• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är världens mest extrema platser

  Vår värld består av en myriad av olika typer av platser med vitt skilda förhållanden. Här är 18 av de mest extrema.

  Vi har kontinenter som är helt täckta med is och kontinenter som nästan består uteslutande av öken. Men det som de här platserna har gemensamt är att de alla är rekordhållare. Ingen medelmåttighet här inte. 

  1. Världens högsta plats – Mount Everest 

  Ingen nyhet för de flesta, men världens högsta punkt över havsytan är ju självklart Mount Everests topp som har en höjd på 8 848 meter. 

  Foto: Joe Hastings via Creative Commons/Wikipedia.

  Foto: Joe Hastings via Creative Commons/Wikipedia.

  2. Världens regnigaste plats – Mawsynram, Indien

  Mawsynram är en by i Indiens nordöstra hörn. Med en årlig genomsnittlig nederbörd på 11 872 millimeter och ett rekord på 26 000 millimeter nederbörd, gör den anspråk på att vara jordens våtaste plats. 

  Men rekordtiteln är omstridd och utmanas av ett flertal platser, varav en är den närliggande staden Cherrapunjee. 

  Foto: Istock/Creative Commons.

  Foto: Istock/Creative Commons.

  3. Världens kallaste plats – östra Antarktis 

  Den kallaste temperaturen som någonsin uppmätts på jordens yta är -89,2 grader. Rekordet registrerades 1983 på den före detta sovjetiska utposten tillika forskningstationen Vostok.

  Foto: NASA/Wikipedia.

  4. Världens varmaste plats – ?    

  Vilken som är världens varmaste plats är inte helt lätt att fastställa. Vissa nämner El Azizyah i Libyen där temperaturer på hela 57,8 °C uppmättes år 1922 eller Death Valley i Californien som hade en temperatur på 56,7 grader år 1913.

  Men enligt nyare uppgifter från NASA finns det en plats som slår dessa platser med hästlängder: Vid 2005 uppmättes glödheta 70,7 grader Celsius i Dasht-e Lut i Iran. Då mättes temperaturen dock på ytan, och inte i luften som i El Azizyah.

  Dasht-e Lut i Iran är en av världens hetaste och torraste platser. Foto: Hadi Karimi via Creative Commons.

  Dasht-e Lut i Iran är en av världens hetaste och torraste platser. Foto: Hadi Karimi via Creative Commons.

  5. Världens kallaste samhälle – Ojmjakon, Ryssland

  Ojmjakon är världens kallaste plats med en permanent befolkning. Här har extrema temperaturer på så mycket som 71 minus uppmätts. Det är tillräckligt kallt för att bläcket i pennor ska frysa till is och för att mobiltelefoner ska sluta fungera. 

  Foto: Maarten Takens via Flickr/Creative Commons.

  Foto: Maarten Takens via Flickr/Creative Commons.

  6. Världens mest avlägsna samhälle – Tristan da Cunha

  Tristan da Cunha hör till Storbritanniens utomeuropeiska territorier och ligger i södra Atlanten ungefär 2 400 kilometer bort från närmsta fastland. Snabbaste sättet att ta sig hit är med en fem dagars båtresa från Kapstaden i Sydafrika

  Foto: NASA.

  Foto: NASA.

  7. Platsen med längst namn i världen  

  I Nya Zeeland ligger Taumatawhakatangi­hangakoauauotamatea­turipukakapikimaunga­horonukupokaiwhen­uakitanatahu. Prova att uttala det snabbt fem gånger om du kan! Namnet är maoriskt och betyder på ett ungefär "Toppen där Tamea, mannen med stora knän, klättraren av berg, markslukaren som reste omkring, spelade sin näsflöjt till sin älskade."

  Foto: Mattgrosso/Creative Commons.

  8. Världens dyraste stad att bo i – Singapore 

  Enligt 2016 års rapport från The Economist är Singapore världens dyraste stad att leva och bo i. Mångmiljonstaden toppar listan för tredje året i rad och följs åt av Zürich och Hongkong. 

  Singapore är världens dyraste stad. Foto: Istock.

  9. Världens farligaste stad – Caracas, Venezuela

  Sett till antalet mord per 100 000 invånare är Venezuelas huvudstad Caracas världens farligaste stad. För varje 100 000 invånare mördades 120 av dessa förra året. Det går att jämföra med 0.8 mord per 100 000 invånare som begicks under samma period i Sverige. För turister är risken för rån och överfall dessutom mycket hög. 

  Caracas, Venezuela. 42 av världens 50 mest våldsamma städer är latinamerikanska. Foto: Istock.

  10. Världens säkraste stad – Tokyo 

  Trots sin massiva storlek anses Tokyo vara världens säkraste stad. Detta enligt en rankning från 2015 av tidningen The Economist. Rankningen baserades på fyra kategorier: Digital-, personlig-, infrastruktur- och hälsovårdssäkerhet.

  Trängsel vid Tokyos Ameyoko-distrikt. Foto: Istock.

  Trängsel vid Tokyos Ameyoko-distrikt. Foto: Istock.

  11. Världens högsta vattenfall – Angelfallen, Venezuela

  Världens i särklass högsta vattenfall ligger i Canaima nationalpark och har ett 807 meter högt fritt fall. Det ståtliga fallet upptäcktes på 1930-talet då den amerikanske äventyraren Jimmie Angel tvingades nödlanda i närheten. 

  Fallet i Angelfallet är så högt så att mycket av vattnet blåser bort eller avdunstar innan det når vattnet. Foto: Istock.

  Fallet i Angelfallet är så högt så att mycket av vattnet blåser bort eller avdunstar innan det når vattnet. Foto: Istock.

  12. Världens djupaste sjö – Bajkalsjön, Ryssland 

  Bajkalsjön i södra Sibirien är 63,6 mil lång och 1 642 meter djup. Sjön som även är världens sett till volym största största sötvattenssjö är hem åt ett flertal endemiska djurarter och är upptagen på Unescos världsarvslista. 

  Bajkalsjön har ett snittdjup på cirka 730 meter. Foto: Istock.

  13. Världens mest besökta stad – Hongkong

  Svaret på vilken stad som är mest besökt av internationella turister varierar från år till år och beroende på vilken undersökning man tillfrågar.

  En av de senaste undersökningarna kommer från Euromonitor International som listar Hongkong – som hade 27.77 miljoner besökare år 2014 – som nummer ett. På plats två och tre listas London och Singapore med drygt 17,3 miljoner respektive 17 miljoner internationella besökare. Världens mest besökta land är dock Frankrike, enligt FN:s världsturismorganisation UNWTO.

  Peak Tram ger dig en slående utsikt över Victoriahamnen och är en av Hongkongs populäraste turistattraktioner. Foto: Istock.

  14. Världens största stad (sett till befolkningen) – Tokyo 

  År 2015 växte Tokyos befolkning till hela 37.8 miljoner invånare! Även om man skulle slå ihop Sveriges, Norges, Danmarks, Finlands och Islands befolkningsmängd skulle det inte ens komma i närheten av att kunna mäta sig med hur många som bor i megastaden. 

  Foto: Istock.

  15. Världens lyckligaste plats – Danmark 

  Vårt grannland i söder har världens lyckligaste befolkning. Det enligt den årliga rapporten World Happiness Report. Sverige då? Vår nivå av upplevd lycka gav en rankning på plats 10.  

  Foto: Istock.

  16. Världens högsta utsiktsplats – Burj Khalifa 

  Världens hösta utsiktsplats ligger inte överraskande i världens högsta byggnad Burj Khalifa som innehar rekordet med sina 828 meter. Rekordet kan dock bli kortvarigt då både Saudiarabien och Irak planerar att bygga byggnader som är tänkta att bräcka det. När Kinas 632 meter höga Shanghai Tower öppnar kommer besökare dessutom kunna komma ännu högre upp tack vare tornets utsiktsplats som är belägen på den 119:e våningen med en höjd av 561 meter. 

  I Burj Khalifa kan du ta hissen upp till utsiktsposten som ligger 555 meter över marken. Resten av tornet utgörs av privata lägenheter och kontor. Foto: Istock.

  17. Världens minst besökta land – Tuvalu 

  Den pyttelilla önationen i Söderhavet tar endast emot cirka 1 000 internationella besökare per år. Om du vill resa till ett land som få andra turister har besökt är dessa avlägsna öar mittemellan Australien och Hawaii alltså ett hett tips. På grund av klimatförändringar riskerar dock Tuvalu, tillsammans med flera andra lågt liggande ö-nationer, att slukas och svämmas över av de stigande havsnivåerna. 

  Hela Tuvalus yta utgörs av futtiga 26 kvadratkilometer. Det är dock betydligt större än...Foto: Creative Commons.

  18. Världens minst nation – Vatikanstaten

  Världens minsta nation är endast 0,44 kvadratkilometer stor. Mikrostaten omsluts som de flesta vet av Italiens huvudstad Rom och har till och med en egen järnväg. 

  Peterskyrkan i Vatikanstaten. Foto: Istock.

  Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!