• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är den kvinnliga besättningen som har skrivit historia

  Trion flög sig in i Royal Brunei Airlines historia, som den första helt kvinnliga besättningen. Men störst uppmärksamhet har historien nog fått för destinationen de flög till.

  Här är den kvinnliga besättningen som har skrivit historia
  Kapten Sharifah Czarena (vänster) och andrepiloterna Sariana Nordin (mitten) och Dk Nadiah Pg Khashiem. Foto: Royal Brunei Airlines

  Det var den 24 februari i år som kapten Sharifah Czarena och hennes andrepiloter Sariana Nordin och Dk Nadiah Pg Khashiem lämnade Bruneis flygplats. Även om flygningen i sig var en milstolpe, eftersom de var den första helt kvinnliga besättningen i Royal Brunei Airlines historia, så var nog landningen ännu mer betydelsefull. Trion landade nämligen på en flygplats i Saudiarabien, ett land där kvinnor inte ens är tillåtna att köra bil.

  Men Brunei har själva stött på kraftig kritik för sina kvinnliga rättigheter. 2013 infördes nämligen nya strafflagar, som fördöms av människorättsorganisationer, då det återinför dödstraffet. De nya lagarna innebär bland annat fängelsestraff för abort och stening till döds för sex före äktenskap. Enligt människorättsorganisationen Outright Action International ska lagarna vara ett sätt att kontrollera kvinnors sexualitet.  

  På senare tid har helt kvinnliga besättningar blivit "en trend" enligt internationell press och flygbolag som Air Canada och Air India hoppade förra veckan på utvecklingen. Men vad händer när trenden inte anses vara trendig nog längre?

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!