• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fem platser - trekvart bort

  Fem platser - trekvart bort

  Bild 775261
  1 Från Barcelona till Sitges

  På sommaren tillhör Sitges gayfolket. Den som tänkt sig att sova på natten ska inte resa hit då. På vintern slumrar där­emot Sitges både på dagen och på natten och blir som vilken liten fiskeby som helst. Med tillägget att det är oproportionerligt många restauranger, barer och kaféer. En halvtimme från Barcelona.

  2 Skippa Bangkok, testa Ayuthaya

  Det tar ett tag att komma ut ur Bangkok. Människor vandrar längs järnvägen. Många av dem bor i enkla skjul alldeles intill spåren. Efter en dryg timme bromsar tåget in vid den gamla tempelstaden Ayuthaya som tjänade som huvudstad mellan 1350 och 1767. Vita stupor, en vilande jättebudda, intakta tempel och ruiner och buddor utmejslade i träd. Resans pris? Hela 16 kronor, tur och retur.

  Bild 775262
  3 Baltimore istället för Washington DC

  Den amerikanska huvudstaden i all ära, men trekvart bort med pendeltåg ligger charmiga Baltimore. En karaktärsfull stad med stor hamn – stadens epicentrum. Det nordvästra hörnet har döpts till Harbourplace och ­restaurangerna ligger tätt, liksom shoppinggalleriorna. Ta en tur med båttaxi och hoppa av vid National Auquarium med delfinshower, hajar och regnskog. Eller strunta i det turistiga och gör som folk gör mest: Kolla på sport. I Baltimore är det lacrosse som regerar.

  4 Överge Perth, för Fremantle

  Fremantle är Perths förort, men allra mest – feststad! Ta tåget och efter bara 30 minuter hamnar du i en mix av New Orleans och Smögen. Den lilla orten, även kallad Freo, blev värdstad för Americas Cup 1986–87. Men festen från segeltävlingarna pågår än. Ölkrus langas över diskar på mikrobryggerier, musiken dunkar från gathörn och snirkliga verandor. Och på gatan South Terrace, eller mer känt som "Cappuccino Strip", doftar det nyrostat kaffe från kaféerna som ligger tätt.

  Bild 775263
  5 Åk från Köpen­hamn till Roskilde/Humlebæk

  Det behöver inte vara festival för att hitta en anledning att åka till Roskilde. En liten by, pittoresk om man så vill, och den plats där Sverige och Danmark slöt fred 1658. Byns stolthet är domkyrkan från 1100-talet. Hit tar tågresan en knapp halvtimme från Köpenhamn. Om man däremot tar tåget norrut ungefär lika länge hamnar man i Humlebæk bland skira gröna bokskogar. Om Roskilde står för historia bor motsatsen här. Museet Louisiana ställer ut modern konst, men hit kan man åka oavsett utställning.


  Ge oss dina bästa tips på platser trekvart bort:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!