• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 19 av världens mest spektakulära broar

  Från hypermoderna mästerverk i stål till urgamla övergångar av rep. Här är några av världens vackraste och mest fascinerande broar.

  19 av världens mest spektakulära broar
  Rakotzbrücke. Foto: Istock

  1. Aj-Petribroarna – Krim, Ukraina/Ryssland

  Dessa hängbroar tar vandrare upp för den 1234 meter toppen Aj-Petri som är en del av Krimbergen på Krimhalvöns sydspets. Området är en av de blåsigaste platserna på Krimhalvön och dimma täcker vanligtvis bergen, men på klara dagar kan besökare se ut över Svarta havet. Broarna går att nå via en linbana eller vandring. Utrikesdepartementet avråder dock från alla resor till halvön sedan 2015. 

  Istock

  2. Pont du gard – floden Gard, Frankrike 

  Denna massiva akvedukt i sten mellan de sydfranska städerna Nîmes och Uzés byggdes av romarna redan under det första århundradet efter Kristus. Pont du Gard är uppsatt på Unescos världsarvslista sedan 1985 och är 270 meter lång och 49 meter hög. 

  Foto: Istock

  3. Dingbu-bro – Fenghuang, Kina 

  Världsarvet Fenghuang i provinsen Hunan är känd för sin arkitektur från Ming- och Qingdynastin. En av de många arkitektoniska pärlorna är den traditionella dingbu-bron i sten som sträcker sig över floden Tuojiang. 

  Foto: Istock

  4. Rakotzbrücke – Kromlau, Tyskland 

  Är en mytomspunnen bro i Tysklands största rhododendronpark. Parken ligger cirka 2 timmar sydöster om Berlin, nära den polska gränsen. Den är gratis att besöka och har ett flertal dammar och sjöar men huvudattraktionen nuförtiden är så klart den vackra bron som byggdes på slutet av 1800-talet. Den välvda bron är av en typ som i folkmun förr i tiden brukade kallas för djävulsbro, eftersom deras konstruktion ansågs vara så fantastiska att de översteg mänsklig förmåga. 

  Foto: istock

  5. Rolling Bridge – London, Storbritannien 

  Är en hydrauliskt driven bro som invigdes 2004. När den används rullas den cirkelformade konstruktionen ut, och formar en säker passage över en kanal i området Paddington. 

  Foto: Photofusion/Universal Images Group via Getty Images

  6. Carrick-a-rede – Ballycastle, Nordirland 

  Ge dig ut på heden och ta en promenad över den sceniska repbron Carrick-a-rede. Bron hänger 30 meter över vattnet, är öppen året om och är gratis att besöka. 

  Läs även: 7 måsten på Nordirland

  Foto: Istock

  7. Henderson Waves – Singapore 

  Vandra bland trädtopparna i en skapelse av träd och stål för fantastiska utsikter över Singapores skyskrapor. 274 meter långa Henderson Waves är stadens högsta gångbro och går mellan Mount Faber Park och Telok Hill Park.  

  Läs även: 9 saker du inte vill missa i Singapore

  Foto: Istock

  8. The Helix Brigde – Singapore 

  Är en 280 meter lång stålbro i Marina Bay. Bron öppnade 2010 och har fått sin form efter en DNA-molekyl. På kvällen lyses den upp och skapar ett häftigt tillskott bland alla synintryck i det neonglittrande området.  

  9. Suckarnas bro – Venedig, Italien 

  Venedig är en stad av kanaler och således en stad av broar. Förutom ikoniska Rialtobron som välkomnar besökare in i staden, är Suckarnas bro, som ligger nära Markusplatsen, en populär sevärdhet. Den barocka bron byggdes runt år 1600 och sammanband domstolen i Dogepalatset med ett fängelse. Enligt muntlig prosa fick bron sitt namn på grund av de dömda fångarnas suckar då de fördes över bron till ett liv i fångenskap. 

  Foto: Istock

  10. Levande broar, Nongriat, Indien 

  Dessa fantastiska broar vävs samman av trädrötter av Khasifolket och är speciellt fulltaliga i delstaten Meghalaya, i nordvästra Indien. Just denna dubbeldeckare återfinns i byn Nongriat. En enda bro kan ta mellan 15 och 20 år att fullfölja, men de äldsta broarna är över 100 år gamla. I det svårtillgängliga området som gränsar till Bangladesh finns flera natursköna sevärdheter som nationalparker och vattenfall. 

  Foto: istock

  11. Khajubron – Esfahan, Iran 

  Är ett utmärkt exempel på antik persisk arkitektur och byggdes på uppdrag av den safidiska kungen Shah Abbas den andre i slutet av 1600-talet. Förutom att vara en syn för ögat fungerar bron som en naturlig mötesplats för lokalinvånarna som samlas i de olika paviljongerna och valvkantade gångarna. 

  Foto: Istock

  12. Stari Most – Mostar, Bosnien-Hercegovina 

  Staden Mostar som breder ut sig på de båda sidorna av floden Neretva är en av landets vackraste.  En av de starkast glittrande ädelstenarna i staden är den 24 meter höga bron Stari Most. Mostar har däremot ett konfliktfyllt förflutet och bron förstördes i kriget. Bron byggdes dock upp ett årtioende senare och invigdes på nytt 2004. En populär aktivitet är att hoppa ner från bron i det iskalla vattnet och varje juli hålls här en stor dyktävling.

   13. Millauviadukten – Tarnfloden,  Frankrike 

  Millaubron i södra Frankrike är så hög att det skulle vara 19 meter kvar om man ställde Eiffeltornet bredvid som jämförelse. Bron är 342 meter lång och 343 meter hög, vilket gör den till den högsta i världen. Även själva bilvägen är på höga höjder – 270 meter över marken. Vår egna Öresundsbro, som är av samma typ, är betydligt lägre (203,5 meter) men längre – 490 meter. 

  Foto: istock

  14. Dachstein Skywalk – Styria, Österrike

  Att vandra på en hängbro på 1000 meters höjd är inget för den som är darrig i knäna, men för den som lyckas mana fram tillräckligt med mod är utmaningen riktigt belönande.  Den hisnande gångbron ligger över Dachsteinglaciären och på en klar dag kan man se hela vägen till Tjeckien och Slovenien. En annan maffig hängbro i Alperna är Europabrücke i Zermatt, som är den längsta i sitt slag i världen. 

  Läs även: Världens läskigaste broar

  Foto: Istock

  15. Kedjebron – Budapest, Ungern 

  Den välkända hängbron är kanske Budapest mest prominenta landmärke och med rätta: Bron förenar stadsdelarna Buda och Pest med varandra och öppnade 1849, 24 år innan Budapest enades och blev den staden vi känner till idag. 

  16. Basteibron – Sächsische Schweiz, Tyskland

  Landskapet i nationalparken Sächsische Schweiz i sydöstra Tyskland är som hämtat från en sci-fi-film. Området utmärker sig med höga sandstenstoppar som här och var stolt sträcker sig upp mot himmelen. Från bron som länkar samman Basteiklipporna får man fantastiska vyer över floden Elbe. 

  18. Brooklynbron – New York, USA

  Den ikoniska bron över East River är en av världsmetropolens mest kända landmärke. Bron som öppnande 1883 är lika mycket New York som Frihetsgudinnan och har avbildats i otaliga fotografier, filmer och konstverk. Bland annat Georgia O'Keeffe och Andy Warhol har inspirerats av bron. 

  Foto: Istock

  19. Storseisundbrua – Møre og Romsdal, Norge 

  Är en del av den natursköna Atlanthavsvägen som går mellan Bud och Kårvåg – en av Norges mest populära turistvägar. Sett från ett visst håll ser det ut som bron ändrar riktning i halsbrytande vinkel rätt ut i intet, men nervösa förare kan pusta ut – det är bara en synvilla. 

  Foto: Istock

  Inspiration: architecturaldigest.com/nationalgeographic.com

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!