• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 18 surrealistiska platser i världen som är galet vackra

  Tänk att lite sten, vatten och växter kan forma sådana här storslagna underverk! Här är 18 häftiga platser att bocka av på "att-göra-listan" innan du kolar. (Och två där man tyvärr inte får komma in).

  1. Sapa, Vietnam 

  Sapa, eller Sa Pa är en by och ett distrikt i nordvästra Vietnam som är populär bland backpackers och vandrare. Innästlade bland Hoang Lien Son-bergen ligger vackra risfält som faller ner för bergen i skulpterade terrasser. 

  2. Kyoto, Japan

  Bambuskogen i västra Kyoto är kanske en av Arashiyamas mest kända sevärdheter. Vandra eller cykla genom den höga och täta skogen (som tekniskt sett ligger i Sagano) och känn friden infinna sig. I området finns även gamla traditionella japanska hus och ett flertal tempel. Ett av dessa är Otagi Nenbutsuji som har över tusen tjocka mossbeklädda stengubbar placerade runt omkring templet.  

  3. Monte Roraima, Brasilien, Guyana och Venezuela

  Med sina 300 meter höga klippväggar och med en total höjd över havet på 2 810 meter är Monte Roraima den högsta bergsplatån i Pakaraima-kedjan. Roraima inspirerade det höga och isolerade berget i disneyfilmen "Upp", och precis som i filmen är platån hem åt en rad endemiska växt- och djurarter. 

  4. Gansu, Kina

  Foto: Getty Images.

  Vind, regn och tusen år av tryck och förflyttningar av landplattorna ligger bakom de vackra formerna och färgerna i Zhangye Danxia geologiska park i Gansu, nordvästra Kina.  

  6. Giant's Causeway, Nordirland

  I nordligaste Nordirland ligger de sagolika basaltklipporna som skjuter ut i havet i 40 000 sammankopplade hexagoner. Enligt legenden skapades de av en förbannad jätte – Finn MacCool – som ville ta sig över havet för att lära en annan jätte en läxa, men i själva verket är formationerna ett resultat av ett vulkanutbrott för cirka 60 miljoner år sen. 

  7. Marmorkapellet, Chile

  Marmorkapellet är en av ett flertal vackra, vattenfyllda grottor i General Carrera-sjön i den natursköna regionen Patagonien. Sjön är svår att nå och ligger långt från bebyggelse men förutom det azurblåa vattnet och de majestätiska bergen som omger sjön är det även just det som lockar många av de äventyrare som tar sig hit. 

  8. Sossusvlei, Namibia 

  Sossusvlei är ett surrealistisk salt- och lerfält i nationalparken Namib-Naukluft som omges av röda och orangea böljande sanddynor som är bland de högsta i världen. Det torra landskapet är trots sin brist på vatten fullt av liv och bebos bland annat av struts och oryxantiloper.  

  9. Socotra, Yemen

  På ön Socotra utanför Yemens kust ligger detta månlandskap. Vita sanddyner, turkosa vikar, vassa kalkstensberg och knotiga och udda träd så märkliga att de skulle passa perfekt in i vilken sci-fi-rulle som helst. 

  10. Vatnajökull, Island

  Att utforska de fantastiska isgrottorna i södra Island är som att kliva in i underjordiska katedraler av blått bubbligt glas. Eftersom grottorna som formas i glaciärerna smälter och formas igen varje år så är varje grotta unik. Två populära platser att se dem är i Jokulsarlon och Vatnajökull. Bäst tid att besöka dem är mellan november och mars. 

  11. Kappadokien, Turkiet

  I innersta Turkiet ligger detta nästan bisarra landskap. Stenformationer sticker upp ur marken som svampar och i klipporna finns grottor, tunnlar och tusenåriga kyrkor. 

  Missa inte: Guide till magiska Kappadokien

  12. Vaadhoo, Maldiverna 

  Vid de rätta förhållandena ser vattnet i Maldiverna ut som om himmelens alla stjärnor har ramlat ner i havet – och nu skvalpar omkring på vattenytan. Mareld uppstår när vissa typer av plankton blir störda och lyser upp i protest och just Maldivernas pudervita sandstränder är en av de bästa platserna för att se fenomenet. 

  12. Antelope Canyon, USA

  Ytterligare en plats där du kan bevittna ett fascinerande ljusfenomen är Antelope-kanjonen i ett Navajoreservat i delstaten Arizona. De svarvade klippväggarna har formats av hundratals år av erosion som uppstår när vatten flödar igenom den sköra sandstenen. När ljus flödar ner i de trånga gångarna bildas ett vackert ljusspel i olika färger på klippväggarna. 

  Missa inte: 15 magiska ljusfenomen som kommer att förtrolla dig

  13. Pammukale, Turkiet

  En turistfälla? Jo visst. Men vackert? Det med. Det är lätt att förstå hur de vita travertinterrasserna i sydvästra Turkiet fick sitt namn. Pamukkale kommer från de turkiska orden "bomull" och "slott". Vattnet i terasserna kommer från varma källor och håller en behaglig temperatur på cirka 33 grader. Men för att skydda de ömtåliga formationerna är det dock förbjudet att bada i dem. 

  14. Grand Canyon, USA

  De går inte att skriva en lista om surrealistiska platser och inte ha med Grand Canyon. Den mäktiga kanjonen som inofficiellt brukar kallas för en av världens sju naturliga underverk är urholkat i flera olika bergarter och sträcker sig hela 446 kilometer genom Coloradoplatån. 

  15. Salar de Uyuni, Bolivia

  Saltfältet i Bolivia är världens största och sträcker sig på en yta av 10 582 kvadratkilometer – det motsvarar ungefär tre stycken Gotland! Området ligger i närheten av Anderna 3 646 meter över havet. Vid vissa tider om året samlas vatten över det stora fältet och reflekterar himmelen vilket skapar en illusion av en obefintlig horisont.  

  16. Tianzi-bergen, Kina

  Tianzibergen är det närmaste man kommer de svävande "Avatar-bergen" på jorden. De häpnadsväckande topparna ligger i ett område i Hunan känt som "Wulingyan sceniska område" och är ofta täckta i tung dimma, något som bara förstärker känslan av videunderlighet som omger de skogbeklädda bergen. 

  17. Caño Cristales, Colombiau

  "Den flytande regnbågen" har kallats för en av världens vackraste floder och nej, bilden är inte photoshoppad.

  De starka färgerna kommer de facto från en färgglad endemisk vattenväxt – Macarenia clavigera– som färgar floden i nyanser av rött, rosa, grönt och blått. Floden är ungefär 10 mil lång och ungefär 3 kilometer ligger inom ett område som är säkert för turister att besöka.

  18. White Sands, USA

  White Sands National Monument är världens största område med sand från mineralen gips och ligger delstaten i New Mexico längs landsväg 70. Området som är 710 kvadratkilometer stort (ungefär lika stort som halva Öland för att hålla oss till samma tema) har växt i popularitet bland turister och är bland annat den mest "instagrammade platsen i delstaten" 2015. Sanden är lika vit som snö, men temperaturen är lite hetare och snittar på 35 grader under sommarmånaderna. 

  Bonus: Två surrealistiska platser som man tyvärr inte kan besöka 

  1. Fly Geyser, USA

  Den märkliga gejsern som är döpt efter den privata ranchen i Nevada där den står, skapades av en tillfällighet i samband med borrandet av en brunn på 60-talet. Den udda färgen och formen kommer från mineraler i vattnet som stiger upp till ytan och sedan kristalliseras. Därför är den inte heller statisk, utan fortsätter att växa och formas av mineralerna i vattnet. 

  2. Kristallgrottan i Naica, Mexiko

  Kristallgrottan (på bild) ligger i grottsystemet Naica i den mexikanska delstaten Chihuahua och upptäcktes så sent som år 2 000. Grottan ligger ungefär 300 meter under jordytan och det är tydligt att man är nära jordens inre magmaströmmar­ –­ luftfuktigheten ligger på runt 100 procent och det kan bli upp till 65 grader varmt.

  Men det som är ännu mer spektakulärt är naturligtvis de höga kristallerna varav vissa är hela 15 meter, kolla bara på mannen på bilden så ser du hur stora de är.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!