• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elefantridning kan förbjudas på indiska turistorter

  Indiens högsta domstol ska besluta om elefantridning ska förbjudas i Goa och Rajasthan eller inte. Frågan har lyfts efter rapporter om att djuren plågas och hålls under grymma förhållanden.

  Elefantridning kan förbjudas på indiska turistorter
  Turister som bärs av elefanter i Amber Fort, Jaipur. Foto: Thinkstock.

  Elefanter i städerna torteras av sina skötare och hålls i minimala inhägnader. De tvingas arbeta långa dagar i solen, ibland utan tillgång till vatten. Som ett resultat av detta lider många av infektioner och uppvisar tecken på depression. Det enligt en petition som lämnades in till Indiens högsta domstol från organisationen Wildlife Rescue and Rehibilitation Center.

  En elefant som har målats inför den indiska festivalen holi. Foto: Thinkstock.

  En elefant som har målats inför den indiska festivalen holi. Foto: Thinkstock.

  Till exempel hålls majoriteten av elefanterna som används inom turismen i Rajasthans huvudstad Jaipur i undermåliga skjul som brister i att tillgodose elefanternas mest grundläggande behov, enligt petitionen. Många elefanter har dessutom svåra svullnader på sin ryggar från att ha tvingas bära turister och tunga sadlar. 

  På bilder som framlades med petitionen visas hur flera elefanter även har sår och ärr på sina bak- och framben vilket tyder på att de har blivit fastbundna med kedjor – något som är förbjudet enligt indisk lag. 

  Enligt The Times of India har ett flertal domare uttryckt sin oro för vad som framgår av rapporten. De har nu begärt utlåtanden från respektive delstatsregion. Delstaterna har fyra veckor på sig att svara. Därefter ska ett beslut fattas.

  Läs även: Nu stoppar charterbolagen elefantridning på sina resor

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!