• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Europa har (kanske) fått ett nytt land

  Ett landområde mellan Kroatien och Serbien har tagits i anspråk av en tjeckisk politiker. Nationen som döpts till "Liberland" har redan en flagga, motto och stadsvapen och över 160 000 personer har ansökt om medborgarskap.

  Europa har (kanske) fått ett nytt land

  Det kan vara svårt att tro att det finns landområden i Europa som ingen gjort anspråk på tidigare. Men det sju kvadratkilometer stora landområdet vid Donaufloden var länge ett ingenmansland som ingen nation ville kännas vid. Det var innan Vit Jedlicka utropade sig själv till president.

  Från början gjorde man bedömningen att nationsbildandet var ett politiskt utspel från Vit Jedlicka, som är aktiv i det liberala tjeckiska partiet "Svobodni", (Fria medborgares parti) och som har en uttalad EU-skepticism. Det skriver The Verge. 

  Områdets tillhörighet har varit problematiskt i flera årtionden och en gränstvist mellan grannländerna Serbien och Kroatien har gjort att det varit ett så kallat ingenmansland. Även om Kroatien inte tagit området i anspråk kontrolleras det dock av landet.  

  Tanken är att den nya nationen ska bygga på minimalt statligt ingripande och alla samhälleliga institutioner ska skötas av volontärer. 

  Det är svårt att avgöra vilka avsikter Jedlicka har, men i dagsläget består Liberlands självutropade medborgare av ett fåtal volontärer som bland annat arbetar med att samla in bidrag för att färdigställa landets konstitution.

  Landet har även en egen hemsida och den 19 april publicerades en Youtubevideo med Liberlands nationalsång. 

  Nationens motto är "lev och låt leva" och Jedlicka lovar en frihet från statligt förtryck, vilket hittills har visat sig vara lönsam marknadsföring för pyttelandet – 160 000 personer har redan ansökt om att få bli medborgare och ansluta sig till statens för närvarande sju invånare. 

  "Nationens" flagga.

  Liberlands grundare är inte de enda som gjort anspråk på områdetEnligt sajten Geek har det även tagits i anspråk av en annan fiktiv nation som kallas för Paraduin. Paraduin ska enligt uppgifter har gjort anspråk på området den 1 april. 

  Enligt Geek är Jedlickas nästa drag att skriva brev till Serbien och Kroatien med förhoppningen om att de ska erkänna nationen. Han uppmuntrar även personer att ansöka om medborgarskap men nazister, kommunister och personer med ett tungt kriminellt förflutet avråds från att ansöka. 

  Så är det ett land eller inte?

  Det är en definitionsfråga men den enkla förklaringen är att Liberland måste bli erkänt av andra länder för att officiellt räknas som en stat. Med ingen vidare auktoritet eller makt över sitt landområde är det inte troligt, men inte omöjligt.  

  Läs även: 

   

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!