­­krati pratar vi däremot ofta om.

  Burmas brist på demo­­krati pratar vi däremot ofta om.

  3 diktaturer vi pratar om  

  Burma (Myanmar)

  Burma slår rekord i antal diskussioner om det är rätt eller fel att turista i landet som lättat på trycket efter decennier av militärdiktatur. Det finns inte en rese-artikel om Burma som inte problematiserar kombinationen turism och diktatur. 

  Kina

  När världens största diktatur införde ekonomisk frihet blev det ganska tyst om den politiska ofriheten. Men efter kväsandet av protesterna på Himmelska fridens torg 1989 reagerade omvärlden. Sedan dess pratar alla, utom möjligtvis näringslivet, öppet om att Kina trots allt är en hårdför diktatur. 

  Singapore

  Visst imponerar Singapore, precis som Dubai, med sin modernitet. Rent och snyggt och blänkande skyskrapor. Wow! Men knappast någon är omedveten om landets hårdföra intolerans när det gäller allt från oppositionella till nedskräpare och klottrare.

  Senaste artiklarna i kategorin "krönikor":

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!