Annons
Annons
När du vill ge dina smaklökar en resa. Foto: Thinkstock.

När du vill ge dina smaklökar en resa. Foto: Thinkstock.

Restips

10 extrema delikatesser som du inte lär hitta hemma i matbutiken

Vagabond har listat tio exotiska delikatesser, gjorda på råvaror som du definitivt inte hittar i matbutikens frysdisk eller på en svensk lunchkrog.

Text: Matilda Bjerlöw • 2010-08-05 Uppdaterad 2021-09-14

Kohjärne-taco i El Salvador och Mexiko

Håll utkik efter “sesos” på menyerna om du är sugen på hjärnor från nötkreatur. Det här används ofta i tacos och burritos. Hjärnan har en grötig konsistens och smakar väldigt lite i sig så häll på massor med stark sås för att få smak.

Rostade myror till drinken i Colombia

Colombianska rostade myror har en jordig smak som ska påminna om bacon. Enligt försäljare är de små krypen ett perfekt tilltugg till drinken, istället för oliver och nötter. Det sägs även att det finns en viss afrodisiaka i myrorna.

10 extrema delikatesser som du inte lär hitta hemma i matbutiken
Kohjärna äts i många länder och är en vanlig ingrediens i bland annat Nordafrika.

Giftfiskar med ris i Japan

Fugu är det japanska ordet för giftiga blåsfiskar, som är fyllda med giftet tetrodotoxin. Ett milligram räcker för att snabbt döda en människa. Endast särskilt utbildade kockar, som måste genomgå två till tre års utbildning och klara en examen, får förbereda fisken. Fugu serveras ofta med ris och kokta grönsaker, och anses vara en delikatess i Japan trots att köttet är ganska smaklöst.

Insekter som mellanmål i Thailand

Proteinbrist? Testa en friterad gräshoppa! Utanför Europa och Nordamerika är insekter ofta ett stående inslag i kosten. De har en hög halt protein och innehåller viktiga fettsyror och vitaminer. Har du varit på marknad i Bangkok eller Kina har du med stor sannolikhet råkat på friterade gräshoppor, syrsor, skorpioner, spindlar och maskar.

10 extrema delikatesser som du inte lär hitta hemma i matbutiken

Gristarmar och fiskögon i Taiwan

Köper du nudelsoppa och försöker tugga sönder något hårt som påminner om kyckling, kan det mycket väl vara en bit av en gristarm som du har mellan tänderna. Andra härligheter är fiskögon.

Orm tros gör dig vital i Vietnam och Kina

Frestas du av det som slingrar? Eller det som rinner i det som slingrar? I Vietnam och Kina (framför allt södra Kina) kan du släcka hungern med orm och törsten med ormblod – för att få mjuk hud, bli smart och förhöja din sexuella förmåga. Kineserna anser dessutom att orm ger tillbaka livskraften. I Mekongdeltat, i södra Vietnam, är rätten inte alltför dyr. Här kan du dessutom varva kosten med till exempel fladdermus.

10 extrema delikatesser som du inte lär hitta hemma i matbutiken

Levande bläckfisk i Sydkorea

Sugen på purfärsk fisk? Åk till Sydkorea! Sannakji är levande bläckfisk som skivas upp och kryddas med sesamolja. Tentaklerna rör sig fortfarande när rätten serveras och om man inte tuggar noggrant, kan de små sugkopparna fastna i mun och svalg.

Panerade pungkulor i USA och Kanada

De kallas Rocky Mountain-ostron, men låt dig inte luras av namnet, här handlar det minsann inte om några salta ostron från havsbotten, utan om friterade testiklar från buffel, tjur eller vildsvin. Rätten är välkänd i vissa delar av USA och Kanada, där boskapsuppfödning är vanligt. Könsdelarna är kokta, rullade i mjölblandning och stekta, och avnjuts med en fin cocktailsås. Även i Spanien i Granada, är testiklar grunden för en traditionell Sacramonteomelett.

Kycklingembryo i Filippinerna

Balut är en riktig klassiker i “konstig mat”-sammanhang. Det här är ett befruktat kyckling- eller ankägg med ett nästan utvecklat embryo, som äts kokt och smakar som en blandning av ägg, anka och kyckling. Balut är väldigt populärt i Filippinerna, Kambodja och Vietnam.

10 extrema delikatesser som du inte lär hitta hemma i matbutiken
Ankfoster – populär gatumat i Filippinerna. Foto: Charles Haynes via flickr/Creative Commons.

Grodor, sniglar och kanin i Frankrike

Men du behöver inte åka långt för att hitta mat gjord på för oss udda råvaror. Ta en sväng till Frankrike och hugg in på grodlår, sniglar eller varför inte kanin? I Sverige åt vi kaniner under andra världskriget, men för fransmännen är det en vanlig rätt även i dag. “Lapin” serveras till och med i skolmatsalarna. Kanin hittar du även på restauranger i Spanien och Italien. Grillat är det ljusa, magra köttet gudomligt gott.
10 extrema delikatesser som du inte lär hitta hemma i matbutiken

Här beställer du råvarorna som inte finns på Ica och Coop

På sajten extremefood.se kan du göra helgens inköp: rostade maskar, skorpionklubbor och insekter doppade i choklad.

15 otippade saker som du kan beställa på McDonalds utomlands

Här är världens farligaste mat

Djungelns lag – Karin äter larver och försöker passa in


Text: Matilda Bjerlöw • 2010-08-05
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top