• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sex heta filmspots

  Sex heta filmspots

  1 Versailles, Paris
  Marie Antoinette

  Sofia Coppola fick, som en av få regissörer någonsin, tillåtelse att filma på slottet Versailles utanför Paris. Resultatet: omdiskuterade Marie Antoinette, om brat-drottningen med samma namn och hennes sorglösa liv före halshuggningen. Besök slottet och inspireras till dekadenta rojalistiska upptåg! Versailles ligger knappt två mil sydväst om centrala Paris. En resa som tar omkring fyrtio minuter med tåg.


  2 Matmata, Tunisien
  Star Wars

  I Tunisiens sandöken har stora delar av Star Wars-filmerna spelats in. Och i byn Matmata finns flera av de miljöer som användes i filmerna kvar. Luke Skywalkers hem till exempel, samt baren där Han Solo hängde i den första Star Wars-filmen. Ursprungligen är de grottor som användes som bostäder av ursprungsbefolkningen berberna. Numera har de gjorts om till ett hotell som heter Sidi Driss. Ett givet ställe att besöka för varje sci-fi-nörd.


  3 Rigshospitalet, Köpenhamn

  Riket

  Köpenhamns största sjukhus är helig mark efter Lars von Triers kultserie/-film Riket. Här gjorde Ernst-Hugo Järegård en av sina sista stora roller, som överläkaren Helmer. De flesta avsnitt rundades av med att han förbannade det danska folket från det hemsökta hospitalets tak. Dit kan det vara svårt att ta sig, men varför inte ta en bild framför sjukhusets entré för att visa vännerna!


  4 Katz's Delicatessen, New York

  När Harry mötte Sally

  Katz's Delicatessen är en riktig New York-institution, beläget på ruffiga men ack så trendiga Lower East Side på Manhattan. Stället grundades 1888 av ryskjudiska immigranter och fortfarande vallfärdar folk till Ludlow Street för stans bästa hot dogs och pastramismörgåsar. Eller så kommer de hit eftersom det var här som Meg Ryan fick sin berömda fejkorgasm i filmen När Harry mötte Sally från 1989.


  5 Oahu, Hawaii
  Lost

  Populära TV4-serien Lost handlar om en grupp människor som spolas iland på en ö, efter att deras plan har kraschat på en flygning mellan Sydney och Los Angeles. Ön är rena paradiset, om det inte vore för de mystiska the Others som har tagit ön i besittning. Kraschscenen, och stora delar av strandscenerna i säsong ett, spelades in på Mokuleia Beach på norra delen av ön Oahu, Hawaii.
  Bild 775260


  6 Griffith Park Observatory, LA
  Ung rebell

  Los Angeles – den amerikanska spelfilmens centrum. Här har mängder av filmer spelats in, och många utspelar sig också i staden med omnejd. Griffith Park Observatory, på Mount Hollywoods södra sluttning, spelar en viktig roll i generationsklassikern Ung rebell med James Dean och är också platsen där filmen får sin upplösning.

  Ge oss dina bästa filmspottingtips:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!