• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Khao Lak - en spökstad

  Khao Lak. Jag har funderat i dagar på hur jag ska beskriva det jag sett. Som om kriget dragit fram. En spökstad. Döden ligger som ett mögligt täcke över bukten. Skriken ligger kvar i luften. Jag har aldrig sett något liknande.

  Khao Lak - en spökstad
  EN TIMMES RESA FRÅN FASTLANDET, norr om Phuket ligger denna vik med flacka stränder. Ett hundratal hotell, resort och bungalowbyar fanns här. Dykfirmor, turistbyråer och barer. Allt är krossat. Som om vågorna var av betong. Ett trevåningshus intill stranden gapar med krossade rutor och urblåsta väggar. Sängkläder hänger ut genom hålen som förr var dörrar och fönster. På marken hittar jag skor, en necessär där solkrämen ligger kvar, en halv räknemaskin, en t-tröja. Blå kakel har slitits ur en swimmingpool, trappor är krossade. En polisbåt, stor som Djurgårdsfärjan, har vräkts upp på land 1,3 km från strandkanten.
  På en handfull hotell och resorts pågår renovering. De små souvenirbutikerna på andra sidan vägen har öppnat, även där räddas kommersen av hjälparbetare och de volontärer som finns på plats. Några restauranger är också igång. I övrigt är detta bara en fruktansvärt sorglig plats.
  Det kommer ta år innan det är tillbaka. Om det nu kommer tillbaka. Många tvekar på huruvida man ska bygga nära strandkanten igen. Man kan också undra huruvida någon vill söka sitt tropiska paradis på en plats där 4 000 människor dog och tusentals skadades.
  I BÅDA ÄNDAR AV DEN FÖRR SÅ turistbelamrade viken pågår mer verksamhet. I fiskebyn Naem Kem någon mil norrut som nästan helt och hållet slets i tu, byggs nya hus och båtar. Fiskebåtar uppkastade mitt i byn står som märkliga minnen av vad som hänt.
  I den södra delen av Khao Lak, Lam Kaen, ligger svenskägda Poseidon Bungalows. Fem stugor och restaurangen på stranden förstördes. Ett träd är dekorerat med färgglada band. Tillägnade en god ande som då och då syns bland palmerna.
  –Vi förlorade hus men inga liv, säger Tukkata.
  Viken här ligger avsides från den stora strand där det ohyggliga skedde. Till skillnad från den uppgivenhet som fanns där finns här en blick framåt.
  –Det händer inte igen på hundra år, vi ska bygga upp det här igen, säger Tukkata.
  Läs också:
  Thailands stränder efter tsunamin. Phi Phi Islands hämtar sig med tiden.
  Tsunamilarmet går – spring!
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!