Annons
Annons
Dreamlinerns värsta konkurrent: bränslesnåla och lätta Airbus A350.

Dreamlinerns värsta konkurrent: bränslesnåla och lätta Airbus A350.

Nyhet

Dreamlinerns värsta konkurrent

Boeings nya plan Dreamliner har vi hört mycket om i media på grund av alla tekniska problem planet drabbats av. Nu kommer konkurrenten Airbus med ett liknande miljövänligare plan – också det byggt i lättare material och med 20 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med andra plan.

Text: Per J Andersson • 2014-10-01 Uppdaterad 2014-10-01
Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA har godkänt den franska flygtillverkaren Airbus jätteflygplan A350. Därmed har man klarat av det största hindret innan planet kan börja flyga passagerare reguljärt, skriver nyhetsbyrån TT.

Den modell av flygplanet som godkänts, A350-900, är byggt för att ta 314 passagerare och ska konkurrera med rivalen Boeings Boeing 787 Dreamliner.

Flygbolaget Qatar Airways är tänkt att bli först ut med att använda planet och flygningarna är planerade att börja redan innan årsskiftet. I Norden har bÙ?de SAS och Finnair beställt planet.
 
A350-900 har bevisat sin flygvärdighet genom 60 000 timmar av certifieringsarbete, inklusive 250 timmar i luften med säkerhetsinspektörer, enligt Reuters som citerar EASA. En större modell, A350-1000, ska tas i bruk 2017 efter liknande tester.

Trots att konkurrenten Boeing fick ut sin Dreamliner först på marknaden har planet drabbats av en rad tekniska problem som lett till förseningar. Inte minst har det norska lågprisbolaget Norwegian drabbats. I nästa nummer av Resemagasinet Vagabond (nr 9.2014) skriver vi om Norwegians vägran att betala ersättning för de förseningar som drabbat deras resenärer.

Både Airbus och Boeing säger att deras nya jätteflygplan sänker bränsleförbrukningen med minst 20 procent jämfört med traditionella plan. Hittills har 750 A350-plan beställts.

Du är kanske också intresserad av att läsa:

Granskning: Låt dig inte luras av låga sistaminuten-priser.
Nyhet: Dreamliner ger Norwegian nya mardrömmar.


Text: Per J Andersson • 2014-10-01
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top