Annons
Annons
Louise Larsson

Louise Larsson

Restips

Dyrt att surfa på mobilen utomlands

Nicholas Pitt kollade mejlen och läste väderleksrapporter på mobilen när han var i Australien. Chockräkningen: Över 5 000 kronor. – Jag vet att det är dyrt att surfa på mobilen utomlands, men det är konstigt att det kostar 100 gånger mer än i Sverige, säger han.

Text: Louise Larsson • 2008-11-26 Uppdaterad 2021-09-14

Dyrt att surfa på mobilen utomlandsNicholas Pitt är inte ensam om att ha fått en saftig räkning efter att ha surfat utomlands. Förra året laddade britten Iayn Dobson ner senaste avsnitten av tv-serien Prison Break till sin mobil under en semester i Portugal. Där landade notan på över 370 000 kronor.
Nyligen infördes en maxgräns för hur mycket ett mobiltelefonsamtal får kosta mellan eu-länder. Gränsen är på strax under 5 kronor per minut.
Men några regler för hur mycket det får kosta att surfa med sitt svenska abonnemang i utlandet finns inte. eu utreder begränsningar för hur mycket ett sms får kosta, men priset för att surfa och skicka mms vill man helst att operatörerna själva ska lägga på en rimlig nivå. Idag kan det kosta 145 kronor per nedladdad megabyte om en svensk surfar på internet från mobilen i Australien.

– Vi jobbar hela tiden med att försöka göra det billigare för våra kunder, men vi kan inte själva sitta och bestämma. Olika operatörer runt om i världen har olika priser som de debiterar andra operatörers kunder. Vi tecknar avtal med operatörerna för ett eller flera länder för att försöka få ner priserna, säger Jan Sjöberg på Telia Soneras pressavdelning.
Telias mobilräkningar kan aldrig bli högre än 5 000 kronor, om inte kunden ändrar sitt beloppstak. Det var den gränsen som räddade Nicholas Pitt från att få en ännu blodigare räkning. Mobila bredbandsabonnemang till datorer är oftast låsta för användning utanför Sverige, men det gäller inte för mobiltelefoner.

I vissa länder kostar det drygt 25 kronor per nedladdad megabyte att surfa, men i Australien, Kina, Japan och Indien är kostnaden istället 145 kronor per megabyte om man har Telia som svensk operatör.
– Det är helt tokigt. Om de inte hade stängt av mitt abonnemang hade det säkert rusat iväg till 20 000 kronor, säger Nicholas Pitt.

De flesta operatörer har särskilda abonnemang, kontantkort eller tilläggstjänster för den som ringer till utlandet eller reser mycket. Då kan man ringa billigare.
För vanliga abonnemang är det upp till kunden att ha koll på vad det kostar. Britten slapp betala sin Prison Break-räkning på 370 000 kronor, men Nicholas Pitt ser aldrig sina 5 000 kronor igen.
– Det är lönlöst. Telia och Telestra i Australien har det här priset som de har kommit överens om. Det kan inte min klagan ändra på. Det är bara att acceptera, betala och gå vidare, säger Nicholas Pitt.

FAKTA: Kreditspärr och lokalt kontantkort

I somras trädde en lagändring i kraft som gör att alla operatörer måste erbjuda en kreditspärr som sätter in om du har använt ditt abonnemang så mycket att du har nått upp till ett självvalt maxbelopp. Dock kan spärren släpa efter på så sätt att beloppet du debiteras av den utländska roamingpartnern inte når din svenska operatör förrän kreditbeloppet redan har överskridits. Om du vill undvika höga kostnader utomlands är det bästa tipset att köpa ett kontantkort i det land du befinner dig i och ringa och surfa till lokaltaxa.


Text: Louise Larsson • 2008-11-26
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top