Annons
Annons
Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Restips

Barcelona in och ut

Barcelona är lika kryddig som pepparsalami. Bjuder på storstadspuls och småstadskänsla.

Text: Pernilla Sjöholm • 2005-05-11 Uppdaterad 2005-05-11

Fredag: Barcelonas äldre kvarter

UTGÅ FRÅN RAMBLAN. Se turiststråket som en kompass då du med havet och Barceloneta i ryggen har det ruffa Raval i väst, de gamla stadsdelarna Barri Gòtic och El Born i öst och det nyare Eixample i norr. Men stanna inte för länge – Ramblan är inte mycket mer än en turistfälla med överpriser på bÙ�de sängplatser och uteserveringar.

BARRI GÒTIC arri Gòtic är Barcelonas gamla stadskärna. Här hittar du hundratals slingrande gränder på en yta det tar fem minuter att korsa och det är omöjligt att inte gå vilse. Mellan de tätt stående huskropparna hörs mopeders puttrande och gasförsäljarnas rop. Genom kate-d-ralens vackra fönstermålningar silas solen och på det mysiga torget Plaça Reial finns gott om gatumusiker.
Barri Gòtic har över tusen affärer. Många av dem välkända men ocksÙ? mindre butiker med streetmode, inredning och skor. På Carrer Avinyó ligger de trendiga butikerna på rad. Här hittar du surfbutiken Napali, streetbutiken The Shop och DOM som säljer möbler och färgglada accessoarer i plast. Sjunker blodsockret finns Papa Bubble på tvärgatan Ample – godisbutiken där konfekten görs framför ögonen på dig.

EL BORN stod länge och förföll. Men efter att konstgallerier, designbutiker och hippa barer flyttat in i gränderna Ù�r stadsdelen nu populär hos både turister och Barcelonabor. Här kryllar det av uteserveringar och mysiga torg. Mellan husen hänger tvätt på tork och grönskande träd ger färg åt de bruna fasaderna. Missa inte cho-kladbutiken XOCOA, Picassomuseet och kyrkan María del Mars svalkande rymd.
Shoppingen består till största delen av små exklusiva designbutiker med kläder, smycken och inredning. Många butiker finns längs C/Argentería, C/Rec och Passeig del Born. La Comercial Man på Rec är väl värt ett besÙ?k bara för grabbkonceptets skull – accessoarerna, espressomaskinen, de välpolerade skorna och framför allt parfymdoften som slår emot dig när glasdörren öppnas.

RAVAL är smutsigt, nedklottrat, dåligt upplyst och luktar som en lägenhet som behöver vädras. Men hur hemskt det än låter så är Raval på riktigt, älskvärt och kanske Barcelonas mest spännande kvarter. Länge har stadsdelen ansetts som stadens farligaste men Raval har de senaste åren genomgått stora förändringar där hela kvarter lyfts bort och en mer västeuropeisk stil eftersträvats. Nya butiker öppnar och femstjärniga hotell har byggts i området. Många befarar dock att Ravals verkliga charm nu sakta håller på att försvinna.
Shoppingen är ganska gles men det finns några guldkorn. Flera bra secondhandbutiker samsas på Riera Baixa. Musik och sportiga skor av kända och okända märken köper du på C/Tallers och den kitschiga presentbutiken Kopp ligger på Pintor Fortuny.

Lördag: Eixample, Gaudí och nattsudd

STADSDELEN EIXAMPLE växte fram i slutet av 1800-talet när de medeltida stadsmurarna revs för att ge plats åt en större och modernare stad. Breda avenyer kantas av apelsinträd och modernistiskt inspirerade byggnader. Många är ritade av den katalanske arkitekten Antoni Gaudí, som skapade en egen genre när han förvrängde svunna tiders stilar såsom drömmar förvränger verkligheten. Hans mest kända verk är den ännu ofullbordade kyrkan La Sagrada Família, vars torn kommit att känneteckna Barcelona liksom Eiffeltornet är Paris och Frihetsgudinnan New York.
Gaudí levde med övertygelsen om att byggnader skulle växa fram lika ohämmat som naturen. Det är kanske också därför Sagrada Família påminner mer om en vildvuxen skog än en kyrka. Den märkliga byggnaden är ensam i sitt slag och behöver några timmar av din tid. Häng på låset klockan nio eftersom de värsta turisthorderna strömmar in runt elva. Onödig tid slösas då på långa köer till hissen och trängsel i den snäckformade spiraltrappan som leder upp till tornen.

AVSTÅNDEN MELLAN BUTIKERNA i Eixample är långa, men om du föredrar ett lugnare tempo har du kommit rätt. De glamorösa butikerna längs Avenida Diagonal och Passeig de Gràcia är frestande men prislapparna skrämmer bort de flesta. Botemedlet ligger bara några gator bort. På C/Girona är de två kvarteren mellan C/Ausias Marc och Gran Via de les Corts Catalanes fulla av butiker med förra säsongens märkeskläder – visserligen i lysrörsbelysta snabbköpsliknande lokaler men det glömmer man snabbt när kläderna säljs för under halva priset. Replay på Passeig de Gràcia är värt ett besök, om inte för kläderna så för den lyxiga lokalens skull. För heta dagar finns det nio våningar höga shoppingcentret El Corte Inglès på Plaça Catalunya. Passa på att titta extra på Passeig de Gràcia nr 43 (Casa Batlló) och 92 (Casa Milà), vilka båda är Gaudís verk.

KLOCKAN ÅTTA ÄR DET AVSPARK på världens största fotbollsarena Camp Nou. Katalanerna hejar troget på sina gubbar i hemmalaget Barca och man får vara beredd på heta känslor och många spanska svordomar. Vi svenskar kan stolt sträcka på oss när Henrik Larsson trollar boll med superhjälten Ronaldinho. En lördagskväll på Camp Nou är en genväg till Barcelonas innergård. En perfekt öppning för en lång natt i sällskap med nyvunna vänner.
Baren är så mycket mer än en krog i Barcelona. Den fungerar som ett extra vardagsrum dit man helst går flera gånger om dagen. Toppmoderna designbarer är det senaste – ingen är den andra lik och det finns något för alla smaker.
Medan fredagar fortfarande är relativt lugna och söndagar lockar den trendiga publiken med snävare musikgenrer är det lördagsnatten som är den mest intensiva. Man börjar vanligtvis på en klubb som öppnar vid fem, går vidare efter tolv och stannar ute till morgonen. Klubbarna anordnar ofta konserter och olika evenemang så det är en bra idé att kolla upp före din avresa.

Söndag: Barcelonas naturliga sida

PÅ SÖNDAGAR är det mesta stängt och därför den bästa dagen för promenadskor och/eller badkläder.
Parc Güell, Gaudís förtrollande park som från början var tänkt att fungera som ett eget litet samhälle. Vandra terrass för terrass och njut av gröns-kan, utsikten och statyerna. Räkna med 1 300 meter till fots från tunnelbanestationen Lesseps, men inga kartläsaregenskaper krävs eftersom det är noga skyltat.
Montjuïc eller Tibidabo har länge fungerat som Barcelonas rekreationsområde och var därför en given plats när OS anordnades här 1992. Hit kommer man dels för utsikten över staden och hamnen men också för alla museer och nöjesutbudets skull. Fontänen Magica de Montjuïc vid Plaça Espanya bjuder kvällstid på ett spektakulärt ljus- och ljudspel och ovanför hittar du det populära Palau Nacional, som innehåller Kataloniens nationalmuseum.
En molnfri dag passar Tibidabos 542 höjdmeter perfekt eftersom utsikten sträcker sig ända bort till Mallorca och Pyrenéerna. En charmig bergbana, vars vagn speglar stadens liberala syn på klotter, tar dig genom grönskande pinjeskog till toppen. Där sträcker sig kyrkan Sagrat Corazon mot himlen till toner av valsande dragspel och barntjut från det lilla nöjesfältet.

SÖNDAGSEFTERMIDDAGAR i Parc Ciutadella var tidigare en folkfest. Det hela började med en liten grupp som spelade trummor, vilket sedan växte sig till karnevalsliknande former. Italienarna sålde pizza, gatuartister gjorde frivolter och musiker jammade loss. Men grannarna klagade på ljudnivån och det förbjöds. Parken har dock mycket annat att erbjuda. Här finns Barcelonas Zoo, båtuthyrning och härliga picknickvrår. Förhoppningsvis är karnevalstraditionen heller inte helt utdöd.
I Port Vell hittar du de vanliga ingredienserna hos en stor hamn men också en antikmarknad på lördagar och söndagar. Här finns allt från gamla LP-skivor och konsertaffischer till nytrendiga smycken, kameror och krigshjälmar. Strosa längs med hamnen mot Barceloneta och asfalt byts mot finkornig sand och den palmförsedda strandpromenaden. Området blomstrar av fina fiskrestauranger. När man i samband med os gjorde i ordning stadens fasad mot havet flyttade också en stor del av nattlivet hit. Vila Olìmpica är hetast just nu och här ligger många bra ställen. Bland dem det Buddha Bar-inspirerade CDLC (Carpe Diem Lounge Club), där söndagsnätter är populära, och klubben Shoko två dörrar bort.


Text: Pernilla Sjöholm • 2005-05-11
RestipsSpanienBarcelona

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top