• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lista: Allt om att segla i Grekland

  Grekland. En riktig vattendröm full av liv. Där haven avlöser varandra och skönheten är ett faktum. Att uppleva detta ö-paradis via båt är att rekommendera. Här delar vi med oss av de bästa seglingstipsen för dig som vill bege dig ut på ett riktigt äventyr.

  Lista: Allt om att segla i Grekland
  Upplev ett fantastiskt äventyr på segelbåt i den grekiska övärlden. Foto: Istock photo

  Platser besöks inte bara – de upplevs. Eftersom Grekland är sprunget ur vatten, blommar det också genom de hav som omger landet. Vid ett besök är valet därför enkelt– att segla genom den djupblå vattenpardiset och leva drömmen. 

  Den grekiska ö-världen är stor. Bästa sättet att lära känna den på är därför att ta dagen som den kommer och att kryssa från plats till plats. En härlig resrutt är att starta vid den västra grekiska kustlinjen och det Joniska havet för att åka vidare mot de Peloponnesiska kusterna, regionen Attika och Saroniska bukten utanför Aten, där du bland annat hittar öarna Salamis, Egina, Agistri och Poros.

  Ta därefter vägen förbi ö-grupperna Kyklanderna och Sporades för att åka vidare till öarna i det norra Egeiska havet. Därifrån är ett hett tips att ta dig till ö-gruppen Dodekanisos för att sedan nå Kreta

  En sak är säker, du kommer mötas av öppna människor och stor gästfrihet var du än lägger till. I Grekland finns det för närvarande 20 operativa marinor, som erbjuder 7 042 dockningsplatser med otroligt bra service. Förutom det finns det över 3 000 andra ställen där du kan lägga till.

  Här listar vi tre saker du borde uppleva under din grekiska havssemester.

   

  Det finns mycket att se längs turen. Foto: Istock photo

  1. Börja enkelt

  Den grekiska övärlden är förhållandevis lättnavigerad, men du bör ändå välj din rutt med omsorg. 
  Tips på bra turer är som ovannämt att utgå ifrån den västra kustlinjen och det Joniska havet. 
  Många väljer också att spara ihop lite extra till semesterkassan och hyr in en kapten. Det gör att du kan lägga 100 % på att bara insupa omgivningarna och helt hänge dig till lugnet. 

  Att segla i Grekland är en härlig semester för hela familjen. Foto: Istock photo

  2. Kom förberedd

  Förutom att fundera kring var i Grekland du vill segla, är en viktig aspekt tidpunkten. 
  Under de mest populära månaderna, juni till september, blåser vinden Meltemi in över Kykladerna, Dodekaneserna och Egeiska havet. Vinden ökar i styrka allteftersom att sommaren går mot höst. 
  Det blåser inte varje dag, men ofta 5-6 dagar i sträck. Vinden kan vara fördelaktig men du bör också vara aktsam och planera din seglats. 

  En annan sak att ta med i beräkningen är varifrån du ska hyra din båt. Greklandsseglatser har varit populärt länge så det finns många seriösa och bra aktörer på plats.  

  Vacker solnedgång på ön Mykonos. Foto: Istock photo

  3. Gå i land

  Nog för att det är fantastiskt att spendera ändlösa dagar på turkostblått hav - men intrycken på land ska inte underskattas. 
  Gå i land för en middag på kvällen, eller för att sitta på en liten uteservering och spana på människor. En dagsutflykt på en ö är heller inte slöseri med tid. 

  Tips: Här kan du läsa vår gudie till de norra Egeiska öarna

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!