Ansvarsfull turism

Två personer som vandrar framför en sjö med ett berg i bakgrunden
Nyhet

Resebolaget som valt bort flyget

Tidigare valde den svenska researrangören Globalrunners att erbjuda samtliga kunder tåg som alternativ till flyget. Men nu väljs flygresorna bort helt – och de hoppas att fler ska gå samma väg.

Utsikt över Gardasjön genom ett hål
Restips

Slow travel och hållbar turism 2022

När Vagabond utser årets bästa resmål fokuserar vi på hållbarhet. Här listar chefredaktören 5 tips som gör resan lite schysstare.

Nyhet

Key West inför striktare förbud mot kryssningsfartyg

När pandemin satte stopp för kryssningsfartyg i Florida Keys, USA, fick naturen och människorna tid att återhämta sig och tänka efter. Nu införs tuffa regler som förbjuder majoriteten av de största kryssningsfartygen i ett försök att skydda miljön och infrastruktur.

Krönika

Krönika: Inte bara flygskam – dags för Netflixskam

Vad hände när vi slutade flyga och slog på TV:n och kopplade upp oss på nätet som aldrig förr? Vagabonds krönikör Per J Andersson funderar på om flygskammen kanske kommer få sällskap av "Netflix-skammen".

Sverige

Ny researrangör vill bli bäst på hållbar svemester

En ny researrangör vill bli Sveriges mest hållbara researrangör för resor i Sverige och övriga Europa. Vi har träffat grundarna av Friendly Travel som berättar mer om företaget och resorna samt ger oss tips på sina smultronställen i Sverige.

Restips

Ett gyllene tillfälle att ändra våra resvanor

Fler internationella långdistanståg. Inga flyg på sträckor där tåget fixar resan nästan lika snabbt. Elflyg på korta sträckor där det saknas hållbara alternativ. Kanske kan coronakrisen förvandlas till en möjlighet att skapa ett mer hållbart resande? tror Vagabonds krönikör.

Nyhet

Resebarometer: Förra året ökade resandet till nya rekordnivåer

2018 drog vi ner på semesterresandet. Men 2019 var det slut på återhållsamheten och resandet ökade igen. Men det var förstås peaken före krisen. När vi om nio månader summerar 2020 års utlandsresande kommer vi att få se den hittills största minskningen av resandet sedan andra världskriget.

Italien

Venedig skjuter upp turistavgift till 2021

Införandet av den omdiskuterade turistavgiften i Venedig planerades att införas sommaren 2020 men nu skjuts den upp till 1 juli 2021.

Indien

8 elefantvänliga reservat i Asien

Många älskar och vill se elefanter vilket är förståeligt, men på många håll lider elefanterna på grund av turistnäringen som utnyttjar och torterar dem till lydnad. Vill du se dessa majestätiska jättar på deras villkor rekommenderar vi dessa reservat.

Restips

Jättarnas kamp: möt elefanterna i Thailand på deras villkor

Det är dags att börja prata om elefanten i rummet. Eller snarare – i djungeln. Vagabonds skribent Johanna Jackson åkte till norra Thailand i jakt på en ny sorts elefantturism.

Scroll to Top