Annons
Annons

I den nya guideboken tipsar Jonas om allt från vandringsleder till kaféer, stränder och loppisar. Foto: Jonas Henningsson

Restips

12 höjdpunkter på Öland – experten tipsar

”För mig är Öland mer ett tillstånd än en plats”, säger Jonas Henningsson, aktuell med guideboken Upptäck Öland. Här är tolv tips du inte får missa på ön.

Text: Jonas Henningsson • 2024-04-26 Uppdaterad 2024-04-26

Till ön har jag åkt sedan barnsben. Sedan några år har familjen hittat sin oas på östra sidan. Granne med havet och himlen märker jag att vistelserna blir allt längre och det blir svårare och svårare att lämna ön. För mig är Öland mer ett tillstånd än en plats. Mina vänner undrar ofta när bästa tiden att upptäcka ön är. För mig saknar den frågan ett tydligt svar. Jag fascineras av vårens yra uppvaknande när Alvaret brister ut i färg och fåglarna återvänder. Jag tycker förstås mycket om de eviga somrarna när familjen är samlad på lantstället och umgås långa ljusa dagar och nätter. Höstens lugnare tempo är då jag tycker ön är som allra vackrast. Och så kan jag säga att få saker går upp mot en vintervandring över vidderna följt av en värmande brasa sittandes i torpet med utsikt över ett isande hav där ljuset spelar mig ännu ett spratt. Kan det vara så här vackert? Ja, på Öland kan det just det.

Väderkvarnar på grönskande fält.
Öland är ön som Jonas Henningsson ständigt återvänder till. I den nya guideboken ”Upptäck Öland” ger han sina bästa tips. Foto: Unsplash

Att se och göra på Öland


1. Stenkusten

Vandra längs kusten

Från Äleklinta sjöbodar och klapperstranden kan du cykla eller vandra längs en av öns vackraste grusvägar på landborgen ända upp till Horns udde, trettio kilometer norrut. Här, på Stenkusten, har man brutit sten sedan 500-talet, i större omfattning sedan 1100-talet. På sina ställen söker sig Alvaret ända ut till landborgen som stupar rakt ner i havet. För den bästa upplevelsen av kusten ska man vandra eller följa kusten med cykel, en perfekt dagsetapp. Utsikten är väldigt fin över Kalmarsund i väster och de betade alvarsmarkerna i öster. Vägen finns återgiven på kartor från 1600-talet, men är förmodligen mycket äldre än så. Längs leden finns fornlämningar i form av husgrundsområden och gravar. Hela tiden skymtar den mytomspunna ön Blå Jungfrun i nordväst. Missa inte sträckan Horns kustväg – en vindlande fin väg som vi passar på att åka i kvällningen. Solnedgångarna här är svårslagna.

Vacker kustväg på Öland.
Solnedgångarna längs Stenkusten är magiska. Foto: Marcus Carlsson

2. Robert Oldergaarden 

Glaskonst som satt Öland på världskartan

Med sin släktgård i Triberga som bas och det öländska landskapet och historien som inspiration skapar glasmästaren Robert Oldergaarden sagolik glaskonst. En konst som tagit honom från södra Öland hela vägen till Japan och New York där han ställde ut nyligen. På gården i Triberga har han både hytta och fabriksbutik. Vill man prova på att skapa i glas ger Robert kurser. Dessutom anordnar han populära musikkvällar under sommarveckorna.

3. Carlas Cafe

Konserter på landet

Ingen sommar är fullständig utan åtminstone några besök på Carlas Café. Hit åker jag för konserterna inne i ladan, utsikten från uteserveringen, för ölen och för stämningen. Det är sen gammalt, eller i alla fall sedan drygt tio år. Det var då Carla och Jonne av en slump hamnade här på södra Öland och vi är många som är glada för att de fastnade för ön. Carla har rötter på Öland, hennes mamma kommer från Östra Sörby. Det har underlättat att bli accepterad förstås bland öborna. Idag har de tänt på smokern igen. De gör de minst en gång i veckan. Deras bringa är legendarisk, köttet föredömligt kortåkt från Nordqvist i byn Skärlöv en liten bit norrut.

Konsert i en lada.
Konserterna på Carlas Café är en höjdpunkt på Öland. Foto: Jonas Henningsson

4. Skabbekatten

Keramiker i grönskan

Keramik finns att handla på flera håll och det är ett sant nöje att leta upp dessa kreativa skattkammare som gömmer sig runtom på ön. En relativt ny aktör är Skabbekatten, aka David Christensson, som håller till i Djurstad på en härlig gård i grönskan långt från allfartsvägen. David gör såväl bruksföremål i stengods och tankeväckande konstverk. Dessutom håller han kurser i drejning och andra tekniker. Mer info på sajten angående öppettider och kursverksamhet.                                                                                                     

Keramiker i keramikstudio.
Öland vimlar av duktiga keramiker, Skabbekatten är en relativt ny aktör värd ett besök. Foto: Jonas Henningsson

5. Södra udden

Land`s End – Ottenby och Långe Jan

Där ön tar slut tar havet vid. Här dansar ofta en ihärdig vind runt, runt den ensamma pelaren som pekar mot skyn. Den tornande fyren Långe Jan har inte bara fungerat som ett livsviktigt landmärke för sjöfarare sedan den började lysa i november 1785. Södra Öland är också ett eldorado för både flyttande och häckande fåglar. Fågelskådare från hela världen kommer till fågelstationen. Runt 400 arter har observerats på ön, varav ungefär 150 häckar regelbundet. Arktiska fåglar som kärrsnäppa och prutgås provianterar på sydspetsen på den långa färden till och från Arktis. Även småfåglar som kungsfågel och lövsångare rastar gärna här.

Man tittar ut över Öland från fyren Långe Jan.
Fyren Långe Jan har varit ett landmärke i hundratals år. Foto: Alexander Hall
Familj promenerar mot Långe Jan.
Utforska den södra udden på Öland. Ett mecka, inte minst om du gillar fåglar. Foto: Destination Öland

6. Hotell Persnäs 

Medelhavskänsla på boutiquehotell

Hotell Persnäs lockar med en förfinad känsla som möter den härliga naturen på norra Öland. Vibeke och Jonas Ewing har skapat en på samma gång sinnrik och smakfull oas, där det genuina Öland möter  det sofistikerade Medelhavet. Tio rum, en svit, en urfin pool och sofistikerat häng med bra mat (restaurangen är öppen även för den som ej bor här). Dessutom är det nära till en av öns hemligaste badstränder som få hittar till.

Porträtt på par.
Öland möter Medelhavet på Hotell Persnäs. Foto: Jonas Henningsson

7. Näsby

Bästa badet

Näsby är inte bara en av de finaste radbyarna på sydöstkusten. Här ligger också några av södra öns bästa stränder. Följer man exempelvis skylten i Näsby, som vittnar om att det finns en badplats, leder en spikrak väg i svag lutning genom det böljande sädesfältet mot havet. När man passerat den sista färisten når man stranden som är en pärla många missar. Små gyllengula sanddyner skapar fickor som skyddar mot den ständiga vinden. Bryggan är en ensam solitär ut i havet. Vattnet är sammetslent och genomskinligt – i alla fall de veckor som föregår algodlingen som dyker upp senare på sommaren. Stranden är bara några hundra meter lång och sällan är det fler än en handfull familjer här. En liten bokholk pekar ut vägen mot sanddynerna och där kan du fylla på med läslektyr för långa loja dagar i sanddynerna.

Sandstrand med litet parasoll.
En hemlig strand i sydöst. Följ bara skylten i Näsby. Foto: Jonas Henningsson
Barn leker i klart vatten.
Klart vatten och mjuk sand. Foto: Jonas Henningsson

8. Mörbylångaleden

Maffig vandring

Mer än åttio kilometer finfin vandring får du längs Mörbylångaleden. Den startar uppe vid bron och tar dig ända ner till Långe Jan där ön tar slut. Genom stora lövskogar, över betes- och slåttermarker där människor bott och verkat sedan järnåldern, över sjömarker, på stränder och genom uråldriga byar. Perspektivet är lika svindlande som utsikten över Stora alvaret och följer då den gamla järnvägsbanken. Vandringsleden är uppdelad i fem etapper och är markerad med röda träpilar. Utmed leden finns rastställen med vindskydd, toaletter av enklare standard, eldstäder samt informationstavlor om Ölands natur, kultur och historia.

Vandringsled i grönska.
Vacker vandring längs Mörbylångaleden. Foto: Alexander Hall
Två kvinnor vilar på ett sädesfält.
Leden är indelad i fem etapper – perfekt för den som vill avverka en liten bit i taget. Foto: Alexander Hall

9. Arne Olssons Gårdshandel

Alltid öppet hos Arne         

Arne Olsson, tolfte generationens odlare på gården i Bredinge har knappt haft stängt en enda dag på femtio år. Nu laddar Arne för ännu en solig sommar. I radbyn Bredinge ligger Arne Olssons Gårdshandel. I gårdshandeln som är inredd i en av ladorna säljer Arne bland annat sparris, bönor, morötter, ärtor, jordgubbar och rapsolja. Ärtor och bönor vägar han upp på en Lindellsvåg. Potatis är en huvudsyssla. Mer lantligt och genuint än så här blir det knappast. Arne vet allt om ön och är en fenomenal historieberättare. Så med en kopp kaffe och nygräddade bullar, ”ta fler pojk”, slår jag mig ner och lyssnar på Arne som tar mig tillbaka genom de dryga femtio åren han hållit öppet här. Han kör sju dagar i veckan, året runt, han är ju ändå här så varför inte.

Man i skorta poserar vid en dörr.
Är det något du undrar om Öland så kan du fråga Arne. Foto: Jonas Henningsson

10. Loppisen Triberga

Prylar överallt

Det stora trähuset kanske först känns lite skräckinjagande, nästan som ett spökhus. Men väl inne ler man som besökare åt mängden föremål, lampor, möbler, samlarobjekt och allsköns föremål som samlas härinne. Prylar finns även i källaren och ute på gården, så ta tid på dig när du letar runt. Varierande öppettider som är omöjliga att lista ut för ägaren kör när han känner för det – men ser man skylten vid vägen är det bara att svänga in.

Trähus på en gård på Öland.
In och fynda i det stora trähuset i Triberga. Foto: Jonas Henningsson

11. Seby läge

För badare och vadare

Du kommer snart upptäcka att åkerjorden och för den del bebyggelsen, sällan går ända ner till havet på den sydöstra sidan. De marker som ligger mellan den odlade jorden och strandlinjen används för bete och kallas för sjömarker. Eftersom ön sluttar svagt mot öster, finns också de flesta sjömarkerna på östra sidan. Dessa är viktiga häckplatser för fågellivet, särskilt för vadare, änder, måsar och tärnor. Just de fåglarna är beroende av stora, öppna och strandnära ytor med kortbetad vegetation. Fina vandringsleder längs havet hittar du om du utgår från Seby läge. Seby läge strax norr om Torngård är populärt både bland badfolk och fågelskådare. Skådarna tar gärna vägar söderut mot Gammalsbyörens våtmarker, på jakt efter vadare. Badaren går helt sonika ut på den härliga bryggan som leder långt ut i havet.

Våtmarker på Öland.
Vandra från Seby Läge och upplev Ölands sjömarker. Foto: Jonas Henningsson

12. Gettlinge gravfält

Historisk höjdpunkt

Gettlinge gravfält är ett av de största på Öland, nästan två kilometer långt. Du hittar fältet längs öns västra väg mellan Gårdstorp, Gettlinge och Klinta. Gravfältet beskrevs redan av historikern Johannes Haquini Rhezelius 1634. Carl von Linné undersökte platsen på sin resa 1741. På gravfältet fanns omkring 250 gravar och än idag återstår mer än 200. De flesta är stensättningar från yngre bronsålder och järnålder. På en imponerande, 30 meter lång skeppssättning, som består av 23 resta granitblock intill varann, finns ett tjugotal skålgropar. Skålgropar är ett ständigt återkommande motiv på stenar från bronsåldern.

Gravstenar och väderkvarn på Öland.
Här finns mer än 200 gravar. Foto: Jonas Henningsson

Ny guidebok om Öland

Jonas Henningsson är reseskribent och skriver bland annat för Vagabond. Alla tips är hämtade ur boken Upptäck Öland som nyligen släpptes i butik av Karavan Förlag. Köp boken här!


Text: Jonas Henningsson • 2024-04-26
RestipsSverigeListoröland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen