• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ny järnväg tar dig från Europa hela vägen mot Kina – utan att passera Ryssland

  En nästan 90 mil lång järnväg som går genom Georgien, Turkiet och Azerbajdzjan har nyligen haft premiär. Den nya järnvägen hoppas kunna ge länderna i regionen ett ekonomisk lyft och erbjuder nya färdrutter mellan öst och väst.

  Ny järnväg tar dig från Europa hela vägen mot Kina – utan att passera Ryssland
  Tåg i Azerbajdzjan. Genrebild: Istock.

  Linjen startar i Azerbajdzjans huvudstad Baku och går sedan förbi Georgiens huvudstad Tbilisi och den turkiska staden Kars, skriver Omni och hänvisar till Bloomberg.

  Järnvägen som kallats för "Eurasiens nya bro" går längs med Sidenvägen och är ett resultat av ett 10 år långt projekt som blivit försenat upprepade gånger, men i dagarna invigdes alltså den nya sträckan.

  Enligt Bloomberg är järnvägens huvudsakliga syfte att se till att godståg ska kunna ta sig mellan Kina och Europa utan att passera Ryssland eller Iran, men planen är att tågen ska öppna för passagerare inom ett år med till exempel sovvagnar mellan Istanbul och Baku. Vilket alltså kan innebära nya spännande framtida möjligheter för resenärer i regionen.

  Men vänta nu, kanske du uppmärksamt tänker. Azerbajdzjan gränsar ju inte till Kina! Mycket riktigt, ge dig själv en klapp på axeln. Från Azerbajdzjan går däremot tågfärjor till Kazakhstan över Kaspiska havet. Det skriver New York Times.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!