• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Möt bloggaren som tjänar en halv miljon dollar om året på att resa

  Matthew Kepnes, 35, är lite utav en guru för budgetresenärer. För elva år sedan sa han upp sig från sitt kontorsjobb för att resa. Resultatet blev bloggimperiet Nomadic Matt – världens största reseblogg.

  Möt bloggaren som tjänar en halv miljon dollar om året på att resa
  Matthew Kepnes, 35, är expert på budgetresande. Foto: Privat.

  Matthew Kepnes är baserad i USA men spenderar mycket av sin tid på resande fot. Tack vare sin status i resevärlden blir han ofta inbjuden för att tala på konferenser. När Vagabond möter upp Matt på en takterrass i centrala Stockholm har han nyss besökt resebloggsmässan TBEX.

  – Jag älskar Stockholm, säger han på knackig svenska, och förklarar att han försöker lära sig åtminstone några fraser i de flesta länder han besöker.

  Förutom svenska och engelska är han nästan flytande i thai, då han tidigare under flera år varit bosatt i Bangkok för att enklare kunna finansiera sitt liv som vagabond. 

  Det var också i Thailand som det hela startade 2005. Han hade tagit två veckors semester från sitt rätt alldagliga jobb i Boston, "föreställ dig ett kontorslandskap där alla sitter i små boxar", och fick en uppenbarelse. Under en taxiresa i Chiang Mai tillsammans med nyfunna vänner, som backpackade i landet, insåg att han ville göra något annorlunda med sitt liv.

  – Det var som om de (back-packarna) levde det liv som jag egentligen skulle ha, säger han. 

  Sedan dess har han besökt över 80 länder, åkt på roadtrip på Island och blivit förtrollad av norrskenet, utmanat sina rädslor med att hoppa bungy jump på Nya Zeeland, lärt sig snorkla på Fiji och vandrat uppför Inkaleden till Machu Picchu. 

  Och för varje ny stämpel i passet gick Matts blogg sakta men säkert från att vara en bisyssla till en heltidssyssla. I dagsläget har han drygt 1,2 miljon läsare i månaden, flera gästskribenter, krönikörer och tre stycken anställda.

  Matt på besök i Stockholm.

  Bloggandet växte så småningom till bästsäljaren "How to Travel the World on $50 a Day or less", flera skrivkurser och reseguider. Bland hans senaste projekt finns en välgörenhetsorganisation för ungdomar och ett hostel i Austin, Texas dit han nyligen flyttat, en verksamhet han hoppas utöka i framtiden.  

  – Jag tror att nyckeln till framgång är att jag behandlar min blogg som vilket företag som helst. Många bloggar som en hobby men om du ska kunna tjäna pengar på att blogga om resor behöver du även ha något att sälja. 

  Till en början specialiserade sig Matt på budgetresande. Och bloggen är fortfarande inriktad på hur man kan resa mer för mindre, men allt eftersom bloggintäkterna har ökat har han ändrat sitt eget sätt att resa.

  – Nu försöker jag resa långsamt, stanna på samma ställe under längre perioder, lära känna lokalbefolkningen och leva mer som dem. Jag vill inte känna att jag stressar mig igenom en ny plats.

  Men han kommer ihåg hur det var att försöka hålla kostnaderna nere. Bland de länder som han anser vara svårast att resa i med en tajt budget nämner han Norge, Schweiz och Bermuda.

  – I Bermuda finns det nästan inga bra budgetalternativ för boende och ingen som helst lokaltrafik. 

  När det kommer till prisvärda resmål vill han slå ett extra slag för Bulgarien.

  – Fast då talar jag inte om Sunny Beach, jag avskyr allt som det stället står för. Men att ge sig ut i landet och besöka städer som moderna och sprudlande Sofia eller den historiska staden Veliko Tarnova. 

  Hans tips till de som tror att de inte har råd att resa mer är enkelt – "Res som du lever i vardagen."

  – Det måste inte vara dyrt att resa. Undvik dyra måltider, använd kollektivtrafiken, handla din mat på marknader och bo på billiga hotell. 

  Matthews bästa tips: 3 sätt att sänka dina resekostnader

  + Gör ordentligt med research. Bli inte överraskad över kostnader på resmålet.

  + Var flexibel, oavsett om det gäller tidpunkt eller val av destination, det kan skilja tusenlappar i pris mellan olika dagar. Kolla alternativa resvägar, kanske finns det en närliggande flygplats dit du ska som är billigare. Håll utkik efter erbjudanden och rabatter.

  + Utnyttja delningsekonomisajter som Coachsurfing, Airbnb, EathWith, försök att komma bort från stora resorter och kostsamma hotell. På så sätt kommer du även enklare i kontakt med lokalbefolkningen. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!