Annons
Annons
Foto: katrine Ziesler

Foto: katrine Ziesler

Restips

5 X bokkaféer

På många håll i världen har man fattat att litteratur, vin och kaffe är en fin kombination. Här är fem bokaffärer med extra allt.

Text: Karin Wallén • 2010-04-06 Uppdaterad 2021-09-14

5 X bokkaféer1. Housing Works, New York

Housing Works Bookshop and Café i norra Soho är New York-anda när den är som bäst. Varje dag anländer höga travar med gåvoböcker från entusiastiska bokälskare som behöver mer plats i hyllan. Kändisar som Winona Ryder och Keanu Reeves har setts lämpa av utlästa verk här, för att sedan söka sig utmed hyllraderna i jakt på nya. I baren finns både sött, matigt och rättvisemärkt. Fri wifi och anställda volontärer som jobbar gratis och är engagerade i program för hemlösa gör inte saken sämre.
126 Crosby Street, http://www.housingworks.org.

2. Winding Stair, Dublin

I en gammal tweedfabrik inte långt från Ha’penny Bridge, ligger bokhandeln som på 1970-talet blev en mötesplats för den irländska kultureliten. 2005 gick bokaffären i konkurs, bara för att återuppstå året därpå med ny ägare. Sedan dess har de goda omdömena haglat över den tillhörande restaurangen på andra våningen. Till och med Michelin-guiden tog den irländska menyn till sitt hjärta och gav den en stjärna 2008. Smält maten med en god bok på första våningen.
40 Ormond Quay, http://www.winding-stair.com.

3. Eymundsson, Reykjavik

Islands största och äldsta bokkedja, Eymundsson, har sitt flaggskepp i centrala Rey-kjavik. Här hittar du två väl- sorterade våningar inklusive ett stort utbud engelsk- språkig litteratur, och här finns även en del böcker på danska, norska och svenska. Tidningshörnan dignar av internationella livsstilsmagasin. Längst upp finns kaféet, där du kan smyga med dig en tidning eller bok så länge du inte sölar ner den. På sommaren är takterrassen öppen, med servering under bar himmel.
Austurstræti 18, http://www.eymundsson.is.

4. El Péndulo, Mexico City

När hettan i mega-staden Mexico City blir för påfrestande är det bara att fly in på bokkaféet El Péndulo, i den trendiga stadsdelen Condesa. Den engelskspråkiga sektionen är inte så stor, men man kan alltid gå hit för den trivsamma, intellektuella atmosfären och det grymt goda kaffet, eller för att äta en stadig mexikansk frukost. Här finns också ett imponerande utbud av dvd-filmer från hela världen, cd-skivor i olika genrer och – för den som bor i stan – kurser i bland annat litteratur och fotografi.
Nuevo Leon 115, http://www.pendulo.com.

5 X bokkaféer
The Globe i Prag. Foto Per J Andersson

5. The Globe, Prag

En gång i tiden var The Globe alla amerikanska wannabe-bohemers paradis. Nåja, så otroligt länge sedan var det ju inte. 1993 öppnade originalet, och blev snabbt en mötesplats för engelskspråkiga intellektuella. Sedan år 2000 finns det väl- kända bokkaféet på ny adress i centrum, och kanske har charmen förlorats lite sedan dess. Men visst är det värt att titta in, bläddra i böcker och internationella tidningar eller slå upp laptoppen och surfa gratis. Här anordnas konst- utställningar, konserter, och varje söndag är det filmkväll.
Pstrossova 6, http://www.globebookstore.cz.


Text: Karin Wallén • 2010-04-06
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top