• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13 anledningar till att Amalfikusten är världens bästa kust

  Den italienska kusten söder om Neapel är magisk och du måste åka dit. Här är anledningarna.

  13 anledningar till att Amalfikusten är världens bästa kust
  Det finns tusen anledningar att älska Amalfikusten – här kommer 13 klockrena!

  Positano. Foto: Thinkstock

  1. För att det ser ut så här

  Om det är någonting Amalfikusten är känd för så är det vyer som dessa – ögongodis man aldrig blir mätt på! 

  Foto: Therese Klingström

  2. Fantastisk vandring

  Här finns många leder att välja mellan, av varierande längd och svårighetsgrad. Undvik helst de hetaste sommarmånaderna. Leden mellan Positano och Praiano anses vara en av de mer spektakulära. Namnet, Sentiero degli Dei – Gudarnas stig – skvallrar om detta.

  Läs mer: Vandra längs Amalfikusten

  Försök att dra en barnvagn här.

  3. Ett vuxenparadis

  Här finns varken Bamseklubb eller barnmenyer. Eftersom Amalfikusten mest består av små byar på branta klippor väljer barnfamiljerna andra resmål.

  4. Citroner stora som meloner

  Som du kan använda till matlagning. Eller drinkar! Tänk dig bara att kika ut genom köksfönstret och ta in vyn av ett citrusträd - det riktigt skriker "semester-tider"!

  Och är det något du ska ha från Amalfikusten så är det limoncello. Den världskända citronlikören sägs ha sitt ursprung i Minori.

  Rom är rätt okej som pitstop. Foto: Thinkstock

  5. Här ska du äta!

  Tack vare den färska fisken, olivoljan och de sockersöta napolitanska tomaterna är det här du ska njuta av en riktigt god skaldjurspasta. Missa inte heller kanderade apelsinskal, choklad smaksatt med frukt, lokala viner och pizzan. För riktigt god gelato rekommenderas Buonocore Gelateria i Capri och restaurangen Paulino's är en favorit för härliga middagar – där sitter du till bords under citronträd. Ah, det där underbara citronerna! 

  6. Du får prima foton

  Glöm inte kameran på den här resan. Runt varje krök finns en fotogenisk liten by, makalös kuststräcka eller härlig natur. För Instagrammare är det en guldgruva, glöm bara inte att tagga @vagabondmagasin och också njuta av resan utan linsen mellan dig och underbara Amalfi. 

  Tips: Välj en liten hyrbil. Foto: Thinkstock.

  7. Du blir en bättre bilförare

  Tveka inte! Då blir du påkörd. Den italienska trafiken är ett äventyr som får blodet att pumpa. På de slingriga vägarna mellan byarna vill du inte vara bromsklossen längst fram, men du lär dig snabbt att behärska de små marginalerna och kommer på kuppen hem som en bättre bilförare (eller sämre, beroende på hur man ser det.) Dessutom kan du få lära dig en och annan italiensk svordom. 

  Det är alltid nära till storslagen utsikt på Amalfikusten. Foto: Thinkstock

  8. Du slipper svenskar

  Förvånansvärt få svenskar reser till Amalfikusten. Det är märkligt! Dock finns det gott om andra turister, speciellt under högsäsongen. 

  Utblick från San Michele.

  9. Det ligger nära Capri

  Den mytomspunna jetsetön Capri ligger bara en kort båtresa bort från Amalfikusten. Strunta i hamnen, åk upp på berget och flanera bland lyxbutikerna och alla restaranger. Missa inte Axel Munthes villa San Michele, ett museum som nu ägs av svenska staten. Men först: Läs Vagabonds reseguide till Capri

  10. Ta ett dopp 

  I turkost vatten! Amalfikusten är egentligen inget klockrent ställe för strandliv och bad. Stränder finns men de är oftast små och lite knepiga att ta sig till. Marina de Cantona nära staden Nerano är en fin klapperstensstrand som är Amalfikustens längsta. På ön Ischia finns en hel del fina sandstränder.

  Foto: Airbnb

  11. Du slipper sand

  Man väljer inte Amalfikusten för dess långa sandstränder. Faktum är att det inte finns så många. Men om du insisterar kan vi rekommendera stenstranden vid den lilla viken i Furore, byn som tidigare kallats "Byn som inte finns". 

  Läs mer: Städer dolda från omvärlden - 12 av världens mest avskilda samhällen

  Bergsbyn Ravello har cirka 2500 invånare. Foto: Thinkstock

  12. Pittoreska byar

  Amalfis kust är bara 5,5 mil lång, så det är tätt mellan byarna. Den största heter Vietri sul Mare (ca 8400 invånare) och den minsta Conca dei Marini (ca 800 invånare).

  Foto: Thinkstock

  13. Du kan få den här solnedgången

  Varje dag. Vill du veta mer? Spana in Vagabonds guide till Amalfikusten här.

  Missa inte

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!