• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

  Det finns inget värre du kan göra ur en djurskyddssynpunkt än att rida en elefant. Det konstaterar djurrättsorganisationen World Animal Protection som har släppt en lista med världens värsta turistattraktioner som inkluderar djur.

  Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner

  Enligt den ideella organisationen World Animal Protection (WAP) som arbetar med att förhindra och motarbeta djurplågeri plågas över en halv miljon djur dagligen på grund av att de används som underhållning i turistbranschen.

  Även om långt ifrån alla anläggningar som driver verksamheter som inkluderar djurhållning behandlar sina djur dåligt, så finns det typer av turistattraktioner där risken för att djuren plågas är överhängande stor och där oddsen tyvärr inte talar till djurens fördel.

  Baserat på en världsomspännande undersökning från universitetet i Oxfords institut för forskning om djur- och naturskydd (the Wildlife Conservation research Unit, WildCRU) har World Animal Protection analyserat 24 typer av djurattraktioner och rankade dem sedan baserat på konserveringskriterier och djurens välfärd. Totalt 188 djuranläggningar världen över granskades. Det man fick reda på är en dyster historia.

  Hela 75 procent, eller tre fjärdedelar av djuren på de granskade anläggningarna missköttes och/eller plågades och hölls under inhumana förhållanden.  

  Här är 10 turistattraktioner att undvika om du inte vill riskera att djur råkar illa ut för din underhållning:

   

  1. Elefantridning

  För att tämja elefanter tas de ifrån sina mammor vid tidig ålder, enligt undersökningen. För att få elefanter att lyda och bli fogliga blir de ofta slagna, sparkade och hållna i alldeles för små inhägnader. 

  Processen är till för att bryta ner djuret och är en traumatisk upplevelse för de små elefanterna. På grund av detta lider många sedan av posttraumatisk stress resten av livet. 

  Foto: World Animal Protection.

  Foto via World Animal Protection.

  2. Tigerselfies

  Precis som med elefanter tas tigerungar ifrån sina mammor vid väldigt låg ålder. Sedan hålls de fastkedjade i små burar för att fotas med turister i flera timmar i sträck.

  Vanligast är det att detta händer i Thailand, men enligt WAP finns liknande missförhållanden även i andra delar av Asien samt Australien, Argentina och Mexiko.

  Man kan tjäna mer pengar på en "föräldralös" unge än på en lejonunge som lever vilt med sin mamma. Foto: Istock.

  Man kan tjäna mer pengar på en "föräldralös" unge än på en lejonunge som lever vilt med sin mamma. Foto: Istock.

  3. Lejonvandringar

  På grund av den växande lejonturismen har det blivit allt vanligare att lejonungar tas ifrån sina mammor för att användas inom turism.

  Sedan skickades de runt bland besökande turister som fotograferas med dem. När de blir för gamla väntar ett liv i fångenskap där de används i de allt mer populära lejonvandringarna. Så även om du kanske tror att du gullar med ett föräldralöst lejon stämmer det nödvändigtvis inte. 

  Läs ävenDen mörka baksidan av lejonturism

  4. Björnparker

  Ofta hålls björnarna i sterila och avskalade lyor där de inte har en möjlighet att leva naturliga liv. De trånga inhägnaderna gör att sjukdomar och infektioner på grund av bakterier är vanligt förekommande. Ibland tvingas björnarna att uppträda utklädda på cirkus med att utföra tricks som att cykla eller balansera på bollar. 

  5. Att hålla havssköldpaddor 

  Enligt WAP finns det bara en sköldpaddsfarm som är öppen för besökare kvar i hela världen. Den ligger på Cayman-öarna. Här kan turister både hålla och äta havssköldpaddor. 

  Förutom att sköldpaddorna utsätts för stress av all hantering så är de extra känsliga för sjukdomar på grund av de trånga inhägnaderna. Det bidrog bland annat till att över 1300 sköldpaddor dog eller avlivades nyligen på centret efter ett infektionsutbrott. 

  6. Uppträdande delfiner

  Små inhägnader inte mycket större än en vanlig swimmingpool och ett liv i lidande. Det är verklighet för de delfiner som hålls i fångenskap. Miljontals turister besöker delfinparker varje år men få är medvetna om vad som försiggår bakom kulisserna.

  På grund utav att klorin ibland tillsätts i vattnet på vissa anläggningar lider många delfiner i fångenskap av hudåkommor. Dessutom är det inte ovanligt att de får brännskador då de inte kan fly undan solen i de grunda poolerna. 

  7. Dansande apor

  I flera länder i Asien hålls apor i fångenskap för att tvingas uppträda på gatorna. Det är svårt att få en apa att dansa eller cykla på eget bevåg – därför är det inte ovanligt att de slås och misshandlas till lydnad.

  För att de inte ska bita turister förekommer det också att apornas tänder dras ut. 

  8. Kaffe från indisk palmmård

  Kopi Luwak är en av världens dyraste kaffebönor och utvinns ur spillningen från indisk palmmård i främst Indonesien och Filippinerna.

  När bönorna tas från vilda palmmårdar innebär det ingen skada från djuren men tack vare bönornas höga pris har det blivit vanligare att man håller djuren i stora och trånga farmer. Detta är mycket påfrestande för djuren och många lider av stress och utsätter sig själva för självstympning som en följd av detta. 

  9. Ormtjusning

  Ormtjusning är en uråldrig form av gatuartisteri men har blivit allt mer populärt de senaste åren framförallt i Thailand.

  Ormarna – ofta kobror – fångas vanligtvis i det vilda. För att de inte ska utgöra en fara för gatuartisterna dras huggtänderna ut, något som är mycket smärtsamt och kan leda till infektioner. 

  10. Krokodilfarmer

  Krokodilfarmer förekommer i ett flertal länder världen över, och främst föds krokodilerna upp för deras skinn som används för modeaccessoarer. Och liksom det finns goda exempel på krokodilfarmer så finns det även dåliga.

  Förhållandena på de dåliga exemplen är ibland så skadliga så att djuren som hålls där avlider. Om de inte dör av infektioner kan de överfyllda burarna utan tillräckligt vatten eller mat göra så att krokodilerna slåss med varandra till döden. 

  WAPs råd till turister

  I samband med rankningen uppmanar även World Animal Protection turister till att ta avstånd från "oansvarig vildlivsturism". 

  "Om du kan krama det, rida på det eller ta selfies med det i en liten inhägnad, har de förmodligen blivit utsatt för lidande och plågeri." säger Nicola Beynon på World Animal Protection till nyhetssajten ABC.

  Så även om kanske inte alla djuranläggningar är dåliga så är statistiken tydlig – sannolikheten för att den där söta elefanten du red på i djungeln, eller den gulliga tigerungen du fick klappa under din förra resa till Thailand, hade plågats till lydnad, är tyvärr stor.

  Vill man undvika att bidra till att djur missköts är det alltså viktigt att göra noggrann research innan man beslutar sig för att lägga sina pengar på aktiviteter med djur.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!