Annons
Annons
AS2 kan komma att bli det första civila överljudsplanet efter att det sista Concordeplanet togs ur trafik 2003. Foto: Aerion Corporation Press Center.

AS2 kan komma att bli det första civila överljudsplanet efter att det sista Concordeplanet togs ur trafik 2003. Foto: Aerion Corporation Press Center.

Nyhet

Nytt överljudsplan ska korsa Atlanten på 3 timmar

3 timmar. Så lång tid ska det ta att flyga mellan London och New York med en AS2 – en ny modell av passagerarplan som ska byggas av flygplanstillverkarna Airbus och Aerion.

Text: Johanna Jackson • 2015-11-18 Uppdaterad 2021-06-23

Snart kan det bli möjligt för resenärer att korsa Atlanten med överljudsfart.

Förhoppningen är att planet som har kallats för “Son of Concorde” ska vara i trafik redan 2023 och om allt går som planerat så kommer man att starta testflygningar redan 2021, enligt Bloomberg.

AS2 kommer att ha en maxfart på 1 960 kilometer i timmen. I jämförelse är normalhastigheten för moderna passagerarflygplan mellan 770 km/h och 900 km/h, enligt Daily Mail.

Nytt överljudsplan ska korsa Atlanten på 3 timmar
Kostnaden för projektet uppskattas till 100 miljoner dollar. Foto: Aerion Corporation Press Center.

Fakta AS2

Kapacitet: 12 passagerare
Längd: 51,8 meter
Vingspann: 18,6 meter
Maxfart:1 960 km/h /Mach 1,5
Räckvidd: Mellan 8787 km till 9816 km.

Den första orden på det nya superplanet har lagts av privatjetbolaget Flexjet. Företaget har beställt hela 20 stycken flygplan och med en officiell prislapp på drygt 1 miljard kronor värderas ordern till 20 miljarder kronor. Dock är det troligt att beställaren fått rabatt, skriver Expressen.

En biljett lär inte heller vara billig.

– Du kan lugnt räkna med att en sådan biljett kommer att kosta minst fem gånger det normala priset, säger flygjournalisten Christer Åhström till tidningen. 

När man flyger över land kommer farten att vara längre men över hav kommer man att accelerera till Mach 1,5 alltså 1,5 gånger ljudets hastighet.  

Anledningen till att man flyger långsammare över land har att göra med att civil överljudsflygning är begränsade till obebyggda områden och hav på grund av den höga ljudbang som uppstår när planet bryter igenom ljudvallen. 

Nytt överljudsplan ska korsa Atlanten på 3 timmar
Att flyga mellan Tokyo och Los Angeles kommer att ta cirka sex timmar. Foto:Aerion Corporation Press Center.

Planerna på att bygga överljudsplanet inleddes 2002 och i dagarna annonserade man att man kommer att gå vidare med nästa steg som är att välja ut en tillverkningsplats, vilket man hoppas att kunna göra under första halvåret av 2016.

När planet blir färdigt kommer det att bli det första kommersiella överljudsplanet i luften efter att det sista Concordeplanen togs ur trafik 2003. 

24 timmar: Ett adrenalinfyllt dygn Queenstown

Pappans semestermiss får hela internet att fnissa – filmar hela resan åt fel håll

11 hösttips till New York


Text: Johanna Jackson • 2015-11-18
NyhetFlyg

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top