• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • San Francisco förbjöd plastflaskor

  San Francisco blev i förra veckan världens första storstad med förbud mot försäljning av vatten i engångsflaskor av plast.

  San Francisco förbjöd plastflaskor
  Vatten på plastflaska. Förut en vana. Nu en ovana. I alla fall i San Francisco. Foto: Thinkstock
  San Francisco

  Plastflaskefri stad. Foto: Thinkstock

  Beslutet togs trots att amerikanska bryggarföreningen, American Beverage Association, var motståndare till ett plaskflaskeförbud. Bryggarföreningen, som bland sina medlemmar kan räkna Coca-Cola Company och PepsiCo, kommenterar förbudet i San Francisco så här:

  – Det här är ett misslyckat försök av stadens styrande att minska på skräpet i en stad full av hängivna återvinningsentusiaster.

  Förbudet gäller försäljning av dricksvatten i plastflaskor som innehåller mindre än 21 ounces, motsvarande 62 centiliter. Det innebär att man i princip raderar ut marknaden för vattenflaskor som köps och dricks på gatan. Förbudet gäller bara de som verkar på kommunalt ägd mark, som ambulerande försäljare i parkerna, matbilar (food trucks), gatustånd och kiosker. Även på mässområdet Moscone Center convention facility förbjuds plastflaskorna, enligt San Francisco-tidningen The Examiner.

  – Det var inte länge sedan vår värld inte var beroende av vatten i plastflaskor, säger David Chiu, ordförande i San Franciscos kommunfullmäktige (Board of Supervisor). Det var inte förrän på 1990-talet som vattenflaskindustrin, som idag omsätter 60 miljoner dollar (motsvarande 390 miljoner kronor) om året, upplevde en enorm tillväxt skapad av en massiv marknadsförings- och distributionskampanj.

  Förbudet stöds av Think Outside the Bottle, en organisation som över hela USA försöker få till förbud och restriktioner mot "eko-ovänliga produkter".

  Sedan tidigare finns liknande förbud mot försäljning av vatten i engångsflaskor i 14 amerikanska nationalparker och på flera universitet.

  Den som bryter mot förbudet riskerar böter på upp till 1 000 dollar, motsvarande 6 500 kronor.

  Joshua Arce, ordförande i Commission on the Environment, säger att förbudet är "ännu ett steg framåt mot nolltolerans när det gäller engångsförpackningar".

  David Chiu på San Franciscos kommun säger att fler förbud mot engångsförpackningar kan komma.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!