• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Europa börjar och slutar i Kraków

  När jag tågluffade på åttiotalet gjorde jag en uppdelning. Å ena sidan Skandinavien och å andra sidan Europa. Europa började i Puttgarden. Och Europas mitt låg i Kraków. Ingen annanstans kändes Europas själ så stark som i Kraków.

  Europa börjar och slutar i Kraków

  I Europas mitt. Foto: Thinkstock

  Ingen annan europeisk stad är så nära sammantvinnad med historien om de kristnas diskriminering av judar. Redan 1494 tvingade ju den katolska kungen Jan Olbracht judarna att flytta till stadsdelen Kazimierz, som då var en egen stad. På 1940-talet tvingade nazisterna dem att flytta vidare till Podgórze på andra sidan Wislafloden, innan man skickade dem vidare till Auschwitz fem mil bort för likvidering.

  Men minnet av judarna i Kraków kan också vara ljust och hoppfullt. På turistrestaurangerna i i de judiska kvarteren hörs varje kväll vemodig klezmermusik. Under blåvita takrosetter äter jag och de andra turisterna gefillte fisch, dricker israeliskt Carmelvin och minns den relativt sorgfria tiden före kriget. Och på apoketet Örnen, där katoliker gömde förföljda judar, känner man att det trots allt finns hopp om människan, även på de platser där historien är som svartast.

  I Kraków finns också historien om hur religionens världsbild för första gången utmanades. Vid Krakóws universitet står Nikolaus Copernicus staty, eftersom det var här i Polens gamla huvudstad han studerade teologi och matematik och började intressera sig för astronomi, ett intresse som ledde fram till upptäckten att jorden kretsar kring solen och inte tvärtom.

  I Kraków berättas dessutom historien om åren då katoliker och protestanter ännu inte slog ihjäl varandra och Sverige på allvar var en del av Europa. På ett museum i stan tittar jag på porträtten av kung Sigismund III Vasa som sju år i slutet av 1500-talet samtidigt regerade katolska Polen och protestantiska Sverige.

  Kraków bjuder förstås också på historien om järnridån och kalla kriget. På Stora marknadstorget i gamla stan står en vattenpump med en minnesplakett för mannen som 1984 tände eld på sig själv i protest mot den kommunistiska diktaturen.

  Självfallet finns i Kraków historien om hur världskartan ritades om efter murens fall. Jag tar spårvagnen till socialistiska idealförorten och stålverket Nowa Huta.

  På Nowa Hutas centrumtorg stod tidigare en Leninstaty. Men statyn är sedan länge flyttad till nöjesparken High Chaparral i småländska Hillerstorp, medan platsen är omdöpt till Ronald Reagan-torget efter den amerikanska president som enligt många polacker gav dem friheten.

  Men snart får man kanske döpa om torget i Nowa Huta efter en hinduisk gud. Det sovjetisk-polska stålverket drivs nämligen inte längre av staten, men inte heller av kapitalister från väst, utan av Lakshmi Mittal, indierrn bakom Arcelor Mittal, världens idag största stålföretag.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!