• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nya vänner på tåg – en nostalgisk dröm om resan som ett möte

  Varför tycker jag och alla andra tågnördar att resor på räls är så fantastiskt? frågar sig Vagabonds krönikör Per J Andersson.

  Nya vänner på tåg – en nostalgisk dröm om resan som ett möte
  Per J Andersson, redaktör. Drömtågresa: Lyxiga Eastern Oriental Express mumbai–Singapore.

  Är det bara en sentimental dröm om en förfluten tid med internationella tåg som råmar som vilddjur genom natten, nybäddade sovkupéer med doft av nytvättade lakan och restaurangvagnar med vita linnedukar och bordsservering? Kan det vara så att min tågromantik bygger på nostalgiska minnen som med tiden fått ett förskönande skimmer och inte längre överensstämmer med verkligheten?

  Kanske var den där oändligt försenade och svettiga tågresan Brindisi–Neapel som jag gjorde som 19-årig tågluffare inte så underbar som jag minns den. 

  Kanske jublade jag inte inombords när jag ombord på Neapel–Rom-expressen låg på en badhandduk på det grusiga och hårda tågkorridorgolvet, medan andra passagerare klev över mig. 

  Kanske tänkte jag inte  "åh, vad romantiskt" när jag som 21-årig Indienresenär stod på en fot i flera timmar med ryggsäcken på huvudet på det till bristningsgränsen fullproppade och fem timmar försenade tåget mellan Mumbai och Goa.

  Ändå. Det är inte bara nostalgi. Tåget har så många odiskutabla fördelar framför andra transportsätt. Och då tänker jag inte bara på tågets miljövänlighet. Man hinner med så mycket under tågets monotona färd. Tänka, skriva, läsa. Och prata med medpassagerare. Jag har anteckningsblock fulla av inklistrade visitkort och adresser till indier som jag delade matsäck och pratade med på dygnslånga resor över den asiatiska subkontinenten. Men jag har inte en enda adress från medpassagerare på alla snabba flygresor som jag senare i livet började göra för att vinna tid och överbrygga avstånden som tåget inte rår på.

  Jag tänker tillbaka på ryggsäcksresenärens förbannelse som var att jag ofta drogs till platser där man mest träffade andra resenärer. På så sätt hotades resan hela tiden att innesluta sig själv i en skyddande bubbla kring den tillrättalagda resenärstillvaron. Som tur är var ryggsäcksresenärens frälsning att jag inte hade råd att ta mig runt med flyg, utan fick åka tåg i andra eller tredje klass tillsammans med ett tvärsnitt av Asiens befolkning.

  Min skrala reskassa satte gränser, men skapade samtidigt möjligheter.

  På tågen hamnade jag i långa konversationer om livet i det främmande landet tillsammans med nyfikna engelskspråkiga medelklassindier. I timmar satt vi och pratade, bjöd varandra på jordnötter och drack hett te medan vi dunkade förbi bränd röd jord, gula vetefält, på broar över breda bruna floder. Det fanns indier som hade drömmar, värderingar och idéer som liknade mina, eller som åtmin-stone uttrycktes på ett sätt så att jag kunde få en inblick i dem.

  Det här var ju fantastiskt! Jag var i rörelse samtidigt som jag hela tiden hade någon att prata med på ett språk som jag förstod. De indiska medelklassciceronerna – studenter, statstjänstemän, journalister, lärare, pensionerade militärer – guidade mig bortom det mest pittoreska och konstlade, till ett betydligt mer skamfilat men också levande vardags-Indien.

  3 häftiga indiska tågresor

  1. Tåget till öknen

  Kliv ombord i huvudstaden New Delhi och färdas via muromgärdade städer och genom Tharöknen där vilda kameler springer kapp med stäpplöpare längs spåret, till sagostaden Jaisalmer. 

  2. Tåget till guds stad

  Från Indiens ekonomiska centrum till dess andliga dito. Gör som sex miljoner pilgrimer: vallfärda till den heliga staden Varanasi vid floden Ganges. Tågresan från Mumbai går tvärs över subkontinenten och bjuder på utsikt över berg, bördiga slätter, halvöken och skogar. 

  2. Tåget till Himalaya

  Ett litet näpet lok och små leksaksaktiga vagnar, redo att ta oss uppför Himalayas sluttningar. Loket tar fart och kämpar sig fram på den smalspåriga järnvägen, uppför bergssluttningen till testaden Darjeeling. Det går långsamt, men utsikten över terrassodlingarna och de snötäckta bergen är mäktig.

  Skåda kamel från tåget genom Tharöknen. Foto: Thinkstock.

  Skåda kamel från tåget genom Tharöknen. Foto: Thinkstock.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!