• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Beijing

  OS-aktuella Beijing sägs vara omöjligt att göra på ett dygn. Men det går, om man väljer ut det bästa!

  24 timmar i Beijing

  08.00 Samla kraft

  Börja dagen i Tiananmenparken, söder om Himmelska fridens torg. Här träffas männi-skor för att ägna sig åt allehanda morgongymnastik, som till exempel qigong, promenader, badminton och bordtennis. Kinesisk musik letar sig mellan träden. Det råder ett behagligt lugn som annars är svårt att finna i Kinas huvudstad. Sitt ner och samla krafter.

  09.00 Pruta på pärlor

  Precis utanför parkens östra utgång ligger Pearl Market, en galen och intensiv shoppinggalleria i flera våningar. Billiga kopior på kända märken – kläder, elektronik, väskor, skor, krimskrams och – förstås – pärlor. Le, pruta och lycka till.

  10.00 Himmelsk frid

  Ta taxi till väldiga Himmelska fridens torg. Hoppa av vid tunnelbaneuppgången Qianmen. Ta sikte på det gigantiska porträttet av Mao i andra änden av torget och börja gå. Stanna upp och njut av att stå på världens största och kanske mest kända torg. Vill du köpa en drake kan du inte undvika försäljarna som håller till här.

  10.30 Moderna Kina

  När du gått över torget, gå inte genom Tiananmenporten under Maos porträtt för att köa till den förbjudna staden som alla andra. Sväng istället till höger på den stora vägen framför porten, gå en liten bit och sväng sen upp till vänster på shoppinggatan Wangfujing Daije. Här finns den moderna staden. Ta en kaffepaus på Starbucks i den välputsade shoppinggallerian Oriental Plaza.

  13.00 Luncha som kineserna

  Tillbaka på Dongchangan Jie tar du tunnelbana till gatan Jiugulou Dajie. Gör som kineserna, stanna vid något av alla hål i väggen och köp din lunch. Ät den sedan på en plaststol på trottoaren.

  14.00 Utsikt

  När du ändå är på Jiugulou Dajie, så passa på att gå till Trum- och klocktornen. Man kan gå upp i båda. Trumtornet är finast och härifrån är dessutom utsikten över staden bäst.

  15.00 Lamatemplet

  Ska du besöka ett tempel i Beijing är det Lamatemplet. Ta tunnelbanan till stationen Yonghegong, som ligger granne med templet. Entrén kostar 25 kronor och för det får du en stämningsfull stund med rökelse och bön.

  16.00 Ännu mera shopping

  Dags för mer shopping, nu i det absolut bästa och roligaste shoppingområdet – Xidan. I området som sträcker sig längs den långa gatan Xidan Beidajie finns mängder av små och stora affärer, marknader och köpcentra.

  20.00 Myller och mat

  Bege dig till hutongerna i Dazhalan söder om Himmelska fridens torg. Tyvärr rivs det en hel här, men du kan fortfarande uppleva hur stora delar av Beijing såg ut för inte så länge sedan. Ät på någon av gatuserveringarna på Qianmen Dajie eller Dazhalan Western Street.

  23.00 Natt i Hou Hai

  Avsluta dagen i Hou Hai, området som till för inte så länge sedan bestod av slitna hutonger, men som idag har renoverats till en trendig nattlivsscen. Slå dig ner på någon av de chica serveringarna vid Hou Hai-sjön. Njut av en drink och titta på folk. Barhoppa sedan in i de vindlande gränderna.

  Varning 1: Långa avstånd

  Låt dig inte luras. Tro inte att ett kvarter på kartan betyder en kortpromenad runt hörnet. I Beijing är avstånden stora. Var beredd på långa vandringar. Alternativet är förstås taxi, buss eller tunnelbana.

  Varning 2: Onödig turistfälla

  Luras inte att äta på matmarknaden Donghuamen Night Market. Den är bara en rörig turistfälla med skrikiga försäljare och onödigt dyr mat. Billigare, godare och trevligare är det på till exempel Jiugulou Dajie och i Dazhalan.

  Tips: Tvåspråkig karta

  Se till att din karta har gatunamnen skrivna på såväl kinesiska som engelska. Få taxichaufförer kan andra språk än kinesiska.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!