• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Miljöministern: ”Vi måste flyga på klimatets villkor”

  Regeringen kompenserar för koldioxidutsläppen som deras flygresor orsakar. Men miljöminister Andreas Carlgren anser att det inte räcker - på lång sikt måste större och mer långtgående åtgärder tas till.

  Miljöministern: ”Vi måste flyga på klimatets villkor”
  Beslutet att ta med flyget i EU:s handel med utsläppsrätter från och med 2012 innebär att en stor del av utsläppsrätterna delas ut gratis till flygbolagen. Blev det som du tänkt dig?
  – Jag ville gå längre. Sverige drev på för full auktionering av alla utsläppsrätter. Det skulle innebära att förorenaren fullt ut får betala för utsläppen. Att förorenaren betalar är ett sätt att utveckla det som krävs för att flyget ska kunna leva och utvecklas på klimatets och miljöns villkor. Handeln pressar på för utveckling av nya bränslen och ny teknik.

  Några få procent av alla flygresenärer väljer att klimatkompensera frivilligt. Kritikerna anser att den här verksamheten snarare är ett hinder för en verklig förändring än en verklig förändring. Vad anser du?
  – Kompensation är inte den långsiktiga lösningen, utan en möjlighet fram till att flyget fullt ut tar miljöansvaret med att utveckla nya bränslen och ny teknik. På lång sikt måste vi kunna flyga på klimatets villkor. Svenska regeringen är en av de första regeringar i världen som systematiskt klimatkompenserar för flygresor. Vår kompensation i FN-kontrollerade projekt är ett sätt att visa att alla som vill kompensera för utsläppen från flygresor kan göra det på ett kontrollerat sätt, att man inte behöver riskera att handla av klimatskojare.

  Vad anser du om en miljöskatt på flyget?
  – Skatterna måste vara miljöstyrande. Den nationella skatt som den tidigare regeringen ville införa hade inte haft effekt på klimatet utan bara jagat bort flyg från Sverige till grannländer. Utsläppen är lika skadliga oavsett varifrån planen startar. På lång sikt utesluter jag inga åtgärder för att göra det som krävs för klimatet.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!